Weg in eigen land

Tromp

Acht dagen lang is de indrukwekkende driemaster in Scheveningen te bezichtigen (16 t/m 20 augustus, 9-18 uur). Het schip doet op zaterdag 23 augustus mee aan het Admiraalvaren voor de kust van Ter Heijde aan Zee. Het Trompfestival zelf duurt van 19 t/m 24 augustus -het wordt georganiseerd naar aanleiding van Maarten Harpertsz. Tromps roemruchte einde tijdens de zeeslag bij Ter Heijde in 1653, 350 jaar geleden dus.

Jam

Jarenlang stond in Neede de vruchtenjamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij Gelderland, gebouwd in 1903. De jaarlijkse Jammarkt, woensdag, besteedt extra aandacht aan Neede's honderdjarige jamhistorie. Met verder een taxatie van bijzonder keukengerei en inmaakartikelen, en met een acte de présence van alle voormalige jamkoninginnen. De markt duurt van 11-17 uur.

Hamel

Het 'Hameljaar' in Gorinchem wordt opgeluisterd met twee shows van de spectaculaire Koreaanse groep Welcome to Korea, op donderdagavond en vrijdagmiddag. Deze groep brengt behalve traditionele muziek ook vechtdemonstraties (taekwondo) en de klassieke trommeldans (bookchoom). Ook is er gedurende deze twee dagen een Koreaanse culturele markt in de Kelenstraat, van 15 tot 22 uur. (Het Hameljaar is in het leven geroepen naar aanleiding van de reizen van de Gorkummer zeevaarder Hendrick Hamel, die in 1653 schipbreuk leed voor de kust van Korea en sindsdien geldt als de Columbus van Korea.)

Duindigt

De Wassenaarse Renbaan Duindigt luistert zijn zondagse races op met een bonte kunstmarkt. Uiteenlopende kunstvormen, stijlen en materialen, van amateurkunstenaars uit heel Nederland. Op de zondagen 10, 17 en 24 augustus en 14, 21 en 28 september, van 11 tot 17 uur. De entree voor Duindigt is euro5,-, tot 18 jaar gratis.

Voel-ruik-luister

Volgende week zaterdag organiseert de gemeente Breda een wandeling in het park Heusdenhout, speciaal bedoeld voor slechtzienden. Een wandeling om de natuur al voelend, ruikend en luisterend te beleven. De kleine twee uur durende wandeling, onder leiding van IVN-natuurgidsen, begint om 14 uur en deelname is gratis. Informatie en aanmelding: 0161-224628 of graspieper@wxs.nl.

Thijssen

Iedere zondagmiddag t/m 5 oktober organiseert het Amsterdamse Theo Thijssen Museum rondleidingen door de Amsterdamse Jordaan. De schrijver, onderwijsman en politicus groeide hier in de jaren 1880-1890 op. De Jordaan vormt ook het decor van 'Kees de jongen', Thijssens onlangs verfilmde jongensboek. De wandelingen beginnen steeds om 13 uur in het museum en duren ongeveer twee uur. Tevoren reserveren bij het museum (open do t/m zo, 12-17 uur, of via 020-4207119; euro5,-).

Hortusverhalen

De zomerse zondagswandeling in de Leidse Hortus, morgen, voert langs plekken waar verhalen bij horen. Verhalen over planten, maar ook over mensen die zich voor de tuin ingezet hebben, zoals over de 'koffievrouwen', die door de jaren heen een eindeloze hoeveelheid koffie maakten voor de stokers van de verwarmde kasgebouwen. Start om 12 uur bij de entree van de tuin (euro1,- plus entree euro4,-, kinderen euro2,-.

Tot slot

In Nuenen is het Folkwoods festival in volle gang, met op verschillende podia muziek uit o.a. Italië, Finland en de Faroer Eilanden. Het programma van vandaag en morgen staat op www.folkwoods.nl.

Wie de echte ponyhandel mee wil maken tijdens de Bemmelse Ponyjaarmarkt, maandag, moet vroeg uit de veren: tussen 05.30 en 10 uur worden de serieuze zaken gedaan.

Van wo t/m za wordt vuurwerk afgestoken vanaf de Scheveningse Pier om 22.00 en 23.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden