WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

BIJDRAGEN: HENRIETTE BONARIUS; HENK VAN HALM; HARO HIELKEMA

- De rietorchissen bloeien nu ook in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Vereniging 'De Oeverlanden Blijven!' houdt er een plantenexcursie. Verzamelen bij het veldstudiecentrum De Waterkant om 11 uur. Leden en donateurs kunnen gratis mee, anderen betalen ¿2,50 per persoon.

- Van 14 tot 16 uur geeft het IVN Heerenveen een rondleiding in de Eco-Kathedraal van Louis G. Le Roy aan de Yntselaan tegenover huis nr. 5 in Mildam.

- Om 14 uur begint een IVN-wandeling om het kasteel Asten aan de Kasteellaan.

Maandag 17 juni:

Het IVN Rijk van Nijmegen organiseert een zomeravondfietstocht door de Duffelt, om 19 uur van de parkeerplaats bij het Wylerbergmeer in Beek.

Donderdag 20 juni:

De natuur in de bebouwde kom van Helmond is het onderwerp van een IVN-wandeling, die om 19.30 uur begint op de binnenplaats van het Speelhuis.

Zaterdag 22 juni:

Het IVN Heerenveen gaat van 13.30 tot 15.30 uur op vlinderexcursie in het Hemriker Schar met Janny Sinnema. Het is niet naast de deur, vandaar dat de deelnemers gaan carpoolen of fietsen. Bel Mies de Roode, tel. 0513-631529.

Zomerfestival Lelystad

Veel auto's op het Zomerfestival in Lelystad. Vandaag een Concours d'Elegance des voitures voor nieuwe automobielen van 12-16 uur rond het Stadhuisplein, morgen een Nationale Oldtimerdag, van 10-17 uur op de Zuigerplasdreef, in het centrum van Lelystad.

Stadswandelingen

- De VVV Utrecht organiseert tot en met 29 september elke zondag een historische stadswandeling onder leiding van een gids. Startpunt van de wandelingen, die verschillende thema's hebben, is om 10.30 uur bij Stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht 99 en duurt 1,5 tot 2,5 uur. Informatie en reservering tel. 06-34034085.

- Amsterdam Walking Tours organiseert twee bijzondere stadswandelingen: - elke zaterdagochtend om 10 uur neemt een gids de wandelaars mee naar het oudste winkelgebied van de stad, rondom de Kalverstraat. Op deze 'Speciaalzaak toer' ontvouwt zich de geschiedenis van Amsterdam. - Op zondagochtend om 11 uur wordt er een wandeling gemaakt door het historisch centrum met als titel 'Amsterdam door de eeuwen heen'. Beide wandelingen hebben als startpunt 't Nieuwe Kafé (naast de Nieuwe Kerk). Meewandelen kost een tientje. Vooraf opgeven niet nodig.

- Een vestingwandeling over de Vesting Naarden, morgen. Om 12.30 start de gids vanaf het VVV-kantoor in Naarden.

Tweedehands tenten

In de Arnhemse NS-loods wordt een vlooienmarkt gehouden met als thema kamperen. De organisatie belooft tweedehands tenten en caravans, maar verwacht ook veel speelgoed, oude radio's en knutselspullen speciaal voor de regenachtige vakantiedagen. Vandaag van 10-17 uur.

Miniatuurweekend

In het Openluchtmuseum in Arnhem zijn vandaag en morgen miniaturen te zien: trams, een postkoets, het slagschip van Miciel de Ruyter dat op de Javazee verging, gaat nu, 3 meter groot, te water in de vijver van de Zaanse buurt.

Kevers in Budel

De Kever Club Nederland (ruim 5000 leden) organiseert voor de veertiende keer een Internationaal Keverweekend voor leifhebbers en bezitters van de Volkswagen Kever. Ze komen allemaal: van de allereerste Brilkever tot de allerlaatste Meicokever. Er zijn sprintwedstrijden, slalomrijden en een Concours d'Elegance.

Tuinen, tuinen

- De provincie Utrecht staat in juni in het teken van tuinen. Veel eigenaren van parken en landgoederen openen hun tuin voor het publiek, er zijn rondeidingen, concerten, tuinbeurzen en exposities. Op 15 en 16 juni is er in Baarn een Tuinenweekend, 16 juni is er een koffieconcert in Kasteel Amerongen, op 22 juni is er in Langbroek Tuinendag. Er zijn speciale vaartochten op de Vecht en excursies naar landgoed Terra Nova in Loenen. Meer informatie bij de VVV's.

- Noordwijk viert dit weekend zijn jaarlijkse tuinenmanifestatie met open tuinen, een 'markt onder de linden' en een demonstratie bloemschikken met allerlei materialen uit de tuin. Vandaag 10-17 uur, morgen 13-17 uur.

- In het Proefstation, Linnaeuslaan 2 in Aalsmeer, vindt vandaag een noviteitenshow plaats. Kwekers laten er hun nieuwste kweeksels zien: veel planten voor in potten en in de nostalgische en toch zo trendy hanging baskets. Openingstijden: 9-16 uur.

- Op Landgoed Bingerden in Angerloo zijn vandaag en morgen de Kwekerijdagen.

- De Stichting de Amsterdamse Grachtentuinen organiseert dit weekend de Open Tuinendagen in het centrum van Amsterdam. Een tiental privé-tuinen zijn dan van 11-17 uur opengesteld voor publiek onder het motto 'De grachtentuin in bloei'. Toegangskaarten à ¿15,- o.a. aan de Keizersgracht 697A en Keizersgracht 633.

- In de Hortus in Leiden zingt als laatste in de reeks Floraconcerten het leiderdorps Kamerkoor Liebeslieder van Brahms en koorwerken van Hugo Wolff. Morgen om 15 uur in de Oranjerie. Toegang ¿10,-, CJP en 65+ ¿7,50.

Schapen

- In Rheden wordt vandaag de Rhedense Schaapskudde (ongeveer 100 schapen groot) geschoren. Dat wordt feest, met onvermijdelijke braderie.

- In de Veemarkthallen in Utrecht is het vandaag de Dag van het Schaap. Een manifestatie voor professionele schapenhouders en hobbyisten.

Pontjes-fietstocht

De '8 van Grou' is uit, een fietsroute die via zes pontjes in Friesland loopt in lengtes van 55 en 27 km. De tocht tussen Wyns (bij Bartlehiem) en De Veenhoop, is beschreven in een gidsje van de Enfb-afdeling Friesland en onder verkrijgbaar bij de VVV. Prijs ¿3,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden