Weg in eigen land

De natuur in ù Morgen organiseert Het Haarlemse IVN samen met de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland een watervogelexcursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ook als het vriest, blijven de infiltratieplassen lang open en verzamelt zich hier alle waterwild uit de omgeving. De excursie vertrekt om 10.30 uur van de ingang Panneland aan de Vogelenzangse Duinweg in Vogelenzang, waar een toegangskaart voor het duingebied te koop is. Neem een kijker mee.

ù Morgen is er ook een vogelexcursie in Amsterdam, om het Nieuwe Diep dicht bij de Diemerzeedijk. De wandeling, georganiseerd door IVN Amsterdam en Milieudefensie Zeeburg-Oost start om 10.30 onder de oude toegangspoort van het Flevopark.

ù Om 14 uur begeleiden IVN-natuurgidsen morgen een wandeling in de stuifduinen en bossen bij Soest. Vertrekpunt is restaurant De Korte Duinen naast Avia aan de Birkstraat. CN-bus 70 stopt vlakbij.

ù Volgende week zaterdag gaat de Knotgroep Uithoorn met wie maar helpen wil van 9 tot ongeveer 13 uur wilgen knotten om de molen van Sloten, Akersluis 10 in Amsterdam-Sloten. Na het werk krijgen de deelnemers een rondleiding door de molen.

ù Morgen (om 12 uur) vertelt Aad Gras over zijn voetreis van de Spaanse Pyreneeën naar Santiago de Compostela, in het Fiets-Wandel-Café van het Nivon, Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam.

Taxatie Historisch Museum Apeldoorn houdt morgen (in aansluiting bij de tentoonstelling over de Apeldoornse pottenbakker J.H. Andrée) een taxatiedag voor (uitsluitend) keramiek. Tussen 13-16 uur mogen - maximaal drie - voorwerpen aangeboden worden; er wordt een gelimiteerd aantal taxaties verricht, voor ¿5,- per voorwerp.

Winterswijkse Sauriërs In het Gelders Geologisch Museum aan de Parkstraat te Velp zijn tot 30 april sauriërs van eigen bodem te zien: skeletten, schedels, voetstappen en sporen van 240 miljoen jaar oud, afkomstig uit de Winterswijkse Steen- en kalkgroeve. Het museum is open di-vr 10-12.30 en 13.30-16.30, za-zo 10-16 uur.

Zwerver Graficus W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1954) behaalde zijn eerste roem met een houtsnedenserie 'Oude Hollandsche Steden aan de Zuiderzee' en de etsenserie 'Dordrecht'. Aan deze kunstenaar, en met name aan de reizen die hij maakte (Nieuwenkamp doorkruiste vanaf 1900 heel Nederland in zijn woonboot De Zwerver) is een tentoonstelling gewijd: 'Een kunstenaar op reis rond 1900', in het Drents Museum in Assen. Te zien tot 1 maart.

Hallucinaties Een tentoonstelling met diepere gedachten over de toekomstige inrichting van Nederland is de expositie 'Planologische Hallucinaties' in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Werken van zeven kunstenaars geven aanvulling of commentaar op de opvattingen van (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen. Nog te zien t/m 18 januari.

Bloeddorstig De tentoonstelling 'Klauwen en kromme snavels' in de Buitengewoon Bijzondere zaal van het Natuurmuseum Groningen is gewijd aan het (ten onrechte?) gevaarlijke en bloeddorstige imago van roofvogels. Openingstijden: di-vr 10-17 za zo 13-17 uur.

Souvenirs Het Veenkoloniaal Museum in Veendam toont tot en met 1 maart een reeks zeemanssouvenirs afkomstig uit en rond de Dollard en Eems. Het gaat om een veelheid aan spullen die in de periode 1800-1950 door zeelieden werden meegebracht. Te zien zijn onder andere glaswerk, een eskimoschedel, een gedroogde zeewolf, walviskaken, allerlei kitsch en diverse aquarellen.

Vernuft Over de ingrijpende veranderingen die wetenschap en techniek in de 19de-eeuwse maatschappij teweegbrachten gaat de tentoonstelling 'Stoom, staal & studeerkamers' in Museum Boerhave in Leiden. Over het nieuwe fenomeen elektriciteit, over relativiteits- en evolutietheorie, nieuwe telecommunicatiemiddelen, medische vernieuwingen zoals bijvoorbeeld de narcose, kortom: allerlei 19de-eeuwse vernuftigheid, te zien tot en met 3 mei.

Bovendien staat in de foyer van het museum nog tot halverwege april de tentoonstelling Cold Fusion met (vaak door de Boerhave-collectie geïnspireerde) glasobjecten van de Amerikaans-Nederlandse kunstenaar Richard Meitner.

Een avondje Pampus Het is pas te doen op vrijdag 3 april, maar er komen vast veel liefhebbers op af: vandaar nu alvast de volgende aankondiging. Pampus opent het komende zomerseizoen met een eenmalige, heel speciale avond-bezichtiging. U wordt opgewacht (onder kanongebulder) door de fortwachter in vol ornaat; de rondleidingen (u krijgt bijvoorbeeld een origineel ingericht manschappenverblijf te zien, en een demonstratie kardoesvullen) worden opgeluisterd met een oorlam en met zeemansliederen. En voor de ¿25,- die dit uitje kost krijgt u ook nog een eenvoudige soldatenhap. Reserveren kan tot 20 maart bij Stichting Pampus 0294-262326.

Reisbeurs Volgende week zaterdag, 17 januari, organiseert de christelijke reisorganisatie Beter-uit-Reizen de eerste van drie zomervakantie-informatiebeurzen in De Aker, aan het Fontanusplein in Putten (van 10-16 uur).

Pontjes Wie al plannetjes wil maken voor het voorjaar: bij Vereniging Vrienden van de Voetveren is voor ¿5,- een bundel te bestellen met vier Fietspontjesroutes - allemaal vanuit Amsterdam of directe omgeving. Van elke tocht is een korte en langere versie beschreven. Bij dezelfde vereniging (Ringdijk 432, 2983 GS Ridderkerk) is voor ¿ 14,95 het boekje 'Overzetveren in Nederland, Vlaanderen en de Nederlands-Duitse grensstreek' te koop, waarin overzichtskaartjes en vaartijden zijn opgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden