Weg in eigen land

De natuur in: - Morgen wordt in het Amstelpark in Amsterdam van 12 tot 16 uur een groene informatiemarkt van het IVN gehouden.

Het IVN houdt dinsdag een zomeravondwandeling door het Loenense Bos, waar vooral naar vogels wordt gekeken. Vertrek om 19.30 uur van de parkeerplaats aan de Groenendaalseweg schuin tegenover de Erebegraafplaats in Loenen op de Veluwe.

Elke woensdag (10.30u), zaterdag (13.30u) en zondag (beide tijden) geeft een gids van Staatsbosbeheer een lezing plus rondleiding bij Fort Rijnauwen. Vanaf 10 jaar. ¿5,-, opgeven bij VVV Utrecht, tel. 030 2331544.

Een vroege vogel-vaarexcursie met de open excursieboot in de Wieden, volgende week zaterdag, begint al om 5 uur in de ochtend, bij het Natuurmonumenten-bezoekerscentrum aan de Beulakerwijde in Sint Jansklooster. Kosten: ¿15,- vooraf aanmelden: 0527-246644.

Insectentuin Geerbos (bij de hockeyvelden) bestaat tien jaar. De IVN-Veghel viert dat, morgen, tussen 14 en 16 uur.

Wandelen en fietsen:

De wandeling door de voormalige jodenbuurt in Amsterdam, morgen, begint met een bezoek aan de Portugese synagoge. Verzamelpunt is de kassa van het Joods Historisch Museum, om 14.30. Kosten ¿10,-.

Donderdag begint de eerste van een nieuwe serie fietsexcursies naar het onderduikerskamp 'Het Verscholen Dorp' bij Vierhouten. Op di's en do's in juli en aug. Info: 0577-411264 (na 13.30 uur).

De VVV Nijkerk doet superactief met een combinatie-arrangement van fietstocht en zwembad. Gelukkig ook met koffie en lunchpakket. ¿41,50 (kinderen ¿36,50). Reserveren 033-2458558.

Dierenparade

Paarden, koeien, schapen, struisvogels, sierpluimvee, konijnen, in soorten en maten te zien tijdens het evenement 'Buitenleven' op landgoed Velder te Liempde. Vandaag en morgen. Op allebei de dagen wordt ook een dierenparade gehouden. Toegang ¿15,-, kinderen ¿5,-.

Baroktuin

Elke woensdag in juli en augustus kunt u, tijdens uw bezoek aan Het Loo, Apeldoorn, vanaf het paleisdak de vorstelijke baroktuinen bewonderen. De openingstijden, zijn net als op de andere dagen, 10-17 uur. Toegang ¿12,50.

Zomermuziek

Als apotheose van de Leiderdorpse internationale koren-ontmoeting 'Europa zingt a/d Rijn', staan vanavond dertien koren uit zes landen op één podium, en wel in de Hooglandse Kerk in Leiden. Toegang ¿20,-.

Elke woensdagochtend om 11 uur geeft het Holland Boys Choir (v/h Stadsknapenkoor) een (informeel en gratis) concert in de historische Grote Kerk van Elburg. Het laatste concert is op 11 augustus.

Kasteelmaaltijden

'Van ontbijt tot souper' heet de zomerexpositie op kasteel Middachten in Middachten - met maaltijden als onderwerp. De hele maand juli, wo t/m zo 13-16 uur. Entree kasteel en tuin ¿12,50, kinderen half geld.

Deventer feest

Volgende week vrijdagavond om 8 uur begint het beroemde jaarlijkse, drie dagen durende spektakel in de Deventer binnenstad: Deventer Op Stelten. Steltentheater, -parades, -acrobaten, -sculpturen. Met op zondag ook nog het gratis toegankelijke PlugPlantsoenPop-festival.

Leuk vervoer

De Amsterdamse GVB en Canal Bus leveren voor ¿27,50 een All Amsterdam Transport Pass voor een hele dag vervoer pver zowel land als water (geldig tot 12 uur volgende dag, en met kortingsbonnen).

Voor vijfentwintig gulden koopt u de Zomerbuspas: een hele week geldig voor maximaal vijf personen, voor busvervoer langs allerlei belangrijke punten rondom het Veluwemeer. Bij de VVV's.

Het Drents Boomkroonpad (tel. 0592-241693) is sinds kort ook bereikbaar via het 'Lorkenspoor', dat is een milieuvriendelijke elektrokar, die ongeveer een half uur durende ritten maakt tussen Restaurant 't Nije Hemelriek en het Boonkroonpad. Dit vervoer is ook opgenomen in een arrangement (enkele reis, toegang Pad, wandelroute terug, plus koffie voor ¿11,50).

Kanoën op de Dommel

Met een busje heen en per kano over de Dommel terug kost, inclusief een een koffietafel-tussenstop, ¿47,50 (kinderen ¿32,50). Startpunt is de Venbergse Molen in Valkenswaard, om 9.30 uur, op alle dinsdagen in juli en augustus.

Glas kijken

Vanaf een tribune kunt u in het Glascentrum Leerdam (aan de Zuidwal) het glasblaas-proces volgen. Tot en met 30 september zijn meester- en leerlingglasblazers hier met hun vaak spectaculaire werk in de weer (open di-za 10-18 uur, toegang ¿6,-, kinderen ¿3,-).

Gildefeesten

De Schuttersgilden van de oude hoofdsteden van het Hertogdom Brabant treffen elkaar morgen in Den Bosch, hetgeen gepaard gaat met trommelen, vendelen, maar ook met een optocht en schietspelen. 's Ochtends beginnen de feestelijkheden met een plechtige gildenmis in de Sint Jan.

Swingende steden

Hoek van Holland wordt dit weekend Ierland op de Hoek. Op buitenpodia bij de haven en in het centrum spelen allerlei Ierse bands en dansgroepen.

Nog vandaag en morgen swingt het centrum van Tiel, met meer dan twintig jazz-orkesten op een stuk of vijf podia.

Kunstreis in doos

Een 'totaalpakket' staat er op de doos die het IVN Consulentschap NME heeft samengesteld. De doos bevat een 'wandelpakket voor een kunstreis door het Rijsterbos': een handleiding, geschreven door kunstenaar Reinder Homan uit Bakhuizen, en verder tekenspulletjes, van penseel tot flesjes voor water voor de oostindische inkt en speciaal papier. Alles bij elkaar doet het je popelen om ermee aan de slag te gaan. Te koop voor ¿19,50 bij Restaurant Hotel Jans in Rijs, aan de rand van het bos (0514-581250).

En verder

Tot en met 11 september kunnen orgelliefhebbers weer elke zaterdag om 15 uur komen luisteren in de Grote- of St. Vituskerk in Naarden.

De grote Dordtse boekenmarkt, morgen, heeft een eigen website: www.boekenmarkt,dordt.nl.

En nog tot en met morgen zijn in Den Helder de jaarlijkse Vlootdagen bij te wonen (die wij abusievelijk een maand te vroeg vermeld hadden). Het nieuwe Haven-terrein is van 9 tot 17 uur gratis toegankelijk.

Waterrijk

Tot en met 25 juli is in het Bosmuseum bij de boerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos de tentoonstelling 'Waterrijk' te zien. Allerlei waterdieren zullen profiteren van de landschappelijke veranderingen die plaatsvinden in het beheer van dit recreatiebos. Er zijn paddenpoelen aangelegd en overal komen natuurlijke oevers, doordat de beschoeiingen plaatsmaken voor zwak glooiende plas-drasoevers. Open elke dag van 10 tot 17 uur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden