Weg in eigen land

Het Singer museum toont een overzicht van Nederlandse schildersdorpen. Vanaf 1850 trokken veel schilders de stad uit, ze zochten bijvoorbeeld de schilderachtige armoede van Brabantse dorpen, of de romantisch-woeste natuur van het Gelders landschap. Schilders als Jan Toorop en Théo van Rijsselberg trokken naar het Zeeuwse Veere. Jan Sluijters en Leo Gestel streken neer in Heeze en Staphorst; Piet Mondriaan en Bart van der Leck waren te vinden in Laren. Dit rondje 'Schildersdorpen in Nederland' bestrijkt veertien kunstenaarskolonies. Onderdeel van de expositie, die t/m 29 augustus te zien is, vormen de landschapsfoto's die L.J.A.D. Creyghton van de dorpen maakte. Amateurfotografen kunnen in Creyghtons voetsporen treden en eigen foto's van de schildersdorpen inzenden: de voorwaarden voor deze wedstrijd staan op www.singerlaren.nl. Het museum organiseert bovendien twee excursies, op 26/6 naar Volendam en Bergen en op 17/7 naar Bunschoten, Spankenburg en Hattem (euro65,- all-in, reserveren 035-5393933).

Marleen van Swigchem

Golfen

Een dagje golfen voor iedereen: zondag worden de eerste 9-holes van de Championship Course van Golfbaan Naarderbos geopend - een feestelijke gebeurtenis die samenvalt met een open dag. Informatie en golfactiviteiten (ook voor kinderen): 035-7683967, IJsselmeerweg 100 in Naarden.

Keltisch feest

Het landgoed van Kasteel Keukenhof bij Lisse herbergt morgen en overmorgen een Keltisch Festival, met Ierse en Schotse volksmuziek en Schotse Highland Games. Met dansdemonstraties, een workshop Gaelic Football en Hurling, zaterdag een wedstrijd voor doedelzakbands, en zondag de Internationale Doedeldag. Za 10-19, zo 11-18 uur, euro12,50, 7-14 jaar euro5, passepartout euro20,-. (www.keltischfestival.nl).

Drakenboten

Bij Scheepswerf De Delft aan de Rotterdamse Schiehaven strijden twintig 14- tot 18-koppige drakenbootteams dit weekend om de 'Delft'-trofee. Verder veel oosterse cultuur in en om de werf. 'De Delft' is een reconstructie van een achttiende-eeuws linieschip, waaraan op de scheepswerf enthousiast gewerkt wordt. Zes dagen per week is de werf open voor het publiek (www.dedelft.nl).

Sporen

Soms waaieren ze uit tot enorme windveren, de condensstrepen die vliegtuigen bij helder weer in hun kielzog achterlaten. Over deze en andere sporen in de lucht gaat de tentoonstelling 'Condensstrepen en rooksporen' in het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg. Te zien t/m 10/10.

Voor de freaks

De mooiste Franse limousines van zo'n twintig, dertig jaar geleden (Citroën CX, Talbot Tagora enz.) zijn morgen te zien op 'La fête de Limousines', bij Het Wijnfort, Lent, 11 tot 16 uur, gratis.

Alice in Vorden

Bezoekers van buitenplaats de Wiersse in de Achterhoek treffen in het koetshuis een tentoonstelling aan over Peter Blake's Alice through the Looking-glas (1970). De Alice-personages en het landschap zijn voor een groot deel geïnspireerd door de Wiersse en haar bewoners. Popartkunstenaar Peter Blake werd in 1967 vooral bekend door zijn hoes voor het Beatles-album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. T/m 16/9; alle donderdagen tuinrondleidingen.

Tuinen

De Warande (Laag Keppel, bij Doetinchem) organiseert vandaag een culturele zomeravond, met lezingen en Russische (volks)liederen. De bostuin van de Warande is open vanaf 19 uur. Ook op 11 juni (euro15, reserveren 0314-382440 of www.dewarande.nl). De Hortus van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft morgen een aantal bijzondere kwekers uitgenodigd voor de eerste (open) zaterdag van het zomerseizoen (www.vu.nl/hortus).

De Krijtberg

De Amsterdamse kerk De Krijtberg bestaat 350 jaar, de eerste eeuwen als schuilkerk, vanaf 1883 als (beroemd) neo-gotisch bouwwerk. Het Amsterdamse Bijbelsmuseum organiseert een tentoonsteling over de geschiedenis van deze kerk en de jezuïeten die haar tot op de dag van vandaag bedienden. Te zien t/m 12/9. Rondleidingen 13/6, 4/7 en 5/9.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden