WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- Morgen organiseert de vereniging Te Voet een wandeling van 15 km langs de nieuwe route Zaans Rietveld in de omgeving van Alphen aan den Rijn. Verzamelen vanaf 11 uur bij het station. Informatie tel. 010-2489174.

- Morgen kunt u op de fiets kennismaken met ecologische verbindingszones in de Amsterdamse wijken Geuzenveld en Slotermeer. Vertrek om 11 uur op (uw eigen) fiets van Park De Kuil. Informatie: tel. 020-6171915.

- De Vereniging 'De Oeverlanden blijven' houdt morgen een insectenexcursie ( 2,50) in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Vertrek om 11 uur in leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperspad. Na afloop laat de imker van de oeverlanden zijn bijenvolken zien.

- Vanuit de bezoekboerderij 'ande NieDijk' (Santeeweg 100 in Nietap) kunt u dondag-avond (om 19.30 uur) een wandeling maken samen met de boer zelf, die vertelt over de boerderij, het vee en het Noord-Drentse landschap. Kosten: 5,-. Ook volgende week donderdag (9/6).

- De langste van de vier Gelderse Poort-wandeltochten, morgen, is 40 km, en vooral bedoeld als oefenpotje voor de Nijmeegse vierdaagse. De andere variëren van 10 tot 25 kilometer. Startpunt is Café De Dijk in Pannerden, tussen 7 en 12 uur. Deelname 5,-.

- Volgende week zaterdag en zondag kunnen vroege vogels mee, om 06 uur vanaf Café Klein Giethoorn in Alphen aan den Rijn (12,50 voor het ontbijt na afloop, tevoren opgeven 0172-212902) voor een IVN-wandeling door het Rietveld.

Open tuinen

Negenentwintig privé-tuinen in De Kwakel en Aalsmeer, grote en kleine, oude en pas-aangelegde, zijn dit weekeind te bekijken, vandaag 10-16, morgen 12-16 uur. Start-adressen: Berkenlaan 5 en Aalsmeerderweg 411 in Aalsmeer, en Boterdijk 109 in De Kwakel.

Muziek bij Mien Ruys

In de Boerenschuur bij de Tuinen van Mien Ruys wordt dit jaar voor het eerst een serie concerten gegeven, op zondagochtenden, als het verder nog stil is in de tuinen. Morgen het eerste concert. Om 11.15 uur spelen The Fancy Fiddlers onder leiding van Coosje Wijzenbeek muziek van o.a. Telemann, Boccherini en Farkas. Entree 20,- incl. Tuinen. (De volgende concerten zijn op 19/7 en 30/8.)

Utrechtse tuinen

Vandaag is ook de Open Tuinendag Langbroek. Behalve de prachtige tuinen van Walenburg, kasteel Hindersteyn en kasteel Lunenburg is ook de Auguste-Victoria rozentuin van Huis Doorn open. Toegang 7,50; passe-partout 20,- bij de VVV, en bij Huis Doorn en café-restaurant Torbijn in Langbroek. Er is ook een Tuinenfietsroute te koop.

Met ingang van vandaag kunnen bezoekers van kasteel Huis Doorn overigens picknickmanden meekrijgen, vanaf 30,- p.p. (borg 50,-).

EK rolski

De Europese kampioenschappen rolski zijn gisteren in Bergschenhoek begonnen; vandaag (van 10-18 uur) en morgen (vanaf 9 uur) worden er nog allerlei wedstrijden gehouden, die gratis bijgewoond kunnen worden. (Bij het wedstrijdrolskiën worden overigens snelheden van tegen de 50 km/uur behaald.)

Voor stoomfreaks

Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik organiseert een 'Weekend van de Krukas', waarbij de Vereniging Vrienden van de Krukas behulpzaam zullen zijn. Mooi te combineren met het Bello-festival van de Museum Stoomtram (er rijden ouderwetse bussen tussen beide attracties). Het museum is dit weekeinde open 10-17 uur, 7,50, kinderen 2,50.

Hofconcert

In de serie Hofjes & Pleinconcerten in de Amsterdamse Jordaan is morgen (om 13.30) uur de beurt aan klassiek gitarist Frans Brekelmans in het Andrieshofje aan de Egelantiersgracht. Om 15 uur lezen drie dichters voor uit eigen werk in het Claes Claezszhofje, ingang 1e Egelantiersdwarsstraat.

Kindersymfonieorkest

Meer dan 1000 muziekstudenten en jeugdorkesten uit Nederland en Vlaanderen spelen morgen, op verschillende podia in Het Land van Ooit, klassieke muziek. Onder leiding van orkestleider Cor Bakker gaan ze bovendien met elkaar een poging wagen het Beneluxrecord Grootste Kindersymfonieorkest te breken. Als je morgen je instrument meeneemt krijg je een korting van 2,50 op de entreeprijs (3-11 jaar 20,50 volwassenen 24,50).

Rozen

Rozenboeken, rozenluizen, rozenfilms, verse rozen: dit alles en meer tijdens de Rozendag in het Natuurmuseum Groningen, morgen van 13 tot 17 uur (er is ook rozengebak en rozenranja). Dit in aansluiting bij de tentoonstelling 'Roos' (over rozen in alle uiteenlopende vormen, van kunst tot kitsch, van porcelein tot boekonderwerp), die tot en met 30 augustus te zien is.

Wrikken

Nog vandaag en morgen: de Goudse Havenstaddagen, met vandaag om 12 uur een wedstrijd bedijfsroeien, en morgen een demonstratie wrikken in de Sluiskom van het Binnenhavenmuseum.

Suydersee

Vandaag doen twintig Skûtjes mee aan de Suydersee-race, morgen gaat de Batavia-race van start; het duikvaartuig H.Ms. Nautilus komt, en vandaag wordt ook een Lynx helicopter ingezet, kortom, veel watersportspektakel dit weekend, bij de nieuwe kade aan de Oostvaardserdijk bij Lelystad. Voor liefhebbers is er het voor Nederland nieuwe bungy-roeien (tel. aanmelden 0320-260422).

Architectuur

Het Nederland Architectuurinstituut in Rotterdam houdt morgen open dag, in het kader van de Dag van de Architectuur. Het thema sluit aan bij de Rotterdamse manifestatie '100 jaar hoogbouw'. Ook bij de rondleidingen die om 12, 13.30 en 15 uur in het gebouw worden gehouden ligt de nadruk op hoogbouw, en de hele dag starten er vanaf het NAi excursies naar hoge bouwwerken in de stad. Ook de tentoonstelling Kop van Zuid: Plan in ontwikkeling opnieuw bekeken wordt morgen om 15.25 uur geopend.

In Groningen is het onderwerp van de architectuur-dag 'Over-bruggen'. Zowel letterlijk - er is bijvoorbeeld een varende excursie langs Groninger bruggen - als overdrachtelijk, tijdens een stadswandeling 'Architectuur als Overbrugging' (beide morgen, resp. om 13 en 14 uur, t.o. het Groninger Museum.) Op de eigenlijke Dag, 1 juli, is er in Groningen in de School van de Architectuur 's avonds ook het nodige te doen (ook gratis toegankelijk).

In Den Bosch staat onder andere een rondleiding in het nieuwe Paleis van Justitie op het programma, vandaag om 13.50 en 15 uur.

Twee 75-jarigen

Muziekvereniging De Phoenix uit het Westlandse Wateringen wordt 75 jaar en viert dat met onder andere een taptoe, vanavond om 20 uur, bij het sportcomplex Velo.

Ook de koninklijk erkende fanfare 'Concordia' te Hooge Zwaluwe viert zijn 75 ste verjaardag, met onder andere de Zwaluwse Night of the Proms, vanavond om 20 uur, bij de sportzaal Zonzeel.

Vlieger

De 'Haagsche Ooievaar' is een van de vliegers die in Den Haag opgelaten zullen worden, tijdens het Vliegerfeest dat dit weekend (11-17 uur) wordt gehouden.

Brandaris

De Stoomboot Brandaris vaart deze zomer van Oosterhout, via de Donge en de Amer, langs natuurgebied De Biesbosch, over het Hollands Diep, de Noord en de Nieuwe Maas naar de haven van Rotterdam. Vanaf woensdag t/m 2 september. Vertrek om 9.30; de terugtocht begint om 15.30 uur (om 20 uur bent u weer thuis). De prijs van deze dagtocht, inclusief havenrondvaart in Rotterdam, is 35,-(kinderen 25,-). Reserveren 0162-454459.

Vanuit Oosterhout zijn overigens 's maandags en dinsdags ook mooie combinatietochten te maken, deels per fiets, deels per boot, naar respectievelijk Heusden en Oudenbosch.

Orgeldag

Volgende week zaterdag doen tien kerken in Zwolle mee aan de Open Orgeldag (tussen 10 en 15.30 uur). In de Oosterkerk beginnen om 11 en 14 uur twee wandelconcerten. Het laatste concert vindt om 16 uur plaats op het Scheuer-orgel in de Broerenkerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden