Weg in eigen land

Feest in Ruigoord

Tuinen

De tuin van Kruidencentrum De Spenk in De Mortel (bij Gemert) is tot 15 juli van wo t/m za open van 13-17 uur (ook van 15/8-1/10). De twee hectare grote tuin is verdeeld in een traditionele kruidentuin, een natuurtuin, een leertuin, en er zijn kleine poelen, beukenhagen, vlinderweitjes en nog veel meer. Toegang fl.7,50, kinderen t/m 6 jaar gratis. Voor meer informatie www.desprenk.nl.

Meer tuinen

* Vier Limburgse tuinen in Zuid-Limburg gaan de eerste drie weekenden van juni open voor liefhebbers. Ze liggen op korte afstand van elkaar: de tuinen van Kasteel Wijlre in Wijlre, de tuin van Patricia van Roosmalen aan de St.Pieter in Rekem, de Heerenhof aan de Veldstraat in Maastricht en Huys de Dohm aan de Doom in Heerlen. Steeds van 10-17 uur. Routebeschrijving bij elke tuin.

* Ook in de Achterhoek zijn vier particuliere tuinen open, beide pinksterdagen en 23/24 juni - ze liggen op fietsafstand van elkaar, in Beek, Didam, Hengelo (G) en Zelhem. De Achterhoekse VVV's hebben informatie. Openigstijden zijn dezelfde als boven.

* In de serie Tuinenmaanden van de provincie Utrecht zijn twee nieuwkomers: juni Kindertuinenmaand, en juli/augustus Muziek in de tuinenmaanden. Alle activiteiten staan in de tuinen-brochure die bij de VVV's klaar ligt; ook op www.tuinenmaand.nl.

* In Rotterdam staat volgend weekend het tweede weekend van de tuinarchitectuur op het programma: 'Verborgen tuinen in Rotterdam'. Informatie op www.ArchiNed.nl/AIR, of via 010-2809700.

Haringrace

Vandaag is het vlaggetjesdag in Scheveningen. De havens zijn versierd, er zijn haring-presentaties en schepen om te bezichtigen. Het startsein voor de traditionele haringrace klinkt om 12 uur (zie www.vlaggetjesdag.com).

Wereldstad

In Amsterdam en bij de grote landelijke VVV's is opnieuw de activiteitenkalender '365 tips voor een dagje Amsterdam Wereldstad' te krijgen (ook via 0900-4004040), met voor elke dag een andere tip. De kalender loopt tot eind april 2002. (Neem meteen ook de folder Amsterdam Arts Adventure mee, over de zes festivals die deze zomer in Amsterdam plaatsvinden.)

Streetcourse

Vandaag en morgen strijden top-skateboarders om de titel Europees kampioen tijdens de Globe Europcup Skateboarden op de Kunstijsbaan aan de Anton Coolenlaan in Eindhoven. Op de kunstijsbaan is daarvoor een speciale, uitgebreide streetcourse opbebouwd. Beide dagen 11-18 uur. Entree vandaag fl.11,-, morgen fl.16,50, passepartout fl.22,-.

Theater

Het is gisteren al begonnen en duurt nog het hele pinksterweekend: het festival Elastiek in Hilvarenbeek. Een muziek- en theaterfestival met binnen- en buitenlandse groepen. En in samenwerking met de Wereldwinkel een multiculturele markt. Het festival heeft een zeer rekbaar karakter, vandaar: Elastiek.

De natuur in

* Morgenmiddag houdt Staatsbosbeheer een excursie op het landgoed Elswout in Overveen, met aandacht voor de natuur, maar ook voor de geschiedenis van het landgoed. Aanmelden bij het duincentrum De Zandwaaier, 023-5411119.

* Op Texel wordt dagelijks om 11 uur een excursie in de duinen gehouden: naar de meeuwenkolonies in de Westerduinen, naar de gevarieerde duingebieden van de Geul en naar de Slufter, waar tweemaal daags het zeewater het land binnendringt. EcoMare geeft inlichtingen en daar kan men zich ook telefonisch (0222-317741) voor de wandelingen aanmelden.

* Elke dinsdag, donderdag en vrijdag in juni leiden mensen van Staatsbosbeheer om 12 uur anderhalf uur lang rond in de zilver- en mantelmeeuwenkolonies op de Boschplaat op Terschelling. Kaarten voor deze excursies zijn te koop bij de VVV aan de Willem Barentszkade in West.

Gelderse bustocht

Donderdag organiseert de Stichting Het Geldersch Landschap een bijzondere bustocht over de zuidelijke Veluwe en het Rivierengebied. Vanaf kasteel Zypendaal (startplaats) passeert u de landgoederen Warnsborn en Lichtenbeek, en verderop komt u over het Dunoplateau en door het Rivierengebieden langs Hernen. Terug komt u langs Heerlijkheid Beek. Op de route worden plaatsen aangedaan waar auto's niet mogen komen, en er is een gids aan boord. De kosten voor deze dagtocht zijn fl.55,- incl. koffie en lunch. Reserveren is verplicht (06-53777594 9.30-10 en 17.30-18.30 uur).

Zelhems natuur

Wie door de gemeente Zelhem fietst, in het hart van de Achterhoek, komt door zes verschillende landschapstypen: essen, kampen, een beekdal, landgoederen, ontginningslandschap en de Halse rug. Vanwege dit - zeldzame - fenomeen heeft de VVV een boekje gemaakt waarin alle zes landschapstypen worden beschreven. Een fietsroute voert u langs dertien markeringspunten die naar de tekst verwijzen. Het ruim zestig pagina's tellende 'ZesLandschappenRouteZelhem' is bij de plaatselijke VVV (0314-623811) te koop voor fl.14,95.

Helden-fietstocht

De Fietsersbond organiseert morgen samen met verschillende milieuorganisaties de Oosterscheldefietstocht. Deze 55 kilometer lange tocht is opgezet als fiets-alternatief voor de 'Helden van de Oosterschelde'-wandeltocht. Startpunt is het IVN Natuurinformatiepunt Westerschouwen aan de Steenweg, op het grote parkeerterrein van Westenschouwen, om 10 uur. Fietsers afkomstig uit zuidelijke regionen kunnen ook op diverse locaties op Noord-Beveland starten. Routebeschrijvingen zijn bij alle VVV's op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland te krijgen. Op het startpunt in Westenschouwen zijn zondagochtend fietsen te huur, te reserveren via 0111-652721.

Heropend

* Natuurpark Lelystad mag weer open na drie maanden gesloten geweest te zijn vanwege de mkz-dreiging. Het Flevo-landschap trakteert zijn bezoekers op een gratis openstelling (plus gratis parkeren) tot en met de Pinksterdagen. U kunt zich bovendien opgeven voor een Pinkster brunch (voor fl.35,-) met aansluitend een uitbuik-excursie (opgeven bij 0320-286143).

Kortweg met Pinksteren

* Twee Pinksterbeurzen: in Slot Zeist (trend & traditie voor huis & tuin) fl.22,50, kinderen jonger dan 12 jaar gratis, van 12 t/m 16 jaar fl.12,50. En op landgoed Stania State in Oentsjerk (beeldende kunst en botanische markt). Toegang fl.12,50.

* Zilverdag: Schoonhoven, de stad van het edelsmeden, viert tweede pinksterdag weer de jaarlijkse Zilverdag.

* En de stichting Pelgrimswegen en voetpaden organiseert tweede pinksterdag de traditionele Pelgrimswandeling van Wittem naar Kornelimünster in de Eifel. Vertrek om 8 uur in de Gerarduskapel Wittem. De tocht is 25 km, er rijdt een bus terug. Aanmelden hoeft niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden