Weg in eigen land

Oranjes in zand

Meer zand

In het 'witte stadje' Thorn is een heel wildwest-dorp in zand uitgehouwen, compleet met saloon, bank, smidse, general store en gevangenis. Theaterspelers (echte) zorgen voor knokpartijen in de saloon en zo meer. Dit zandsculpturenfestival, het oudste en grootste van Nederland, is vanaf zondag t/m 5/9 dagelijks geopend van 10.30 tot 17.30 uur.

Groen

De woon-en groenmanifestatie Fleurig is verhuisd naar Kasteel de Haar in Haarzuilens, vlak bij Utrecht. In park en tuinen is plaats gemaakt voor exposities en themapaviljoens. Ook voor moonlightshoppers: behalve zondag is de manifestatie open van 11 tot 23 uur (zondag van 10-18 uur).

euro 12,50, 5-12 jaar euro 5.

Vis voor een prikkie

Een kleine tentoonstelling in het Historisch Museum Den Briel geeft inzicht in vijf eeuwen visserij in Brielle en Zwartewaal. Te zien is onder andere een korte film over het leven van de laatste visser van Zwartewaal. En een prikkie op sterk water. T/m 31/10. Tropenfestival Elk van de verschillende afdelingen van het Amsterdamse Tropenmuseum krijgt een hoofdrol tijdens de Zomerfestivaldagen. Vandaag zijn Latijns-Amerika & de Cariben aan de beurt (met een echt fiesta latina); op 27 juli WestAzië & Noord-Afrika. De andere afdelingen volgen op drie zondagen in augustus. Het Tropenmuseum is elke dag open 10-17 uur.

Slokdarm

Een beetje wonderlijk nieuw festival, in Veghel: het Slokdarmfestival, met onder andere het grootste ijsbuffet van de wereld, heel veel amateur-artiesten, en een tentoonstelling over poep, van vandaag t/m zondag in Veghel.

Julianapark, achter Theater De Blauwe Kei, vormt het hart van het festival. Genoemd ijsbuffet wordt zondag vanaf 12 uur opgezet (er komt 11 000 liter roomijs aan te pas); het publiek kan vanaf 13.30 uur gratis en naar hartelust ijs eten.

Kijken naar scholen

Twee 'school'-tentoonstellingen voor tijdens de vakantie: één in het Theo Thijssenmuseum in de Amsterdamse Jordaan, over het lager onderwijs in de jaren 18801940 en de schrijver Theo Thijssen die in hart en nieren een onderwijsman was. En één in het Stedelijk Museum Zwolle, over de schoolboek-figuren Ot en Sien, die deze zomer honderd jaar oud worden. De Amsterdamse tentoonstelling 'Schoolland' genoemd naar een feuilleton uit de jaren '20 van Thijssens hand duurt tot 1 november; het museum is open do-zo 12-17 uur. In Zwolle is 'Honderd jaar Ot en Sien' te zien t/m 22 augustus; daarna in de Fraeylemaborg in Slochteren vanaf 19 september tot eind dit jaar en in het Onderwijsmuseum Rotterdam vanaf januari.

Ten aanval

'De Romeinen staan zondag voor de poorten van het dorpje Eversham!', zo meldt een persbericht van het Historisch Openlucht Museum Eindhoven. De belegering zal zijn in handen van Legio X Gemina en Corbvlo. Dit alles tussen 10 en 17 uur.

Stadsfestivals

Het Kwakoe festival in AmsterdamZuidoost is meer dan zes weken eten en dansen. Morgenmiddag om 13 uur begint de eerste van vijf lezingen en debatten: Armand Zunder, onderzoeker van de Surinaams-economische geschiedenis, spreekt over 'The Dutch best kept secret'.

Zondag begint het Rotterdamse multiculturele Zomercarnaval met de traditionele Koninginneverkiezing, in de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade, om 18 uur, www.zomercarnaval.com.

Plantenparade In Natuurmuseum Brabant in Tilburg hangen t/m 24 oktober pentekeningen van Ruth van Crevel, die jarenlang als illustrator werkte aan het National Herbarium Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden