weg in eigen land

Planten houden er de wonderlijkste methoden op na om nieuwe gebieden te koloniseren. Zaadjes die met parachuutjes meters ver weg zeilen, zaadjes die aan een dierenvacht vastgehaakt meeliften, zaden die een zeereis kunnen doorstaan. De Utrechtse Botanische Tuinen hebben er een tentoonstelling aan gewijd, ’Kolonisten van Botan’. Met verschillende activiteiten, een ’thematuin’ en een speciale kolonistenroute voor de kinderen. Tot 1/10.

Veertig sculpturen van de Franse beeldhouder Auguste Rodin, waaronder de beroemde Denker en verschillende originele gipsafgietsels, staan opgesteld in de Arnhemse Eusebiuskerk. Het gaat om een reizende tentoonstelling (t/m 9/7) die eerder te zien was in onder meer de Belgische plaats Brugge.

Het Stadsmuseum IJsselstein heeft een selectie gemaakt uit de collectie van de Archeologiezolder voor de tentoonstelling ’Romeinen als buur’: over de invloed die de komst van de Romeinse supermacht had op de inheemse boerenbevolking van 2000 jaar geleden. T/m 8/10.

De zandsculpturen in het Apeldoornse Park Berg & Bos gaan over ’Betoverend Indonesië’: de architectuur van de Borobudur, de tempels van Bali, een dansvoorstelling, een wayang-poppenspel, mooi uitgelicht, met veel informatie, een zandworkshop en met gamelan-muziek op de achtergrond. T/m 27/8.

Bezoekers van boerderij De Panhof in Dalfsen kunnen vandaag een culinaire reis maken: ’Van Big tot Panhofham’. Voor tientallen andere activiteiten tijdens de Week van het Platteland, variërend van ijs maken tot een workshop koeien schilderen, zie www.vvhp.nl.

In Theo Thijssens eigen jonge jaren aan het eind van de 19de eeuw was lichaamsbeweging allerminst iets vanzelfsprekends voor de arme jochies in de Amsterdamse Jordaan. Maar binnen enkele tientallen jaren was dat beeld veranderd en was sport een passie voor arm én rijk geworden. Over de opkomst en inburgering van sport in Amsterdam gaat de tentoonstelling ’Een geluk in het leven’ in het Theo Thijssen Museum (Leliedwarsstraat 16, Amsterdam).

Het is het jaar 927. Tegen de achtergrond van Karolingische burcht bij Burgh-Haamstede speelt zich een angstig schouwspel af: een nieuwe invasie van de Noormannen, de ’Beesten uit het Noorden’. Anno 2006 is dit drama omgebouwd tot het spektakel ’De Bruiden van Burgh’ voor ruim honderd acteurs, zangers en dansers, te beginnen op vrijdag, en verder op 24, 29, 30/6 en 1/7; www.historischespelen.nl.

De Tempelhof, ’levenskunstwerk’ van het echtpaar Huub en Adelheid Kortekaas, is dit weekend tussen 11- 17u open voor geïnteresseerden. De Tempelhof ligt in Winssen bij Nijmegen (www.huubkortekaas.nl).

Ook dit weekend: vijfentwintig grachtentuinen bij de Amsterdamse Open Tuinen Dagen. Starts bij alle Amsterdamse Grachtenmusea; kaarten ook bij VVV en AUB.

Geen tuin, maar wel veel flora: u kunt tijdens de velddagen van de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna kennismaken met het werk van veldonderzoekers, morgen 13 en 15.15u in het Nationaal Park Veluwezoom te Rheden, www.telmee.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden