Weg in eigen land

Podium Elswout

Tweemaal zigeuners

Vandaag om 14 uur vertoont het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden het tweede deel van de film 'Sinti, Roma & Gadje, Nederland en zijn zigeuners'. Deze documentaire geeft een beeld van het beleid ten opzichte van de Roma en Sinti in de afgelopen 25 jaar. Aansluitend een discussie met onder andere de regisseur van de film, Huib Stam.

Morgen om 14 uur opent het gypsy-kwartet Mojo-swing het Zigeunerfestijn in het Tilburgse Bosvreugd. Ook met het Lagrene-ensemble en met Mozes Rosenberg c.s. Bosvreugd cultuurbos ligt aan de Reeshofdijk, op loopafstand van station Tilburg West.

Oude muziek

Een gratis Drijf-in-concert met oude muziek, vrijdagavond in en rond het Amsterdamse Oosterdok, tegen de achtergrond van het Scheepvaartmuseum, als opmaat voor het festival Aqua Musica (6 en 7/9). In de ruimen van de historische klippers, tjalken, spitsen en sleepboten wordt - kleinschalig - gemusiceerd door een groot aantal ensembles en solisten. Info en kaarten via muziekcentrum De IJsbreker, ma-vr 13-17 020-6939093. Het programma staat op www.aqua-musica.nl.

Inkt

De zomertentoonstelling 'Van Inktvis tot Inktvlek' bestrijkt het hele scala van inkt, inktproductie, soorten inkt enz. Nu uitgebreid met een expositie van twee kalligrafen, Anneke Linssen en Yves Leterme. Te zien t/m 26 oktober in het Scryption, Tilburg.

Visserijdagen

Vanmiddag in Harderwijk, met o.a. de traditionele wedstrijd voor stedenbotters vanaf 12.30 uur (de terugkomst van de wedstrijdvloot om 16 uur).

Volgende week zaterdag in Spakenburg, waar de Visafslag zijn 100-jarig bestaan viert en waar het Utrechtse Statenjacht acte de présence geeft.

En in Kortenhoef, volgende week zaterdag: het Nederlands kampioenschap palingroken, vanaf 12 uur.

Groene maand

Morgen begint de 'Groene Maand' op het Baarnse kasteel Groeneveld, voor wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers. Verschillende natuur- en milieu-organisaties presenteren zich van 11 tot 17 uur, met als verbindend thema 'Ontdek de Nederlandse natuur op het platteland'. Met wandelingen, schildersessies, een rondrit per huifkar, proeverijen, een voordracht en de tentoonstelling. Entree Kasteel Groeneveld euro3,50, kinderen euro1,50. Bij slecht weer is er onderdak in de orangerie.

Blote Groningers

Een klein deel van de 400 beelden die de parken, plantsoenen en straten van de stad Groningen opsieren, bestaat uit naakten, gemaakt door Groningse en nationale kunstenaars. (Soms stuitten die beelden op bezwaren van gemeenteraadsleden. 'Blijft het zo bloot?' schijnt vroeger een raadslid bij de onthulling gevraagd te hebben.) Morgen kunt u de bus-excursie 'Naakt op straat' maken (16.30 uur vanaf station Groningen). Ook op 28/9 en 26/10. Reservering aanbevolen: 050-3090757; www.kunstexcursie.nl

Boerenerf

Museum De Casteelse Poort in Wageningen organiseert twee tentoonstellingen in het kader van het Jaar van de Boerderij en de Open Monumentendag 2003: 'Boerderijen en landleven gezien door het oog van kunstenaars en fotografen' (tot 3/10) en 'Het boerenerf in vroeger tijd', met speciale aandacht voor de Gelderse Vallei (tot 1 maart).

Vespa

De stichting Vespa Club Holland houdt morgen in Bunnik een nostalgische 'Vespa Club Mijmerdag'. Bij Portanje, Stationsweg 41, 12-17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden