Weg in eigen land

Kaarsenfabriek

Efteling uit winterslaap

Voor Roodkapje zijn winterkleren gevonden, het Meisje met de Zwavelstokjes is er, en Pardoes heeft een winterse outfit aan, de muziek uit de paddestoelen zijn winterse deuntjes geworden: het pretpark de Efteling opent voor het eerst 's inters zijn poorten. Het middelpunt van de winterse feestelijkheden vormt een overdekte ijsbaan van 1200 m2 (met huur-schaatsen). De koks hebben 10.000 kilo aardappelen ingeslagen om stamppotten te maken, en 73.000 liter chocolademelk staan klaar. Er is een sneeuwpoppen- en een pinguïn-orkest, en voor de kleintjes is er een Kinder Winter Wonderland. De winter-openingsdata zijnn 11 en 12, 18 en 19/12 en 24/12 t/m 9 januari, 11-20 uur. Op 31/12 van 11-16 uur. De entree bedraagt ¿30,- tot 3 jaar gratis (sommige zomer-attracties, zoals de bobbaan, zijn gesloten).

Kaarslicht

- In Kasteel Huis Bergh kunt u reserveren voor een sfeervolle kaarslicht-avond met rondleiding, muziek en een aangekleed glas wijn: 0314-661281 of email: st.huisbergh@planet.nl. Kosten ¿39,50. Mogelijk op 17, 21, 22, 28 en 29 december.

Overigens kunt u hier tijdens de kerstvakantie ook kersttaferelen zien, uitgevoerd met kleurrijk beschilderde tinnen figuren: 19 en 27-30 december en 2-9 januari. De toegang is dan ¿10, kinderen ¿5,-.

Kerststallen

- In de Martinuskerk in 't Veld zijn kerststallen van particuliere verzamelaars te zien, dit weekend en op 18 en 19 december, van 12-17 uur. Op de beide zondagen wordt ook gemusiceerd.

- Kerstgroepen van overal ter wereld, kerstminiaturen uit Polen en Zuid-Amerika, Bulgaarse ikonen, bronzen boeddha's en oude klankschalen zijn te zien op de kersttentoonstelling Het Wonder in de Haagse galerie aan de Fred. Hendriklaan 71, open tot 31 dec. di-za 10-17 uur, op 12, 19 en 26 dec. 11-17 uur. 1e kerstdag dicht.- De kerststallenexpositie van vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder), op 17, 18 en 19 december, wordt dit (lustrum-)jaar opgeluisterd met extra muziek, een verhalenverteller en een boswachter.

Kerstmarkten

- Dertig centimeter échte sneeuw wordt u beloofd tijdens de kerstmarkt, morgen in het Achterhoekse dorp Lichtenvoorde. Skileraren uit Oberau en Berchtesgaden geven skilessen. De plaatselijke scoutingvereniging zorgt voor een levende kerststal. Muziek is er van 13 tot 18 uur: Berchtesgades muzikale skileraren, dweilorkest, midwinterhoornblazers en wat dies meer zij. De Lichtenvoordse kerstmarkt heet overigens traditioneel: Kerstklokkenzondag.

- Op de kerstmarkt van Museum Beeckestijn in Velsen-Zuid is een taxateur voor klein antiek aanwezig (tussen 12 en 16 uur). Bovendien is er een schapen- en een ganzendrijver. In het park zijn arreslee-tochtjes te maken (voor ¿2,50). Vandaag en morgen van 11-18 uur. Entree ¿7,50, incl. museumbezoek.

- Landgoed Staniastate houdt dit weekend voor de derde maal een christmas fair. Ook hier wordt een antiekspreekuur gehouden, van 14 tot 16 uur. Bovendien is er een inloop-workshop 'Millenniumhoeden'. Openingstijden vandaag 11-21 uur, morgen 11-19 uur; toegang ¿10,-. De Staniastate ligt aan de Rengersweg in het Friese Oenkerk.

- Landgoed Epema-State in Ysbrechtum heeft haar jaarlijkse kerstmarkt uitgebreid met een expositie van familiespeelgoed. Nog vandaag 12-21 en morgen 12-187 uur, entree ¿7,50, kinderen t/m 10 jaar gratis.

Kerstkaraoke

Kerstversjes in een nieuwe jas: kerstkaraoke. Morgen komt de kerstman samen met de kinderen kerstliedjes zingen in de Haagse Palace Promenade, tussen 13 en 17 uur.

Boeken

Ook morgen in Den Haag: het Museum van het Boek houdt dan een speciale taxatiedag voor boeken, prenten, handschriften en documenten. Om 15 uur volgt een openbare bespreking van de meest bijzondere objecten. Het Museum van het Boek ligt aan de Pinsessegracht 30.

De natuur in

- De Sparretocht van het Von Gimborn Arboretum is een vrolijke, vroege kerstwandeling van ongeveer anderhalf uur met uitleg over kerstgebruiken, -tradities en -misvattingen. Morgen om zowel 11 als 14 uur. De toegang tot het arboretum (aan de Vossesteinsesteeg in Doorn) bedraagt ¿3,-, kinderen gratis.

- De Meijetuin te Meije (tussen Bodegraven en Woerdense Verlaat) is tijdens de wintermaanden in de weekends open van 11-18 uur. Winterwandelaars kunnen na afloop van hun wandeling in de theesalon terecht.

- Eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk organiseert morgen een winterwandeling (51/2 km) langs het kleine natuurgebied Het Troontje bij Avenhoorn. Start om 14 uur in het café. Kosten ¿5,-.

- Natuurwandelingen van het IVN, morgen: kijken naar overwinterende watervogels, om 9.30 uur van gebouw windsurfclub te Reeuwijk; in het fraaie wandelpark van kasteel Groeneveld te Baarn, om 14 uur van het parkeerterrein naast het landgoed; in het Oostappense bos, om 14 uur van de kerk in Ommel (N.-B.); op het landgoed Bornia in Zeist, om 14 uur even buiten Austerlitz op de kruising Oude Postweg/Traay; woensdag door het Kralingse Bos in Rotterdam, om 13.30 uur van de Fontein, eerste ingang van het Bos op de Kralingse weg (halte Essenlaan van lijnen 7 en 9).

- De rondleiding, morgen, in de Leidse Hortus Botanicus gaat over de winterrust van planten en over de vraag waarom sommige planten ook in de winter groen blijven. De wandeling begint om 12 uur bij de hoofdingang aan het Rapenburg. Kosten ¿7,50, incl. entree en koffie.

- Volgende week zaterdag bestaat de Knotgroep Uithoorn 25 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met werken aan het Zijdelmeer, tot 13 uur. Wie mee wil helpen, kan zich om 9 uur melden bij Zeilmakerij Burggraaf aan de Boterdijk 12.

Bugs

Millenniumbug in veelvoud: vandaag en morgen houdt de Kunstfabriek aan de Weteringschans in Amsterdam een speciale Millenniumbug-(verkoop)expositie. Zestig schilderijen met kevers, vlinders, lieveheersbeestjes en dergelijke zijn er tussen 10 en 17 uur te bewonderen.

Duinen

In het Nivon FietsWandelcafé aan de Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam wordt morgen om 12 uur een lezing gehouden over de Nederlandse duinen. Op 15 januari volgt een excursie naar de Kennemerduinen en het Teylersmuseum in Haarlem.

Allosaurus

Op de internetsite van het Haagse Museon is op woensdag, donderdag en vrijdag het hele proces te volgen van het in elkaar zetten van de nieuwste aanwinst van het museum: een allosaurus. Vanaf volgend weekend is het 8 meter lange dier in het echt te zien. Er zijn op 18 en 19 december specialisten aanwezig die alles weten van deze en andere dinosaurussen. Het adres is: www.museon.nl.

Voor de freaks

- In Tilburg kunnen de verzamelaars van munten en papiergeld, (primitiefgeld, penningen en telefoonkaarten) terecht in HR De Druiventros aan de Bosscheweg 11, Berkel-Enschot. De toegang tot deze beurs van de Verzamelaars Vereniging Tilburg is ¿3,50, kinderen ¿2,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden