Weg in eigen land

Nieuwjaar

Vakantie!

In het Hattemse Bakkerijmuseum wordt het houtvuur ter gelegenheid van de voorjaarsvakantie extra opgestookt. Je krijgt het verhaal achter de paasbroden en de voorjaarskrakelingen te horen, en de bakker laat zien hoe die broodjes gemaakt worden - misschien kun je hem daarbij een handje helpen (www.bakkerijmuseum.nl).

In het Utrechtse Universiteitsmuseum kun je een toverlantaarn-workshop volgen (di en wo 12.20-14u 6-9jr, 14.30-16u 10-12jr; aanmelden 030-2538028).

In Hemelrijk, Volkel, nemen piraten het roer over - je kunt er een piratendans leren, en er wordt een piratenverhaal verteld over de verliefde kapitein Scheurbuik (www.billybird.nl).

In Nunspeet kun je op woensdag bij Staatsbosbeheer nestkastjes maken, samen met je(groot)ouders.

Natuuractiviteitencentrum Zandenbos, 0341-252996).

Restaurateurs

Gerenommeerde instellingen als het British Museum en de Hermitage in St.-Petersburg doen regelmatig een beroep op de restaurateurs van het Utrechtse Museum van Speelklok tot Pierement. Deze specialisten werken normaal gesproken achter gesloten deuren. Maar van dinsdag tot en met 11/2 wordt hierop een uitzondering gemaakt: in het museumcafé vertellen restaurateurs over hun werk, en om 13.30 en 14.30 uur geven conservatoren een rondleiding langs gerestaureerde stukken.

Ook in Museum Havezate Mensinge te Roden tonen restaurateurs uit allerlei branches hun technisch vernuft (papier, lijsten, stoffering, wapens enz.), zondag van 14-17 uur.

Marokko

Dit jaar wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de 400-jarige betrekkingen tussen Marokko en Nederland. Zeven theaters in Ede, Dordrecht, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam organiseren in de maand februari een festival met dans, muziek, stand-up comedy, films en workshops. Een voorbeeld: morgenavond om 20.15u kunt u in het Rotterdamse Theater de Evenaar trance muziek horen uit de 'gnaouacultuur'. Gnaoui zijn afstammelingen van de tot de islam bekeerde, uit Afrika afkomstige slaven. Een van de muzikanten is de 60-jarige H'mida Boussou, een beroemde leerling van maâlem Ahmed Oueld Dijja.

Info: www.marokkofestival.nl.

Picknickwandeling

Een wandeling met een picknick halverwege (op het menu staan zaken als wegdammerib en nagelholtvlees): zondag in de Hof van Twente, Markelo. Voor de individueel te lopen, 18 km lange wandeling wordt u verwacht tussen 10.30-12u bij boerin Joke Kottelenberg, 0547-260319. Bij terugkeer volgen Twentse toetjes en muziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden