Weg in eigen land

De wedstrijden die de rederijkerskamers (een soort gilde-achtige retoricaclubs) in vroeger eeuwen organiseerden, waren soms grote gebeurtenissen. Van een wedstrijd tussen de rederijkers van Vlaardingen en Dordrecht uit 1616 is een paneel bewaard gebleven, waarop de rederijkers bij hun plechtige intocht afgebeeld staan. Dit paneel is onlangs gerestaureerd. Het staat centraal in de tentoonstelling ’Van ’t beste spel – strijdende rederijkers in 1616’ in het Dordrechts Museum die t/m 20/8 duurt. Van 20/9 t/m 8/1 is de tentoonstelling te zien in het Visserijmuseum/Vlaardings Museum.

Marleen Felius heeft iets met koeien (of beter gezegd met runderen, want stieren en ossen horen er ook bij). Ze reist de wereld af op zoek naar alles wat met rundvee te maken heeft. Haar aquarellen, foto’s en koeien-spullen zijn bijeengebracht voor de tentoonstelling ’Rundreis om de wereld’, gebaseerd op het gelijknamige boek dat ze samen met schrijfster Bibi Dumon Tak maakte. T/m 19/11 in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Een muzikaal ontbijt, picknicks, nordic-walkingworkshops, architectuursessies, ornithologische wandelingen: meer dan 250 parken in 60 gemeenten doen morgen mee met de nationale Dag van het Park. Op Anwb.nl (zoekwoord Dag van het Park) staat een overzichtskaart.

Zal de aarde weer door een meteoriet getroffen worden? In 1843 werd Utrecht opgeschrikt door harde knallen en een gierend geluid: bij Fort Blauwkapel werd een inslag geconstateerd. De tentoonstelling ’Dreiging uit de ruimte’ gaat over het ontstaan van het zonnestelsel en de planeten, en laat zien wat de effecten van zo’n inslag zijn op het klimaat en het leven op aarde. Tot volgend jaar april in museum/sterrenwacht Sonnenborgh, Utrecht.

Natuurmuseum Nijmegen houdt vandaag een 1001-soortendag: verschillende excursies met tal van natuurdeskundigen, met als doel binnen 24 uur zoveel mogelijk planten- en dierensoorten te tellen. De start is om 14 uur en de dag eindigt precies 24 uur later. Wie zich bij het museum vervoegt kan wellicht nog meedoen (024-3297070 of www.natuurmuseum.nl).

Heel veel vogelsoorten schilderde Elwin van der Kolk, vogelkunstenaar uit Bennekom. In de Opheusdense galerie Smith in Style zijn ze t/m 29/7 te zien, samen met de zwanen-schilderijen van de Drentse ’wildlife artist’ Ron Meilof, tijdens de expositie ’Ontdek vogels, (g)een kunst’.

Naast het International Gipsy Festival in Tilburg (zie pag. 12/13) klinkt in het Openluchttheater van de Universiteit Twente zigeunerjazz: maandag 12.35 u, met onder andere de band Swing Bien Sûr. Straatartiesten en muzikanten uit binnen- en buitenland zorgen voor feestelijke theateracts, vandaag 12-23 u in de binnenstad van Leeuwarden, www.fries-straatfestival.nl. Op het programma van het Vechtdal Vertelfestival staat onder andere een nieuwe mp3-wandeltocht in Oud Avereest met de naam Reestdal Mystery Tour. Via www.mysteriesvanhetreestdal.nl of bij de VVV’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden