Weg in eigen land

De natuur in

Morgen:

- Natuurvereniging De Ruige Hof houdt een open dag bij het bezoekerscentrum Zon Alom, Abcouderstraatweg 77, Amsterdam: 's ochtends (vanaf 10 uur) werkochtend, 's middags een wandeling over het natuurterrein Klarenbeekexcursie met als thema de functie van kleur in de natuur. Informatie 0294-285021.

- Middagexcursies van het IVN: wandeling door landgoed Zandhegge bij Wiesel (Apeldoorn), informatie 055-5419768; strandexcursie in Zandvoort, 023-5314647. Staatsbosbeheer wandelt in het Meinweggebied in Herkenbosch, Limburg, 0475-534400.

- De natuurbeschermingsvereniging AVN organiseert een open dag (12-17 uur) in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag.

- De midwinterwandelingen over het landgoed Twickel beginnen om 10.30 en om 14 uur (resp. 15 en 8 km lang) vanaf hotelrest. De Zwaan, Langestraat 2 te Delden (¿5,-). Wie deel wil nemen aan het Twentse buffet (¿25,-) moet reserveren 074-3761206. Bij twee wandelingen, om 13 en 13.30 uur, gaat er een gids mee.

- Gidsen van de Stichting Natuurschool begeleiden een tocht per minibus door het Lauwersmeergebied van Staatsbosbeheer. Start vanaf De Bosschuur, De Rug 1 te Lauwersoog om 11.30 uur. Deelnemers kunnen van het Centraal Station Groningen opgehaald worden. De tocht, die ook per fiets te maken is, duurt ongeveer vijf uur. Er is erwtensoep onderweg. Deelname kost ¿40,-. Aanmelden 050-5274993. Op 2 maart volgt nog een mogelijkheid.

- Hoe kunnen dijken en kaden beter toegankelijk gemaakt worden voor wandelaars? En welke bijdrage kunnen wandelaars zelf daaraan leveren? Dergelijke vragen komen aan de orde in een lezing van Vladimir Mars, in het Nivon-centrum, Dirk Smitsstraat 76 te Rotterdam, om 12 uur.

Woensdag

De Vereniging Natuurmonumenten houdt een braakballen-uitpluismiddag in het bezoekerscentrum Oisterwijk, (Van Tienhovenlaan 5, 013-5219209). Dit leerzame klusje voor kinderen vanaf 7 jaar begint om 14 uur.

Sint Piter

Vandaag om 10.30 uur begint in Grou, bij hotel Oostergoo, de intocht van Sint Piter: een folkloristisch feest verwant aan Sint Nicolaas. Vrijdag is het Sint Pitersdei, en wordt de heilige weer uitgezwaaid.

Kampeerboer

Zoek je eigen kampeerboer en -boerin uit: de SVR-kampeerboeren uit het hele land (en ook uit het buitenland) presenteren zich tijdens de vakantiebeurs, vandaag van 10-16 uur in de Bloemenveiling in Bleiswijk, volgende week zaterdag in Appelscha en 1 maart in Loosdrecht.

Het ei

Het is nog lang geen Pasen, maar vooruit: geëtste eieren, eieren van fijn-knipwerk (priegelfiguurtjes, met een priegelschaartje geknipt, op het ei geplakt), keramische, houten en glazen eieren, eieren van versteende dinosaurus-botten (uit Madagascar), opengewerkte eieren (met boortjes en vijltjes bewerkt tot kleine kunstwerkjes), enzovoorts: het ei als kunstobject, voor liefhebbers te koop, tijdens de tweedaagse tentoonstelling 'Het Ei' in Cultureel Centrum De Bussel, Torenplein 12, Oosterhout N.Br. Vandaag 11-18, en morgen 10-17 uur. Entree ¿5,-.

Huiskerken

De achttiende-eeuwse katholieke 'schuilkerken' waren vaak particuliere woningen die van buiten niet als kerk herkenbaar waren, maar die van binnen uitgegroeid waren tot volledig ingerichte kerken met altaren, spreekstoel en banken. Over de schilderkunst van deze schuilkerkperiode gaat een lezing van Xander van Eck in Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam, morgen om 14 uur. Reserveren is verplicht: 010-2176738.

Teubarium

Het 'Teubarium' was het privé-museum van luchtvaartverzamelaar Wim Teuben die in 1996 overleed. De belangrijkste stukken uit deze collectie, vliegtuigmodellen, affiches, documenten enzovoorts, worden, voor ze op 2 maart onder de hamer gaan nog geëxposeerd in het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. Tot 26 februari, di t/m vr 10-12, in het weekeinde 12-17 uur.

Snert

Wie maakt de lekkerste snert? Huisvrouwen strijden zij aan zij met koks van bekende restaurants om de Zilveren Snertslaif tijdens de wereldkampioenschappen Snert koken, van de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen. Gekookt wordt er aanstaande vrijdag. De presentatie en jurering vindt zaterdag plaats op het grote plein in het winkelcentrum De Paddepoel in Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden