weg in eigen land

Boven op het dak van het ovale achtergebouw van Felix Meritis, het Europese centrum voor kunst, cultuur en wetenschap aan de Amsterdamse Keizersgracht, bevindt zich een eeuwenoud observatorium – een echte ’verborgen schat’. Als onderdeel van het hoofdstedelijke themajaar hidden treasures mag het observatorium bezichtigd worden op vrijwel alle vrijdagen in 2008 (steeds om 17 uur, reserveren: 020-6231311 of www.felix.meritis.nl).

Wie graag zijn natuurkennis wil uitbreiden en zijn natuurervaringen met anderen wil delen, kan maandag tijdens de informatieavond van het IVN Zuid-Kennemerland informatie inwinnen over de nieuwe (ruim een jaar durende) natuurgidsencursus: www.ivnzk.nl.

Het Von Gimborn Arboretum in Doorn toont u geurige winterbloeiers tijdens een winterwandeling. Zondag om 11 uur bij de ingang, 030-2535455; ook om 14 uur.

De excursie van Het Zuid-Hollands Landschap in natuurgebied Over-Heicop bij Schoonrewoerd staat in het teken van de vroege lente. Morgen 9-11.30u, 010-2722222 of www.zuidhollandslandschap.nl.

Het grootschalige wetenschappelijke onderzoek naar de Victory Boogie Woogie, het laatste schilderij van Piet Mondriaan (1872-1944), is zijn laatste fase ingegaan. Het onderzoek vindt plaats op zaal en kan vanachter een glazen wand gadegeslagen worden (nog t/m 15/2 in het Gemeentemuseum Den Haag).

In het Utrechtse Museum Catharijneconvent is een tentoonstelling te zien met de intrigerende naam ’Cold Turkey’, over het jaarlijks terugkerende ritueel van de passietijd: cold turkey als metafoor voor de bevrijding van verslavingen en het begin van nieuw leven. In zeven opeenvolgende ruimtes werkten verschillende Nederlandse kunstenaars een andere fase uit, van Carnaval tot Pasen. T/m 6/4.

In de nieuwe serie themabijeenkomsten van het Van Abbemuseum in Eindhoven staan telkens twee kunstenaars centraal. Morgen is de beurt aan Andy Warhol en Joseph Beuys. 11.30-13.30u, info: 040-2381042, www.vanabbemuseum.nl.

Schrijf een Valentijnskaart in braille. T/m 14/2 in het Practicum van het ’ervaringsmuseum’ muZIEum in Eindhoven. Op 15 en 16/2 is er een Valentijnsdiner-in-het-donker (www.muZIEum.nl).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden