WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- Staatsbosbeheer beheert verscheidene reservaten en moerasterreintjes in Waterland. Vrijwilligers van de werkgroep Kwadijkervlotbrug voeren er veldwerk uit, waarbij iedereen die de handen uit de mouwen wil steken van harte welkom is. Voor de werkdag volgende week zaterdag verzamelen de deelnemers om 9 uur op het parkeerterrein van het Waterland Ziekenhuis in Purmerend. Informatie en aanmelden: tel. 0299-463309.

- Ook dit winterseizoen organiseert Het Natuurmuseum Nijmegen samen met het Naturschutzstation uit Kranenburg busexcursies naar de ganzen in de Ooijpolder en de Duffelt - dit als alternatief voor het onrustveroorzakende ganzentoerisme per auto. Data 13 en 20/12, en verder alle zondagen t/m 21 februari. De excursies beginnen om 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum en duren ongeveer drie uur. Kosten: 17,50 (t/m 14 jaar 12,50.) Inschrijven 024-3297070.

- Wateroverlast is het thema van een rondwandeling, morgen, door de Beetskoog naar Beets en vervolgens over de Beemsterringdijk terug naar Oudendijk. Start: om 14 uur vanaf Café Les Deux Ponts aan de Slimdijk in Oudendijk. Kosten 2,50.

- Een wandeling naar de 'snoepjes' van de natuur noemt Staatsbosbeheer deze wandeling 'in de voetsporen van de boswachter' in Zeeuw-Vlaanderen, morgen, om 14 uur. Startpunt: de Smitsschorre (Axel). Bel voor preciese informatie even naar de excursietelefoon 0117-306069. Kosten 2,50.

Schoenen

Als je heel hard holt ben je nog net op tijd om Zwarte Piet te helpen zoeken: hij is in Waalwijk schoenen kwijtgeraakt en dit is de allerlaatste dag waarop ze nog gevonden kunnen worden. In alle Waalwijkse winkels in het centrum kun je een deelname-formulier krijgen. Trouwens, in het Leder- en Schoenenmuseum van Waalwijk kun je vanmiddag nog (tot 16 uur) een paar hele speciale schoenen van Sinterklaas komen bekijken.

Waddenkunst

De tentoonstelling van de Waddenkunstkring, 'Met het oog op het Wad', is tot en met 4 januari gehuisvest op Schiermonnikoog (in het Bezoekerscentrum De Oude Centrale aan de Torenstraat). De expositie omvat sculpturen, olieverfschilderijen, aquarellen, foto's en gekalligrafeerde gedichten, die allemaal iets van de schoonheid van het wad laten zien. De tentoonstelling was eerder al op verschillende plaatsen in Nederland te zien.

St. Jacob

Vlissingen wordt volgende week zaterdag om 9 uur wakker geschud door de stads-trommelaars van Antwerpen, die de feestdag voor de pas gerestaureerde St. Jacobskerk komen inluiden. 's Middags vanaf half twee is de kerk open voor een lezing, concerten, en een bezichtiging met een glas glühwein tot 17 uur. Toegang 12,50.

Knotkampen

De komende winterperiode worden er weer twee knot-kampen georganiseerd in de Alblasserwaard, door de werkgroep natuurbeschermingskampen van de Natuur & Vogelwacht 'De Alblasserwaard'. De werkdagen worden zijn bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar. Het eerste kamp is van zondag 27 t/m woensdag 30 december, het tweede van dinsdag 16 t/m zaterdag 19 februari. Informatie bij Guus ten Bosch: 020-6897943 of Dagmar Hendriks: 030-6953591.

IJs

Sinds de Elfstedenwinter van '86 fungeert het Fries Bureau voor Toerisme te Leeuwarden als centrale meldingspost van de IJswegencentrales in Friesland. Dus wie het allerlaatste nieuws wil, weet waar hij/zij terecht kan: 0900-9222. Er is overigens ook een nieuwe, herziene druk van de IJswegenkaart te koop. Daarop staat al-les waarop geschaatst kan worden: geveegde meren, ge-broken geulen, gewone ijswegen en 'overige wateren van al-lerlei aard'.

Tekeningenmuur

Het Sheraton Amsterdam Airport Hotel & Conference Center op Schiphol viert zijn één-jarig bestaan met een expositie van kindertekeningen, die uit alle continenten afkomstig zijn. Nederlandse kinderen zorgden voor een enorme, vol-getekende 'Dutch Wall'. Te be-kijken tot 11 januari.

Barok

Volgende week zaterdag, 12/12, speelt het barok-ensemble La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken een feestelijk concert in de Amsterdamse Westerkerk. Het concert vormt het openingsconcert voor de tentoonstelling 'Rembrandt en de bijbel', die tot en met 14 februari wordt gehouden in Museum Het Rembrandthuis. Voor liefhebbers is er een speciaal arrangement: diner, concert en tentoonstelling, bij elkaar 110,-. Of nog uitgebreider, met een overnachting in een 4-sterrenhotel: 195,-. Losse kaarten voor het concert (waarop o.a. het Weinachtsoratorium van Schütz gespeeld wordt) kosten 50,-. Inlichtingen: 071-3640066.

Kerstvoorpret

- Het Achterhoekse dorp Lichtenvoorde viert morgen zijn Kerstklokkenzondag, met dweilorkest en midwinter-hoorns, boerenkapel en trekzak-muzikanten.

- Morgen om 13, 14 en 15 uur toont mevrouw Boreel haar nieuwe, speciaal voor het Vel-sense museum Beeckestijn in Engelse stijl ontworpen uitgaanskostuum. Op 12 en 13 december wordt de Beeckestijn-kerstmarkt gehouden. Voor de gekostumeerde ontvangst is reserveren wenselijk 0255-512091.

- Ook kasteel Middachten in De Steeg heeft een kerst-openstelling: van woensdag 9 t/m zondag 13 december, 12-19 uur.

- Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht is met kerstbomen, vuurkorven, verhalenvertellers, erwtensoep, koren enz. opgetuigd tot 'Xmas Station'. Tot en met 20 december ma-vr 16-22, za zo 13-22 uur. Toegang 5,-.

- De VVV Valkenburg en Mergelland heeft een hele Kerstagenda samengesteld, met o.a. twee grot-kerstmarkten, en een kerstballenwedstrijd. Gratis bij de VVV's ter plekke.

- Kerstmarkten zijn er zoals gewoonlijk te kust en te keur. Hier volgen er enkele:

In de Darling Market in Rijswijk nog vandaag en morgen van 10-18 uur, in de Arnhemse Rijnhal volgende week vr en za 11-22, zo 10-17.30 uur, beide beurzen kosten 9,-. (kinderen tot 12 jaar gratis). De Grote of St. Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen is ingericht als kerstmarkt op wo en do 13-21 uur. Deze markt wordt georganiseerd door de vereniging De Oude Dorpskern en de toe-gang is 2,50. In de Pieterskerk in Leiden wordt een Merry Christmas Fair - met 74 winkeltjes - gehouden van di-zo 10-18 uur. Hier is een sieradenreparateur en -taxateur aanwezig. Toegang 17,50.

- Volgende week vrijdag (10-18) en zaterdag (10-17 uur) is kwekerij De Boschhoeve in Wolfsheze ingericht als 'winterfair'. (toegang 3,50).

En tot slot:

Om 17 uur op alle zondagen in december wordt op de Boulevard van Scheveningen het 'Wintervuurwerk' afgestoken. En ter hoogte van het Kurhaus is een Kerstwensenpaviljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden