Weg in eigen land

Op zoek naar trek- en broedvogels met de boswachter van Staatsbosbeheer: vandaag op Noordsvaarder en Groene Strand op Terschelling, om 13.30 uur van paviljoen De Walvis, West-Terschelling, aanmelden tel. 0562-443000 (fl.7,50, tot 12 jaar fl.2,50); morgen weidevogelwandeling door de zeepolder Arkemheen, om 8 uur van stoomgemaal Hertog Reijnout aan de Zeedijk 6 in Nijkerk, aanmelden tel. 0341-252996 (fl.3,50, tot 12 jaar gratis); maandag kunt u met de huifkar het donkere Hulkesteinse Bos in, om 19 uur van de werkschuur OZ36, Wielseweg in Zeewolde (fl.7,50, tot 12 jaar fl.4,-, aanmelden tel. 036-5228144); donderdag door het vochtige duingebied De Muy op Texel, broedgebied van lepelaar en nachtegaal, al om 6 uur om het ontwaken van het duin mee te maken (fl.7,50, kind tot 12 jaar fl.4,-, informatie en aanmelden EcoMare, tel. 0222-317741).

- Morgen begint om 5 uur een vroege vogelexcursie van de Vereniging 'De Oeverlanden blijven' in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Vertrek van leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad. Na afloop zijn cassettes te koop met vogelgeluiden uit de oeverlanden. - Morgen organiseert de belangenvereniging voor wandelaars Te Voet een begeleide wandeling door het Groene Hart, langs de route Zaans Rietveld bij Alphen aan den Rijn. De tocht (15 km) maakt deel uit van een toekomstige route van 160 km door het Groene Hart. Tijdens de wandeling wordt informatie verstrekt over de activiteiten van Te Voet. Verzamelen om 11.15 uur bij NS-station Alphen. Aanmelden: tel. 010-2489174. - De afdeling Noord-Holland van Te Voet maakt morgen een wandeling rond het Naardermeer. De tocht begint om 11 uur van station Naarden/Bussum en voert voor een groot deel over het Laarzenpad van Natuurmonumenten. Er wordt gewaarschuwd dat de bodem erg zompig kan zijn.

- IVN-activiteiten: morgen vogelexcursie in de polder, om 8 uur van de Prinsendijk bij de Oukoopsedijk in Reeuwijk; zoeken naar zandhagedissen op de Mulderskop, om 10 uur van de spoorbrugovergang aan de weg van Molenhoek naar Groesbeek; bloesemtocht tussen hoogstamboomgaarden, om 14 uur van de markt in Spaubeek (L.); vrijdag vogelexcursie in het Groninger stadspark, om 4.30 uur van paviljoen stadspark ingang renbaanzijde.

- Volgende week zaterdag begint een vroege vogelzangwandeling met Het Gelders Landschap op landgoed Rosendael te Rozendaal om 6 uur bij het kasteel. Boomkruiper, grote en kleine bonte specht, boomklever, groene specht, appelvink, fluiter, glanskop en zwartkop zullen te horen zijn. Entree voor het park: fl.6,-, kinderen fl.3,50.

Per boot naar reeën

Samen met rondvaartbedrijf Tiemen Vaartjes organiseert Staatsbosbeheer excursies door het Nationale Park De Weerribben. Bij het vallen van de avond vaart een speciaal verbouwde platbodem door kleine en ondiepe slootjes en vaarten langs gemaaid rietland, hooi- en blauwgraslanden, waar dan vaak reeën grazen. Vertrek vanavond en woensdag twee uur voor zonsondergang van natuuractiviteitencentrum De Weerribben in Ossenzijl. Neem een kijker mee. Aanmelden bij VVV IJsselham, tel. 0561-477743 (fl.12,-).

Kinderboerderijenweekend

150 kinderboerderijen houden dit weekend speciale activiteiten vanwege het Nationale Kinderboerderijenweekend. 'Laten we welzijn' is het motto, en dan gaat het om het welzijn van de dieren.

Brielse veren

In plaats van een uursdienst naar Maassluis vaart er vandaag van 10-15 uur elk halfuur een historisch schip van Brielle naar Zwartewaal. Zo komt de geschiedenis van de Brielse veren, die een belangrijke schakel waren in de verbinding Zeeland-Holland, weer even tot leven. In de Hervormde kerk van Zwartewaal worden dia's over de Brielse veren vertoond. Per boot kunnen er slechts zeven passagiers mee, deelname is gratis.

Voor de freaks

- Het luchtvaartmuseum Aviodome houdt dit weekend een themaweekend zweefviegen, met oude vliegtuigen uit het depot en nieuwe van de Zuid-Hollandse Vliegclub. Er is ook een collectie schaalmodellen van historische vliegtuigen.

- Morgen is in de Grote of St. Laurenskerk in Alkmaar van 10-17 uur een antiquarische boekenmarkt. De antiquaren komen uit het hele land.

- Een aan pony's gewijde tentoonstelling in het Nationaal Rijtuigmuseum in borg Nienoord te Leek is te zien t/m 31 oktober.

Lastige vragen

De pasgeboren kip Kriel is de hoofdfiguur van de nieuwe tentoonstelling 'Wat zie je dan' in het Natuurmuseum Groningen. Het is een interactieve doe-tentoonstelling, waar je antwoord krijgt op vragen als 'Waarom reist de zon mee als je in de trein zit?' en die ook voor volwassenen leuk is. Het museum is open di-vr 10-17, za zo 13-17 uur.

Wonderlijke problemen

Ook al over allerlei avontuurlijke vragen en wonderlijke problemen gaat de 'verwondertentoonstelling' Alice in Wonderland (vrij naar het verhaal van Lewis Caroll), in het Noordbrabants Natuurmuseum Tilburg (met dezelfde openingstijden als hierboven).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden