weg in eigen land

Na de Franse Revolutie kwamen de zuidelijke Nederlanden onder Franse heerschappij. Priesters kwamen in dienst van de staat en moesten een eed van trouw afleggen aan de Franse grondwet. Velen weigerden en gingen illegaal verder. In de mergelgroeven van Limburg ontstond een heel netwerk van ondergrondse kapelletjes, compleet met altaar, biechtstoel, doopvont en houtskoolversieringen. Tijdens het Ondergronds Kerkenpad kunt u verschillende van deze kapellen bezoeken. T/m zo, passe-partout euro 12,50, losse kaarten euro 5, tot 12jr gratis; VVV’s en www.ondergrondsgenieten.nl

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem brouwt sinds december zijn eigen bier. Al een halve eeuw geleden werd de failliete brouwerij De Roskam uit Ulvenhout overgebracht naar het museumpark, maar nu is de brouwerij echt in bedrijf. U kunt dat t/m 13 januari meemaken én proeven (dagelijks 12-20 uur).

Boerenzakdoeken worden nog altijd gebruikt. Ze worden gemaakt bij Vlisco in Helmond: grote halsdoeken, foulards geheten, en kleine, mouchoirs. Rode kleuren voor door de week, witte voor de zondag, en zwarte tijdens de rouw. En altijd met traditionele motiefjes. Museum ’Het Noorderhuis’, een Zaanse koopmanswoning anno 1670 aan de Kalverringdijk in Zaandam, wijdt er een tentoonstelling aan, t/m 2/11.

Vijfduizend kippen in honderd verschillende rassen, konijnen van Vlaamse reus tot Kleurdwergje, cavia's, duiven, tijdens de Noordshow, de kleindierententoonstelling in de Prins Bernhardhoeve te Zuidlaren, t/m 5/1. Ook: keuringen, informatie en een jeugdshow; noordshow.nl.

Het Rotterdamse Museum Oud-Overschie biedt een dwarsdoorsnede van twintig jaar verzamelen aan de hand van het thema ’Winter’. Veel winterse schilderijen, tekeningen en foto's, aangevuld met kleding, schaatsen en voorwerpen die herinneren aan bijvoorbeeld de oorlogswinters. T/m 9/3. (Op 19/1 vraagt het museum vrijwilligers om te helpen met het knotten van de wilgen, essen en populieren in het Buitenmuseum, 10-13 uur.)

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem bakt morgen tussen 11.30 en 15 uur Driekoningenbroden (www.bakkerijmuseum.nl).

Zondag klinken de laatste midwinterhoorns - op Driekoningen mag het nog nét. Vanaf 14u zijn ze te horen tijdens een wandeling op de Sprengenberg, vanaf de excursieschuur bij boerderij De Pas, 035-6559955; natuurmonumenten.nl.

In Chateau Marquette in Heemskerk wordt t/m zondag de jaarlijkse Decorade gehouden, een beurs voor hedendaagse en oude kunst & antiek (www.valkor.nl).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden