WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- Het IVN Ede houdt een excursie van twee uur in bos en heide van Noord-Ginkel, die om 14 uur vertrekt van het Gemeentelijk Bosbedrijf op de hoek van de Verlengde Arnhemseweg en de Heidebloemallee.

- Om nachtegalen te horen kan men om 19.30 uur op excursie met de Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos, vanaf boerderij Meerzicht.

Morgen:

- 'De stilte van de natuur heeft veel geluiden' heet de excursie in Nistelrode door het natuurpark De Maashorst, die om 10.30 uur begint in het bezoekerscentrum Slabroek, Erenakkerstraat 5. Meewandelen kost ¿3,- incl. koffie, kinderen tot 13 jaar gratis. Reserveren: tel. 0412-611945.

- Het IVN Vorden gaat met het publiek wandelen op het landgoed Den Bramel, om 14 uur van de Almenseweg in Vorden.

Maandag 27 mei (tweede pinksterdag):

- Drie uur horen over de geschiedenis van het Noorderplantsoen en naar vogels luisteren doet men met het IVN in Groningen om 4 uur, te beginnen bij het restaurant bij de rotonde.

- In Grote Scheere geeft het IVN een vogelexcursie om 8.30 uur. Verzamelen aan Rijksweg 34 naar de Holthonerweg, eerste zandweg rechts.

- Paspoort en Belgische franken meenemen is aan te raden voor de dagfietstocht van het IVN Meerssen, die om 10 uur begint bij het NS-station Meerssen.

- Ongeveer vier uur duurt de Hoch Eltenwandeling van het IVN Oude IJsselstreek. Vertrek om 14 uur aan de Nederlandse zijde van het viaduct over de A12 aan de weg Stokkum-Elten.

- In de omgeving van het Fokke Wietske Paed in Oudega wordt gewandeld om 19 uur van het parkeerterrein van de haven achter café De Skippers-seal.

Donderdag 30 mei:

- Een avondwandeling in het Westerholt en Eexterveld begint om 19.15 uur op de parkeerplaats bij het gemeentehuis van Zuidlaren.

Zaterdag 1 juni:

- In Rhenen houdt het IVN een vogelexcursie van twee uur op de Grebbeberg, om 5 uur van het monument.

- Ook om 5 uur begint een vogelzangexcursie van twee uur van het IVN Ede in het bosgebied De Sijsselt. Vertrek van de ingang naast de volkstuintjes (spoorwegovergang) langs Dr. Hartogsweg.

- Een fietstocht door het dal van het Reitdiep via Aduarderzijl en Ferwerd begint om 11 uur bij de spoorwegovergang Friesestraatweg Aceco in Groningen.

Handbogen

Vandaag vindt om 11 uur een handboogwedstrijd plaats op Kasteel De Haar in Haarzuilens. Er doen Britse en Nederlandse schutters mee. Langs de lijn wordt uitleg gegeven over de bogen, de pijlen (allemaal ambachtelijk gemaakt) en de British Long Bow Society. Einde rond 15 uur, entree ¿5,-, kinderen tot 12 jaar ¿2,50.

IJskelder

In Doorn is vandaag van 14-16 uur de ijskelder van Huis Doorn opengesteld. Buitens en kastelen hadden vroeger een kelder als opslagplaats voor ijs. Toegang gratis. Plaats: Dorpsstraat (de weg tussen Driebergen en Doorn). Tel. 0343-412015.

Oldtimers

Tijdens het pinksterweekeinde wordt in Lisse een festival van super oldtimers gehouden, waarbij de oudjes te zien en ook te koop zijn. Openingstijden van de Hobahohallen: zaterdag van 11-18 uur, zondag en maandag 12-18 uur.

Rozenshow

In de Broeker Veiling in Broek op Langedijk is het t/m woensag 29 mei 'Een wereld van rozen'. Met als opvallende bijkomstigheden op eerste pinksterdag een demonstratie palingroken en op tweede pinksterdag demonstraties omtrent de Westfriese klederdracht.

Tuinen Achterhoek

Op 26 en 27 mei en 23 en 24 juni worden vijf bijzondere particuliere tuinen in de Achterhoek opengesteld voor het publiek. Ze liggen op fietsafstand van elkaar in Angerlo, Beek, Drempt, Hengelo (O) en Zelhem. Bij de Achterhoekse VVV's is er een folder over verkrijgbaar.

Zilverdag

Op Tweede Pinksterdag wordt in Schoonhoven tussen 11 en 18 uur de elfde nationale Zilverdag gehouden. Ruim vijftig smeden geven in het oude stadje demonstraties, ateliers openen hun deuren, er is een expositie van moderne zilveren voorwerpen en een oude werkplaats waar zilver en edelstenen worden getaxeerd.

Stoom 2 X

- Utrecht is dit pinksterweekeinde gedrenkt in de 'parfum van de vooruitgang': een walm van roetwalm, waterdamp en kolenstof. Dat gebeurt tijdens de Nationale Stoom Manifestatie in en om het Spoorwegmuseum, waar minstens 75 stoommachines verwacht worden. Er is een nostalgische kermis en verder is er nog veel meer vertier. Vanaf het Jaarbeursterrein rijden gratis pendelbussen en het museum is ook per trein bereikbaar

- Volgend weekend, 31 mei, 1 en 2 juni, staat 'Dordt in stoom'. Daar komt de grootste stoomvloot ter wereld samen: 25 stoomschepen, van stoomijsbrekers uit Rusland en Duitsland tot stoomjachtjes met een klein keteltje en een bescheiden stoommachientje. De grootste stoomboot komt uit Engeland: 85 meter lang. Dit alles in het kader van het Jaar van het Industrieel Erfgoed. De Stoominfolijn: 078-6322400.

Monumentendagen

Den Haag is eerste en tweede pinksterdag de plaats waar de Vereniging Open Monumenten een 'scheepsspektakel' organiseert aan de Dunne Bierkade en het Groenewegje, met oud-Hollandse zeilschepen en berijfsvaartuigen, die op historische wijze woren geladen en gelost. Verder o.a. rondleidingen achter de schermen van de Koninklijke Schouwburg, en een monumentenwandeling door de stad. Beide dagen van 11-17 uur.

Hollandse Nieuwe

Spakenburg viert woensdag 29 mei de dag van de Hollandse Nieuwe. Het eerste vaatje nieuwe Hollandse haring wordt omstreeks half drie verwacht, afgeleverd door een van de ruim 20 zeilschepen tellende bottervloot. De hele dag zijn er evenementen met de haring in de hoofdrol.

Fietsfeest

De Fietsersbond Enfb organiseert zondag 2 juni ter gelegenheid van de tiende 'Amsterdam op de fiets' een groot Fietsfeest in het Vondelpark in Amsterdam. Het doel is zoveel mogelijk verschillende fietsen bij elkaar te brengen, er is muziek en show en er kan een funparcours worden gereden. 'Amsterdam op de fiets' is een tocht van 33 of 42 km, met start tussen 10 en 13 uur en routes door en rondom de hoofdstad. Informatie: tel. 020-6124177.

Aspergetoerisme

Al komen ze maar mondjesmaat de grond uit met dit koude voorjaar, seizoen is seizoen voor de asperge, en dus ook het aspoergetoerisme. De Streek VVV van 'Aspergeland' Noord en Midden Limburg geeft een aspergebrochure uit met fietsroutes, bezoekadressen an aspergetelers, en vooral veel restaurants. Te bestellen op tel. 077-3543800. Op 7, 8 en 9 juni vindt de Tour d'Asperges plaats, een fietsdriedaagse met als startplaats Roermond, die voert door de Roerstreek, het Maasplassen-gebied en Nationaal Park de Meinweg. Meer informatie bij de Streek VVV (zie boven) of bij de VVV Roermond, 0475-335068.

Maar ook andere zanderige gebieden roeren zich. De Sallandse VVV's komen met de brochure 'Salland Aspergeland' (bestellen op 0570-613100, of 0572-352406 of 0529-451638). Volgende week zaterdag is het daar de Dag van de Aspergetelers: die houden open huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden