weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Mensen willen de dingen om hen heen graag ordenen en in hokjes indelen. Een superordenaar was Linnaeus (1707-1778), de beroemde Zweedse plantkundige. Hij maakte een ordening van alle levende wezens en verzon namen voor hen. Het Natuurmuseum Nijmegen wijdt daar een interactieve expositie aan: ’Beesten en Bloemen, hoe zal ik ze noemen’. Er is ook een rariteitenkabinet, een plantenpeepshow (!) en een spelletjestafel (alles vanaf 8 jr).

Stilte, concentratie, meditatie, afzondering, inkeer, ascese: in alle grote culturen van de wereld speelt stilte een rol. Het project ’Silentium’ heeft de schoonheid van stilte tot onderwerp genomen. Uitgangspunt vormen de kloosterlingen-foto’s van de Nederlandse fotografe Annie van Gemert. Nog t/m 30 maart, in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting.

Hemelse beelden uit oost en west: een deel van de collectie Aziatische kunst van het Rijksmuseum Amsterdam heeft voor een jaar onderdak gekregen bij Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Boeddha’s, bodhisattva’s, goden en godinnen uit Indonesië, India, Pakistan en China worden gecombineerd met moderne sculpturen van Beelden aan Zee. T/m februari 2009.

Het speelgoedmuseum ’Kinderwereld’ in Roden neemt een voorschot op de Olympische spelen met een expositie over spelen en spelletjes die allemaal hun oorsprong vinden in China. Denk aan domino, mahjong, tangram of een scala aan kaartspelen. Ook te zien: Olympische sporten in speelgoedvorm. En er zijn natuurlijk ook spelletjes om ter plekke te spelen.

Morgen om 19.30 uur wordt de allereerste Rotterdamse Kunstmaan ’aangezet’ bij Las Palmas – een maan die maar één nacht te zien zal zijn: tijdens de Rotterdamse Museumnacht (20-02u). Zoek je weg door de stad van Lichtpunt naar Lichtpunt. Meer dan veertig galeries, musea en instellingen doen mee aan een nacht vol techniek, ruimtevaart en creatieve hightech. www.rotterdamsemuseumnacht.nl

Een dier dat op geen enkel ander dier lijkt en dat op zoek is naar soortgenoten, daarover gaat de tentoonstelling Het Dierenmuseum. Het beestje luistert naar de naam het dier, en het vindt uiteindelijk z’n eigen plekje. Het Dierenmuseum, met twintig schilderijen en beelden van onder andere Arjan van Arendonk en Marjolein Mandersloot is te vinden in Gemeentemuseum Helmond. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

In de vijftiende eeuw brachten de grote ontdekkingsreizen de vraag naar goede kaarten met zich mee. Museum Kempenland Eindhoven heeft een tentoonstelling gemaakt over het ontstaan van de moderne cartografie en de politieke en militaire achtergronden van deze ontwikkeling. ’Vredig landschap & strijdtoneel.’ (t/m 30 maart).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden