Weg in eigen land

De eerste kajaks worden vandaag vanaf 14.20 uur bij de finish in Franeker verwacht. De deelnemers aan de Friese elfstedentocht-per-zeekajak hebben er dan 200 kilometer non-stop opzitten. Clubgebouw De Meerton van organiserende kanovereniging Onder de Wadden is de centrale post bij dit evenement. Op www.onderdewadden.nl staan details over de route.

Altijd al de herkomst willen weten van die ene vaas, of de waarde van dat oude delftsblauwe bord? Donderdag krijgt u een antwoord op uw vragen tijdens de keramiektaxatiedag van het Gemeentemuseum Den Haag (11-16 uur). Aanleiding voor deze dag is de tentoonstelling ’Goede sier: Nederlands Keramiek 1880-1940’, die nog t/m 26/11 te zien is.

Kasteel Doorwerth heeft een tentoonstelling ingericht over de schilders die in de 19de eeuw naar de Veluwezoom trokken om daar – volgens de nieuwe mode in die tijd – ’en plein air’ te werken. Willem Roelofs, Anton Mauve, de gebroeders Maris en Paul Gabriël zijn enkele van de schilders die voor kortere of langere tijd in het Veluwse kunstenaarsdorp Oosterbeek verbleven. De tentoonstelling ’Magie van de Veluwezoom’ duurt t/m 6/12.

De tentoonstelling ’Loden Last. Fietsbelasting 1924-1941’ in het Rotterdamse Belasting & Douane Museum wordt zondag afgesloten met een lezing door Annemarie Opmeer over ’De vrouw op de fiets’. Over zadels, opwaaiende rokken, de rol van de ANWB, en de medische en sociale gevolgen van het fenomeen fietsende vrouwen (11u; reserveren: 010-4400200 / www.bdmuseum.nl).Fort als podium

De Fortenmaand staat dit jaar in het teken van ’Het Fort als Podium’. Veel theater dus, bijvoorbeeld door theatergroep Pangea op Fort Vuren, of de kindervoorstelling ’De Waterwachter’, die langs verschillende forten reist. Fort Asperen komt met ’A Flood Warning’, een manifestatie waarvoor regisseur Peter Greenaway is aangetrokken. Verder veel kunstexposities, rondleidingen en excursies (www.fortenmaand.nl).

Alvast voor de komende Monumentendagen: in Nijmegen kunt u het monumentenweekend van volgende week gepast beginnen met een architectonische kroegentocht van het Architectuur Centrum Nijmegen o.l.v. architecte Andrea Voskens (vrijdag 8/9, start om 21.30u, ACN, Kannenmarkt 6, Nijmegen).

Gistermiddag zijn de Rotterdamse Wereldhavendagen van start gegaan. U kunt vandaag en morgen excursies maken per bus of boot naar bedrijven waar u anders niet naar binnen mag.

Verder een Maasrace, een World Port Parade, en meer: zie www.wereldhavendagen.nl. (Komt u met de trein naar Rotterdam, neem dan een Retourtje Wereldhaven.)

Ommen begint vandaag (vanaf 12u) met een nieuwe traditie: de Ommer Vechtdagen. Dit om te onderstrepen dat Ommen ooit een bloeiende Hanzestad was.

Met drakenbotenraces, gondelvaart, botenparade en een concert vanaf 19.30u.

Amateurarcheoloog Rint Massier duikt al 25 jaar lang naar de restanten van het door de stormvloeden van 1776 en 1825 verzwolgen dorp Beulacke. Om 12 uur vandaag vertrekt een duik/vaartocht vanaf bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster, 0527-246644.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden