WEG IN EIGEN LAND

De natuur in ù Het lijkt al wel lente. Maar vanmiddag om 14 uur is er nog een winterwandeling te maken, in boswachterij Vledderveld. Startpunt is de werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Middenweg in Vledder (bij de parkeerplaats). Kosten 2,50.

ù Nog een winterwandeltocht: door de eeuwenoude bossen en langs de Saksische boerderijen bij Delden. Startpunt is de parkeerplaats van hotel De Zwaan, Langestraat 2 in Delden. Het inschrijfgeld is 5,-; met een Twents Buffet na afloop (vanaf 14.30 uur) 25,- (hiervoor is reserveren noodzakelijk: 074-3761206).

ù Een toegangskaart is verplicht voor de twee uur durende knoppenwandeling van het IVN Haarlem morgen op het landgoed Caprera in Bloemendaal. Die kaart is te koop bij de ingang aan de Hoge Duin en Daalseweg, waar de excursie om 11.30 uur begint.

ù Een IVN-wandeling door de (ecologische) achtertuinen van de huizen in het Spijkerkwartier: morgen, in Arnhem. Wie mee wil, kan zich melden bij de natuurgidsen die om 14 uur op deelnemers wachten bij het NS-station Velperpoort.

ù Volgende week zaterdag gaat de Knotgroep Uithoorn van 9 tot ongeveer 13 uur werken in de rietlanden van het Zijdelmeer, een reservaat van Het Noord-Hollands Landschap. Om 9 uur aanmelden bij Zeilmakerij Burggraaf aan de Boterdijk 12 in Uithoorn.

Dierentuinen ù Het Dierenpark Amersfoort bestaat 50 jaar. Dat betekent een jaar met allerlei extra's, zoals een expositie met historische foto's (vanaf het eind van deze maand), en iedere zondag in maart een rondleiding achter de schermen (voor abonnementhouders; reserveren verplicht: 033-4616658).

ù Ook bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen is het jaarprogramma rond; te beginnen met een rondleiding, morgen vanaf 14 uur en een kinderboerderijdag op 14 maart (14-15.30 uur).

ù En het Noorder Dierenpark in Emmen meldt dat er eerder deze maand weer vier babypelikanen uit het ei zijn gekropen.

Kast De Hema-kijkkasten aan de Amsterdamse St. Nicolaasstraat houden nog steeds stand - hoewel er achter de kasten voorlopig geen Hema meer is, alleen nog een gigantische bouwput, en hoewel de lampen in de vitrines het al lang niet meer doen. Nog éénmaal (nu echt voor de allerlaatste maal zegt het persbericht) kunst in de kast, en wel van Francy van den Heuvel.

Ikat-collectie Veel van de ikats van het Rotterdamse Museum voor Volkenkunde komen uit Sumba en zijn verzameld in het begin van deze eeuw. Ze vormen de beroemde collectie ikats van zendeling D.K. Wielenga, die ze ontving als ceremoniële geschenken gedurende zijn jarenlange verblijf op Sumba. Ze zijn, samen met recente doeken, vanaf vandaag een half jaar lang te zien op de tentoonstelling 'Geweven wereld': ikats van Sumba'. Morgen om 15 uur geeft de Amerikaanse antropologe Jill Forshee er een (Engelstalige) lezing over in het museumtheater.

Zeppelin Tijdens de voorjaarsvakantie (tot en met zondag 1 maart) zijn in het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol twee nieuwe exposities te zien. De ene, getiteld 'De Toekomst van het Luchtschip' (en georganiseerd door de Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling), gaat over moderne Zeppelins; de ander is een tentoonstelling van de penschilderijen van luchtvaartschilder Anton Korenhof. In de vakantieperiode is de Aviodome open ma t/m vr 10-17, za zo 12-17 uur.

Mars-karretje Ook tijdens de krokusvakantie: een replica van de Mars-rover 'Sojourner', het karretje dat 100 m2 Marslandschap in kaart bracht. Met de grootbeeldprojector wordt een realistisch beeld van dat landschap gegeven, en er zijn gidsen om uitleg te geven. In Noordwijk Space Expo, dat tijdens de vakantie dagelijks open is van 10 tot 17 uur.

Max Velthuijs De voorjaarsvakantie in het PTT-museum begint morgen met de themamiddag 'prenten maken met Max Velthuijs'. Max Velthuijs, maker van boeken als 'Kikker in de kou' en het PTT-boek 'Een belangrijk bericht' komt er vertellen over zijn boeken en helpt kinderen bij het maken van hun eigen prent. Van 14-15 uur, Zeestraat 82, Den Haag. Reserveren bij de receptie: 070-3307500.

Reisboekwinkel Donner Boeken aan de Rotterdamse Lijnbaan maakt van februari een reismaand. Vandaag is er een serie lezingen en interviews (Els van Kuijk vertelt bijvoorbeeld om 15.45 uur over haar boek 'Turquoise'), morgen leest Henk Weltevreden het verhaal 'De slappe bol' voor (14-15 uur), en Gerrit Jan Zwier bespreekt en signeert (15-16 uur) zijn boek 'De knoop van IJsland'. Ook volgende week vrijdag en zaterdag zijn er twee reis-lezingen.

Tuinen ù Het tuin-gevoel begint al weer te kriebelen. In de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch start donderdag de beurs TuinIdee '98, met thema's als 'Le jardin potager' ofwel Franse eettuinen, en een tuintentoonstelling in de sfeer van de Lakense serres van het Belgische Koningshuis. De beurs is open do vr 10-22 uur, za zo 10-18 uur. Toegang 16,-, kinderen 10,-.

ù De bekende tuin-nederlander Rob Verlinden opent Tuin Expo '98, op 26 februari in Hengelo. Naast veel potten en planten geven de Imkersbond en het Overijssels Landschap er acte de présence. Tot en met 2 maart. Entree 12,50, kinderen en 65-plussers 6,-)

ù In Goes worden tuinideeën, veekeuringen, hondenbehendigheidswedstrijden, fruitboom-adviezen, volksdansen in traditionele klederdracht, en noem maar op, gecombineerd tot de beurs 'Tuin en Vee', in de Zeelandhallen, volgende week 26/2-1/3 do t/m za 11-22 uur, zondag 11-18 uur. Toegang 10,-, kinderen 2,50.

Fiets Voor fietsers iets om naar uit te kijken: de FietsRAI in Amsterdam, van 26 februari t/m 1 maart. Met een ATB-parcours en een fietstuin om de nieuwe elektrische fietsen en ligfietsen in uit te proberen, een Wielercafé waarin het ongetwijfeld veel over het komende WK in Valkenberg zal gaan. En er is dit jaar voor het eerst een thema: Frankrijk als vakantieland, inclusief jeu-de-boules en Frans café. Op de eerste dag van de beurs, donderdag, wordt de fiets van het jaar bekend gemaakt. Natuurlijk is er ook een uitgebreid Lekker weg in eigen land-paviljoen. De FietsRAI is alle dagen open van 10-18 uur. De entree is 20,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden