WEG IN EIGEN LAND

De natuur in - De maandelijkse, zondagse rondleidingen door IVN-natuurgidsen in het Amstelveense Broersepark beginnen om 14 uur bij het Voorlichtingscentrum aan de Parklaan 20.

- Maandag van 13.30 tot 14.30 uur houdt Rob Wiewel van de Stichting Bomen Over Leven een excursie in het Noord-Aagebied in Zoetermeer. Omdat maar tien personen mee kunnen, van tevoren aanmelden: tel. 079-3413905.

- Zomerbanjerdagen: woensdag en donderdag kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar mee, banjeren in de Ooijpolder vanuit het Natuurmuseum Nijmegen. Oude kleren en laarzen aan, boterhammen mee. Mogelijkheden zijn: 10-12 of 13.30-15.30 u. Kosten ¿ 6,-. Inschrijving 024-3230749.

- Bij de Loenense waterval begint woensdag om 19 uur een avondfietstocht van het IVN Apeldoorn door de Loenermark.

- Heuvel op heuvel af: een fietsexcursie van Vereniging Natuurmonumenten door het Nationale Park Veluwezoom begint donderdag om 13.30 uur bij het bezoekerscentrum.

Ruigoord romería

Morgen vertrekt vanuit Amsterdam een bijzondere bedevaartsstoet; over de Camino del Ruigoord gaat die - een wandeling van acht kilometer, in Zuidspaanse feestkledij, en ondersteund door de flamencogroep Con el Sudor por la Frente - naar de vlakte naast Ruigoord: daar kan het flamencofeest dan losbarsten. De bedevaart (¿ 5) vertrekt (graag in zo Andalusisch mogelijke outfit) om 14 uur, bij parkeerplaats Seineweg hoek Haarlemmerweg. De fiesta (¿ 5,-) begint om 16 uur, het concert (¿ 17,50) om 23 uur. Tevoren aanmelden: 020-6184761.

Jeu de boules

De kinderkopjes van de Goudse Markt verdwijnen voor de gelegenheid onder een laag split: 64 Jeu de Boules-banen zijn er nodig voor het festival, dat morgen om 10.30 uur begint. Ook verder gaat Gouda die dag op de Franse tour, en elk uur tussen 13 en 16 uur begint een stadswandeling bij de VVV op de Markt. Een passe partout, geldig in alle musea, kost ¿ 15,-.

Ratten in het riool

In het Noorder Dierenpark in Emmen is een oud stadsriool open gesteld, waar meer dan honderd (bruine) ratten de ruimte krijgen. De dierentuin laat ze ook zien. De rattenvanger van Hamelen heeft er speciaal de stadspoort voor open gezet. Openingstijden: alle dagen 9-18 uur.

Lathyrus en roos

- De jaarlijkse Lathyrus-tentoonstelling in de stallen van Paleis Het Loo loopt nog tot en met volgend weekend, di t/m zo 10-17 uur. Er wordt een toeslag van ¿ 2,50 voor gevraagd. Ingang Amersfoortseweg. Leden van de Nederlandse Lathyrus Vereniging (die al sinds 1927 bestaat) geven uitleg.

- In de kasteeltuinen in Arcen is het morgen de Dag van de Roos. Kinderen kunnen meedoen aan een mini-keuring. Het park is open van 10-18 u. Toegangsprijs ¿ 18,-, kinderen ¿ 10,-.

Victoria Amazonica

Als alles meezit, bloeit de Victoria Amazonica in de Leidse Hortus Botanicus dit weekeinde weer. De alleen 's nachts bloeiende tropische witte reuzenwaterlelie uit Brazilië trekt elk jaar vele bezoekers. Ook dit jaar is de Hortus (aan het Rapenburg) voor dit zeldzame verschijnsel van 22 tot 01 uur open. Omdat de Victoria 125 jaar geleden voor het eerst in de speciaal voor haar gebouwde kas haar prachtige bloem liet zien, wordt ze toegespeeld door een fanfare en krijgt iedere bezoeker een drankje.

Helicopters

Het persbericht spreekt van het nieuwe élan van de THGKLu. Dat betekent: de Tactische Helicopter Groep van de Koninklijke Luchtmacht heeft een uitbreiding van zijn helicopterbestand gekregen, te bekijken op de Open Dag, vandaag, op vliegbasis Gilze-Rijen.

Treinspeurneuzen

Railrunners (treinreizigers van 4 tot en met 11 jaar) kunnen deze week drie speurtochten maken in drie Natuurmonumenten-gebieden: ze beginnen op de Rheden, Santpoort-Noord en Oisterwijk. Op vertoon van je railrunners-kaartje krijg je daar het boekje Volg 't Spoor en kun je van start gaan. De rest wijst zichzelf.

Deventer Topstukken

Deventer toont tot en met 14 september op vijf lokaties (musea, stadsarchief) in de binnenstad zijn Topstukken, herinnerend aan de Gouden Eeuw. De Topstukken worden verbonden door een wandeling, in het echt en op CD-Rom. Openingstijden di t/m vr 10-17 u, za en zo 13-17 u. Het Stadsarchief is in het weekeinde en tussen de middag gesloten. Inl. VVV 0570-613100.

Fietsen

De twintigste Winterswijkse fietsvierdaagse-voor-een-goed-doel van de Werkgroep Werelddiakonaat start op dinsdag 15 juli in De Angang op de markt, vanaf 8 uur; uiterste tijd van binnenkomst is 17 uur. De routes zijn ongeveer 40 km (ook voor kinderen goed te doen: er zijn controleposten in bijvoorbeeld speeltuinen). Een routeboekje voor de vier dagen (de vierdaagse duurt tot en met 18 juli) kost ¿ 15,-, dagroutes ¿ 4,-. De opbrengst is voor een Moeder- en Kindproject in Noord-Ghana.

Oosterhout

Een wandeling met een vroom tintje is de kloosterwandeling langs de 'heilige driehoek', aan de oostrand van Oosterhout. De aangedane kloosters zijn St. Catharinadal, de St. Paulusabdij en de Onze Lieve Vrouwe Abdij. Vertrek bij het Milieu Educatie Centrum (¿ 10,-), kaarten bij de VVV, elke vrijdag tot en met 12 september. Daarnaast is er de torenbeklimming van de St. Jansbasiliek, elke donderdag tot en met 28 augustus om 14 u, voor ¿ 4,50 (reserveren bij de VVV). En er zijn elke dinsdag tot en met 28 augustus gecombineerde vaar/fietstochten (varen met de fiets op de boot over de Mark naar Terheijden of Oudenbosch, en terug fietsen). Fietsroute bij de VVV ¿ 3,-; de boot kost ¿ 15,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden