WEG IN EIGEN LAND

De natuur in ù Vandaag houdt het IVN Groningen-Haren een fietsexcursie naar de Westerbroekstermadepolder, die om 14 uur begint op de Waterhuizerweg hoek Ruigelaan. Terug om 17 uur.

ù Morgen organiseert Natuurvereniging De Ruige Hof een werkochtend, vanaf 10 uur op haar natuurterrein De Riethoek (in Centraal Park Gaasperdam). Een excursie begint om 14 uur; startpunt is kinderboerderij het Brinkie. ù Maandag begeleiden IVN-natuurgidsen een wandeling door het landgoed De Reeënberg bij Loenen op de Veluwe. Vertrek om 14 uur van de parkeerplaats bij de Loenense waterval.

ù Donderdag (27/11) organiseert de Stichting Bomen Over Leven een sfeervolle wandeling in de omgeving van het Zoetermeerse strand. Na afloop napraten en soep in café-restaurant Aa-Zicht, waar de wandeling om 13.30 uur begint. Deelname incl. soep -6,50. Aanmelden: 079-3413905. ù Het Nivon en de wandelaarsvereniging Te Voet organiseren morgen om 12 uur in het Nivon-centrum in Rotterdam (Dirk Smitslaan 76) een dia-lezing over een wandeltocht door het Groene Hart. Toegang gratis.

Sint in legendes

De oudste legende over Sint Nicolaas dateert uit de de zesde eeuw. In de daaropvolgende eeuwen neemt de roem van deze beschermer-in-nood almaar toe, en daarmee groeit het aantal legendes. In de afbeeldingen die er in de loop der eeuwen van de heilige gemaakt zijn, is de legende van de Bruidsschat favoriet. (In deze legende helpt Nicolaas de drie dochters van een verarmde koopman aan een bruidsschat door stiekem in de nacht driemaal een zak met gouden munten door het open raam te werpen. In later eeuwen zijn die drie zakjes goud bijvoorbeeld veranderd in drie gouden bollen, of drie appeltjes.)

In de Sint-Nicolaaskapel op het Valkhof in Nijmegen zijn ongeveer twintig legendes te zien, zoals ze verbeeld zijn door schilders en beeldhouwers uit verleden èn heden. De tentoonstelling is nog te zien vandaag en morgen, en verder op za en zo 29 en 30 nov. en 6 en 7 dec. van 12-16 uur, en op wo 26 nov. en 4 dec. van 14-16 uur.

Alfabe(s)t

Oud-museumbestuurslid Kees Plaisier stelde een afscheidstentoonstelling samen voor het Natuurmuseum Rotterdam. Het werd een abc van zesentwintig alfabetisch gerangschikte preparaten uit de museumcollectie en zesentwintig verzen van zijn eigen hand. De tentoonstelling 'Alfabe(s)tiarium' is te zien t/m 8 februari (di t/m vr 10-17, zo 11-17 uur). (De verzameling gedichten 'De gedeprimeerde Kievit en andere verzen...' is voor -7,50 te koop in de Museumwinkel).

Reislustige Sint

Je zou zeggen dat hij genoeg van de wereld gezien heeft, maar volgende week zaterdag wil Sinterklaas toch graag een bezoek brengen aan Het Reispaleis in het Museum voor Volkenkunde Rotterdam, tussen 11.30-14 uur. (Het museum is open za zo 11-17, wo 13-17, tijdens de kerstvakantie ook di-t/m vr 10-17, za zo 11-17 uur.)

Licht

In het Maarten van Rossummuseum, streekmuseum voor de Bommelerwaard en Heerewaarden, delen Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar en Driekoningen samen één tentoonstelling: 'Winterfeesten in het Licht'. Te zien t/m 11 januari. Open di t/m vr 10-12.30 en 13.30-16.30 uur, za en zo 14-16.30 uur. Adres: Nonnenstraat 5, Zaltbommel.

Donker

Een combinatie van Sint, Kerst & Kunst met een filosofische ondertoon: 'Kunst in het Donker, een frisse kijk op Sinterklaas, Advent en Kerst' van de Stichting de Leidse School (in het Kunstcentrum Haagweg 4), met een expositie, lezingen en twee improvisatie-middagen. Een spektakeloptocht volgende week zaterdag van 14-17 uur in de Leidse binnenstad hoort ook bij deze manifestatie, die morgen begint en tot en met 24 december duurt. Open do t/m zo 13-17 uur.

Kunstbeproeving

Kunst-met-brunch, of kunst-met-diner: een nieuwe manier van het 'beproeven' van kunst, georganiseerd door 'Atelier diner'. De laatste twee weekends van november gebeurt dat in het atelier van kunstenaar Maria Vanschie (in de Amsterdamse Albert Cuypstraat). Vanavond en za 29 november een diner van 19-23 uur, morgen en zo 30 november een brunch van 15-21 uur. In alle gevallen zijn de kosten f40,-. Reserveren 020-6946148.

Herstel:

Vorige week maakten wij hier melding van een Boekenbeurs van Amnesty in Amsterdam. Maar dat moest zijn in Den Haag. Hier nog eens de gegevens: In wijk- en dienstencentrum De Heldenhoek zijn duizenden boeken uit de meest uiteenlopende categorieën te koop. De opbrengst gaat naar Amnesty International. De Heldenhoek vindt u aan de Elandstraat 88. In Den Haag dus. Open: vandaag van 10-16 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden