Weg in eigen land

Winteravond in plantentuin

Boekenbeurs

Op de boekenbeurs, vandaag, in de Feluahof in Apeldoorn bieden 49 antiquariaten uit het hele land boeken en prenten ter verkoop aan. Van 13-15 uur kunnen bezoekers ook boeken en prenten laten taxeren door experts van Veilinghuis Postma. De hele beurs duurt van 9-17 uur. Toegang fl. 3,-. Adres: Loseweg 158.

Fries accent

'Mei Fedde en Foekje in Fryslân' is een driedaags arrangement om Friesland beter te leren kennen. Een Friese taalles staat op het programma, een rondleiding door de distilleerderij van 'it nasjonale slokje' (berenburg)', een fietstocht over het Frysk Fersenpaed, en 'savonds worden er Friese volksverhalen verteld. Het arrangement geldt voor groepen van minstens 8 personen. Uitvalsbasis is de herberg van Oom lammert en Tante Klaasje. Inf. bij It Gysbert Japicxhûs, Wipstritte 6, 8701 HZ Bolsward.

Reizen

Azië, Afrika, Zuid-Amerika, verre reizen zijn 'in', en verre-reizen-reisbureaus zijn graag bereid belangstellenden te informeren en over de streep te trekken. Dit weekend houdt Baobab Reizen een reismarkt in de Westergasfabriek in Amsterdam, vandaag en morgen van 10-18 uur. 'Met verloting van vliegtickets op beide dagen!'

In het Koninklijk Instituut voor de Tropen (Mauritskade 63, Amsterdam) houdt Summum Reizen morgen van 12.30-18.30 uur een reizigersmarkt. Hier worden kortingen op geboekte reizen verloot en speelt van 16-18.30 uur de Cubaanse band Los Dos swingende muziek.

De Fietsvakantiebeurs vindt dit weekend plaats in Sport- en Evenementencompex Merwestein in Nieuwegein. Voor dichtbij huis (tuinen en parken in België, een Bach-route in Duitsland), verder weg (de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela) of nog verder weg (fietsen in Maleisië, de Salsaroute in Cuba of per fiets door Zimbabwe naar de Victoria Falls). Jaarlijks kiezen de bezoekers de beste ligfiets en de beste allround vakantiefiets van het jaar. Vandaag en morgen 10-17 uur, toegang fl. 15,- (kinderen tot 12 jaar fl. 5,-). Bezoek aan het zwembad van het complex gratis.

Textiel op zolder

2000 is uitgeroepen tot het jaar van de textiel. Overal is het land laten musea vormen van textiel zien. Museum De Schilpen in Maasland haalt voor de gelegenheid de eigen collectie textiel van zolder. Vanaf vandaag is die te zien voor het publiek, het museum maakt er meteen ook een Snertdag van: vanaf 11 uur is er erwtensoep met roggebrood en spek. Het museum is alle zaterdagen open van 10-17 uur, voor groepen ook na afspraak op andere dagen (010-5913230).

Ganzenexcursies

Comfortabel de natuur in: ganzen kijken met de bus. En het is nog milieuvriendelijk ook, want de ganzen schijnen er minder van te schrikken dan van auto's en zelfs van fietsers en wandelaars. Vandaar dat het Natuurmuseum Nijmegen, samen met het NABU-Naturschutzstation uit Kranenburg, busexcursies organiseert naar de overwinterende ganzen in de Gelderse Poort. Elke winter verblijven daar zo'n 80.000 kolganzen en rietganzen, die tijdens die periode voldoende energiereserves hopen op te bouwen voor de trek terug naar hun broedgebieden in Siberië. De excursies zijn nog mee te maken op de zondagen 30 januari en 6, 13 en 20 februari, deelname fl. 17,50, kinderen fl. 12,50. Reserveren en inlichtingen tel. 024-3297070. Aanvang 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen.

Nivon-wandeling

Het Nivon afdeling Drechtsteden loopt in 7 etappes het Oeverloperpad. Morgen wordt de derde etappe gelopen, van Schiedam naar Nieuwerkerk a/d IJssel, langs de rand van de stad. De tocht is 20 kilometer lang, er wordt om 9 uur verzameld op station Dordrecht, daar pakt men de trein die om 9.38 aankomt in Schiedam alwaar de wandeling begint. Meewandelen is gratis, opgeven van tevoren op tel. 078-6121921 of 6166682.

De natuur in

De bomen leren kennen aan hun schors en hun knoppen kan morgen tijdens een winterexcursie in Alphen aan den Rijn. Wie mee wil, moet om 14 uur bij De Bijlen zijn, aan de Olympiaweg bij Madonna.

Texel is ook in de winter mooi. Elke week kan men met een boswachter van Staatsbosbeheer dwalen door de Slufter (op dinsdag) en door het natuurreservaat De Geul (op donderdag). Informatie geeft EcoMare, Ruyslaan92 in De Koog, tel. 0222-317741, waar men zich ook voor een excursie kan aanmelden.

Woensdag laat de boswachter in de boswachterij Ugchelen sporen van het wild zien. Vertrokken wordt om 14 uur van de parkeerplaats Gorsseling aan de Hoogbuurloseweg tussen Ugchelen en Radio-Kootwijk.

Natuurfoto's

In het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg zijn tot 30 april de 80 mooiste natuurfoto's van de wereld te zien in de tentoonstelling 'World Wildlife Photographer of the Year 1999'. Het museum, aan de Spoorlaan 434, is geopend di t/m vrij 10-17 uur, za en za 13-17 uur.

Voor de freaks

Singletjes, maxi's, lp's, cd's, cassettes maar ook muziek-video's en muziekboeken en -bladen, dat alles en nog veel meer is te vinden op de internationale platenbeurs (de oudste van Nederland) in Leiden. Vandaag van 10-16 uur in het Antonius Zalencentrum, Lange Mare 4.

In de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren wordt dit weekend de AutoMotorsport 2000 gehouden. Met in de mooiste hal een speciale themapresentatie van motoren met zijspan en trikes. Wie vandaag per zijspan of trike naar de beurs komt, mag tegen gereduceerd tarief naar binnen, en kan het geliefde voertuig achterlaten op een bewaakt parkeerterrein. Vandaag 10-22 uur, morgen 10-18 uur.

Zwijmelen bij oldtimers kan dit weekend in de Groenoordhallen in Leiden. Bij de Jaguar XK 120 OTS uit 1952, bijvoorbeeld (zie foto), afkomstig uit de nalatenschap van een Schotse landlord. Vandaag en morgen 10-18 uur, toegang fl. 15,-, kinderen fl. 7,50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden