Weg in eigen land

Sterren op leeftijd

Kunstlijn

Ieder jaar wordt in het eerste weekend van november de Haarlemse Kunstlijn manifestatie gehouden, een grote beeldende-kunstroute waarvoor alle Haarlemse galeries, en zo ongeveer alle kunstenaars (150 doen mee) in Haarlemse ateliers en musea hun deuren openen. Vandaag en morgen zijn alle locaties vanaf 11 uur geopend en kunt u lopend of per fiets verschillende routes volgen.

Bokbier

De vereniging PINT organiseert in de Amsterdamse Beurs van Berlage haar jaarlijkse BokBierFestival, waarbij alle Nederlandse brouwers, van groot tot klein, met hun bokbieren vertegenwoordigd zijn. Nog vandaag (12-23 uur) en morgen (12-19 uur). Toegang is fl.10,- incl. glas.

Voor snelle beslissers

Vanmiddag, tijdens de eerste dag van de luchtvaartbeurs in de Aviodome op Schiphol, worden vanaf 13.30 de Nationale Vliegtuigherkennings Kampioenschappen gehouden. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Deelnemen is - afgezien van fl.15 toegang tot het luchtvaartmuseum, gratis; inschrijven gebeurt vanaf 11 uur.

Kerstmarkt

Het is nog erg vroeg, maar wie zich goed wil voorbereiden op Kerstmis kan zich oriënteren op de Christmas Fair Triavium, in Nijmegen. De beurs duurt tot morgenmiddag 17 uur. Er zijn workshops bloemsierkunst, waar bezoekers tegen materiaalkostprijs aan kunnen deelnemen en hun eigen kerstkrans, deurtak of kerstbal maken. Toegang 15 gulden, voor 65+ fl.7,50 en kinderen tot 12 jaar gratis. Congrescentrum Triavium, op loopafstand van station Nijmegen Dukenburg.

De natuur in

* In Eersel kunt u woensdag meedoen met een St.Maarten Midweekwandeling door Boswachterij de Kempen. U kunt terecht tussen 9 en 15 uur in Café de Witrijt aan de weg Postel-Eersel, de te lopen afstanden zijn 7, 11 of 18 kilometer. Meedoen is gratis.

* Morgen verzorgt het IVN Zuid-Kennemerland een twee uur durende paddestoelenexcursie in de Haarlemmerhout. Wie meer wil weten over de Haarlemmerhout en over paddestoelen als de nevelzwam, kaaszwam, zwavelkopje en schubbige bundelzwam is op deze excursie van harte welkom. Aanvang: 11 uur, restaurant Dreefzicht, Fonteinlaan, Haarlem.

* Morgen geeft het IVN een mossen- en varenexcursie in de Star Numanbossen in het Gaasterland, om 14 uur van de klokkenstoel in Ruigahuizen.

* Voor wie nieuwsgierig is naar de Ecokathedraal van Louis le Roy: het IVN houdt er morgen een excursie om 14 uur, Yntzelaan tegenover nummer 5 in Mildam (Fr.).

* Volgende week zaterdag gaat de Knotgroep Uithoorn de wilgen om het Zijdelmeer knotten. Alle hulp is welkom. Verzamelen om 9 uur bij Zeilmakerij Burggraaf aan de Boterdijk 12 in Uithoorn. Om ongeveer 13 uur is het werk klaar. Voor koffie en soep wordt gezorgd; zelf mok en lepel meenemen.

Snert

Nog iets voor winters weer: de snertvaartochten in de Biesbosch. Elke zondag in de winter organiseert bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch in Dordrecht deze vaartochten, waarbij vooral gelet wordt op de watervogels die nu in dit gebied te vinden zijn. Wie het aan dek koud krijgt, kan in de salon van de boot opwarmen met een kop erwtensoep. De tochten beginnen om 12.30 uur met een inleiding, de afvaart is steeds om 13 uur. Kosten fl.18,50, kinderen fl.13,25, vanaf 1 januari een gulden meer. Opgeven: 078-6305353.

Boeken

Een beurs voor gure tijden: het Boekenfestijn van de Centrale Boekhandel, in het Eindhovense Beursgebouw, do 9 en vr 10 november van 10-21 uur, za 11 november van 10-18 uur, waar een kwart miljoen boeken, strips en cd-roms op u liggen te wachten. Toegang gratis.

Forteiland

In de monding van het Noordzeekanaal ligt het Forteiland IJmuiden, onderdeel van de stelling Amsterdam. In de komende wintermaanden is het fort een aantal zondagen open voor rondleidingen en bezoek: op 5 november, 3 december, 7 januari, 4 maart en 1 april. Vertrek per boot om 11.45 uur vanaf Seinpostweg in IJmuiden.

De rondleiding begint om 12 uur en duurt twee uur. Meer informatie en reserveringen bij VVV IJmuiden, Haarlem en Zandvoort.

Literaire maaltijd

De Noordwijkse boekhandel Van der Meer organiseert woensdagavond een literaire maaltijd. Schrijver Jaap Scholten zal tijdens een driegangenmaaltijd voorlezen uit zijn romans Tachtig en Morgenster. Toegangskaarten voor de maaltijd zijn voor fl.35,- te koop bij de boekhandel aan het Vuurtorenplein in Noordwijk. Informatie 071-3613073.

Sint Maarten

Volgende week zaterdag organiseert de Bond Heemschut in Appingedam een speciale Sint Maartendag. Om 12.30 begint een stadswandeling door het middeleeuwse stadje, om ongeveer 13.45 uur volgt een barokconcert in de Nicolaikerk, . En tot slot vertelt Fre Schreiber het verhaal van Sint Maarten. Wie wil kan daarna nog tot 17 uur terecht in het museum Stad Appingedam (fl.3,50). U kunt inschrijven vanaf 11.45 in Grand Café de Oude Rechtbank aan de Wijkstraat. De toegangsprijs voor dit Heemschut Muzikaal Monument is fl.19,50. Reserveren is noodzakelijk: Heemschut 020-6225292.

Tweedehands speelgoed

Sinterklaas is weer in aantocht. Geschikt moment daarom voor een 'Neuzelbeurs' met het thema 'verkoop van tweedehands speelgoed', zodat al diegenen die het speelgoed van tegenwoordig ook zo verschrikkelijk duur vinden voor een zacht prijsje toch een leuk cadeautje kunnen vinden. Het principe is dat van een vlooienmarkt: overdekt neuzelen tussen de talloze tweedehands spullen die door particulieren te koop worden aangeboden. Het resultaat van een paar uurtjes de zolder opruimen vindt men terug in de honderden kraampjes. De Neuzelbeurs wordt gehouden volgend weekend, 11 en 12 november van 10-18 uur. Entree: fl.7,50. Volmerlaan 12 in Rijswijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden