WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

Morgen

- Om 5 uur begint een vroege vogelexcursie van de vereniging 'De Oeverlanden Blijven' in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Start bij leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad. Deelname kost f 2,50 per persoon. In het leslokaal zijn cassettes te koop met vogelgeluiden om thuis nog eens rustig naar te luisteren.

- Een IVN-wandeling op het landgoed Bingerden start om 10.30 uur bij het gemeentehuis van Angerlo.

- ThemaTours organiseert een geografische wandeltocht door het Gooi. De tocht begint tussen 9 uur en 11.30 uur bij NS-station Hilversum-Noord en voert via de Wester- en Bussumerheide en over de landgoederen Hilverbeek en Gooilust naar Kortenhoef. Iedereen kan individueel en in eigen tempo deelnemen, de wandeling varieert van 13 tot 22 kilometer. Onderweg vertellen geografen over het ontstaan van het landschap en de geschiedenis van de bewoners. Kosten 10 gulden, opgave vooraf is niet nodig.

- De vereniging voor veldbiologie KNNV regio Delft organiseert een fietstocht door Midden-Delfland. De deelnemers krijgen tijdens de tocht inzicht in het landschap en maken kennis met de planten en dieren die er leven. Vertrek om 13 uur bij de Oostpoort in Delft. Er is over deze tocht ook een brochure te koop bij de VVV of te bestellen voor ¿5,- op giro 4854159 van KNNV Delft te Delft (vermeld: fietstocht Midden-Delfland).

- Het IVN Eemland houdt om 14 uur een wandeling in de Eempolders, met als beginpunt het parkeerterrein achter de Oude Kerk, op loopafstand van NS-station Soest-Centrum. De te volgen route is geheel geschikt voor rolstoel en kinderwagen. Informatie: tel. 035-6013099.

Tweede Pinksterdag

- Het wonen in de natuur is het thema van het IVN Alphen aan den Rijn bij een wandeling in het Zegerslootgebied. Daarbij speelt de menselijke naamgeving ook een rol: paddestoelen, elfenbanken, grastapijten, huisjesslakken en nog veel meer. Omdat er maar dertig personen mee kunnen, is opgave vooraf nodig: tel. 0172-215621.

- Het comité Maas en Waalse fietstocht houdt haar jaarlijkse fietsevenement door het Land van Maas en Waal. Inschrijving vanaf 10 tot 14 uur in de Heumeshof, Klaphekstraat 4a te Ewijk. U moet weer binnen zijn om 17 uur. Deelname kost ¿5,- en voor dat geld ontvangt u ook nog een medaille na afloop.

Volgende week zaterdag

- Bloemen en vogels langs de Wijde Aa zijn het onderwerp van een IVN-wandeling, die om 10 uur begint bij het witte brugje nabij Ofwegen tussen Woubrugge en Hoogmade. Met wat geluk zijn de eerste jongen van kievit en grutto te zien. Informatie: tel. 0172-426990.

- Om 10.30 uur begint een fietstocht langs landgoederen in het overgangsgebied tussen het Veluwemassief en het IJsseldal bij de ingang van het vliegveld Teuge. Informatie: tel. 055-3552492.

Pinksterdieren

De landgeiten van de fokkersclub Noord-Holland en Kleindiervereniging 'Ons Genoegen' zijn, samen met andere Oudhollandse dierenrassen, te gast op de Pinksterdierendag, speciaal voor kinderen georganiseerd, vandaag van 10-17 uur op de Zaanse Schans. Met een kalverschetswedstrijd en bokkewagens; buggy's zijn te huur in bezoekerscentrum Vrede.

Pinkster Beurs

Stoelen van Pauline Berendsen, ringen van Truike Verdegaal, een 'kauw-je-eigen-broche'-broche (zelf kauwgom kauwen, opsturen, in zilver laten gieten en laten vergulden) van Ted Noten, handgeweven shawls van Hilde Foks: ruim tachtig mensen, in een of ander opzicht verbonden aan de Amsterdamse Rietveld Academie, verkopen hun oplage-werk op Eerste en Tweede Pinksterdag in de Beurs van Berlage. Het meerendeel van de produkten zal minder dan ¿1000,- kosten. De toegang tot de verkooptentoonstelling bedraagt ¿7,50. De openingstijden zijn 12-18 uur.

Draaiorgels

Een stadswandeling in Haarlem heeft op Tweede Pinksterdag een feestelijke meerwaarde: in het plantsoen van het Staten- en Prinsenbolwerk spelen twee dozijn draaiorgels - gelijktijdig - hun repertoire van foxtrots, polka's, walsen, operette-melodieën en wat dies meer zij. Voor een vergelijkend warenonderzoek van deze selectie uit Nederlandse beste orgels heeft de wandelaar de gelegenheid tussen 12.30 en 17 uur.

Trekpaarden

Aan het eind van deze ochtend is er op de Grote Markt van Arnhem het spektakel te zien van een stoet aangespannen trekpaarden: het zijn de spannen die deelnemen aan de eerste officiële Nederlandse trekpaardenwedstrijd in het Openluchtmuseum in Arnhem, die zich presenteren aan het publiek. Vanmiddags volgen afstandritten in het openluchtmuseum; morgen vanaf 10 uur trek- en behendigheidsproeven, en tot slot van dit eerste Nederlandse Trekpaardenfestijn een groot défilé.

Pinkster-uitjes

- Meer dan 100 Vikingen bevolken het Prehistorisch Dorp in het Openluchtmuseum Eindhoven; met spectaculaire vechtshows om 12 en 15 uur. Vr za zo 10-17 uur. Entree ¿7,-.

- Onderdeel van de Nationale Zilverdag op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven is dit jaar voor het eerst een Noviteiten Show, te zien in vitrines op het Doelenplein-paviljoen.

- In Dordrecht is er op Tweede Pinksterdag een 'Toeterade op de kade', dat wil zeggen een blaaskapellenfestival op de Merwekade. Gratis.

Voor de freaks

Pinksterdagen zijn ook Oldtimerdagen, volgens de organisatoren van de Oldtimerbeurs, vandaag tot en met maandag in de Zeelandhallen in Goes. Op Eerste Pinksterdag rijden de auto's de 'Molentocht' over Noord- en Zuid-Beveland. - In Lisse wordt het Super Oldtimer Festival gehouden in de Hobahohallen, vandaag 11-18, zo en ma 12-18 uur. - In Purmerend verzamelen zich de Harley Davidsons op Tweede Pinksterdag bij Caddy's Diner op Verzetslaan 3. - In Emmeloord gaat het om Truck en Tractor Pulling wedstrijden op Tweede Pinksterdag, op het Draf en Ren complex aan de Sportlaan, vanaf 11 uur. - En dan - om nog iets heel anders te noemen - is er voor berenfreaks de jaarlijkse Berenmarkt in Kasteel Amerongen, beide pinksterdagen 10-17 uur. - En voor Telefoonkaartenfreaks - want die zijn er ook - is er (zelfde dagen, zelfde tijden) de eerste Internationale Telefoonkaarten Manifestatie in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. Toegang ¿7,50.

Atelierroute

Vanaf vandaag verschijnen in het centrum van Groningen een aantal 'mobiele kiosken' die de aandacht gaan vestigen op de Atelierroute van volgende week. Honderdvijfenzeventig (175!) stad-Groninger kunstenaars uit verschillende disciplines houden dat weekend open huis. Ze hebben van tevoren speciaal voor deze routedag een ansichtkaart ontworpen, die functioneert als 'visitekaartje'. De kaarten zijn zowel los als in gebundelde versie te koop in bovengenoemde kiosken (waarvan de ontwerpen afkomstig zijn van de Groninger kunstacademie Minerva). Aan de hand van die kaarten kan ieder volgend weekend zijn eigen route samenstellen langs stadsateliers, hofjes, schoolgebouwen of industrie-loodsen - al naar gelang de specialisatie van de kunstenaar. Centraal informatiepunt van de door Stichting De Voorruit georganiseerde Atelierroute (vrijdag 16-20, zaterdag en zondag van 12-18 uur) wordt het stationsplein voor het NS-hoofdstation. Een aantal personenbusjes verzorgen een pendeldienst naar verderweg gelegen ateliers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden