WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

IVN-natuurgidsen geven een rondleiding in de Wallertuin in Delft. De excursie begint om 14 uur aan de Klein Vrijenban bij de Nieuwe Plantage (015-2121220).

Maandag

In veertien natuurgebieden in Brabant wordt een Dag van het Landschap georganiseerd door het Brabants Landschap, IVN en Omroep Brabant. Bij alle grote VVV-kantoren en de IVN-afdelingen liggen folders met route-gegevens en startplaatsen. Omroep Brabant verzorgt een uitzending over de Dag van het Landschap van 11.30 tot 14 uur.

Het IVN Veghel houdt een wandeling van ongeveer drie uur over de Wijstgronden, om 9 uur vanaf het nieuwe stadhuis.

Van 12 tot 15 uur geven IVN'ers uitleg over de stinzenflora in Thijsse's Hof aan de Mollaan achter het pannenkoekenhuisje in Bloemendaal. Verspreid over de middag zijn er lezingen met dia's van 20 minuten. Stengelloze sleutelbloem, daslook, Haarlems klokkenspel, handjeshelmbloem en misschien al gewone en knikkende vogelmelk zijn er in bloei te zien.

De Eckebywandeling van de Stichting Regiocontact Vecht Veluwe IJsselstreek kunt u beginnen in Klarenbeek (14 km, start bij restaurant Dennenlust Hoofdweg 64 tussen 10.30 en 13.30 uur) of vanuit Voorst (7,5 of 14km, vanuit restaurant De twee Schimmels, Rijksstraatweg 38). Een routeboekje kost f4,50.

Woensdag

De Stichting Bomen Over Leven houdt een wandeling vol vogels, bloemen en stilte in het westelijk deel van het Noord Aa-gebied in Zoetermeer. De wandeling begint om 10 uur aan het einde van de Turfschipkade (wijk 25) bij de ingang van het Noord Aa-gebied. Kosten: f5, kinderen gratis. Telefonisch aanmelden: 079-3413905 vr-ma 12.30-13 en 18.30-20.30 uur.

Liefhebbers voor de excursie over geneeskrachtige en eetbare in het wild groeiende kruiden op woensdag 22 april in Bloemendaal, moeten zich een week van tevoren opgeven bij het IVN Haarlem, 023-5254995. De excursie begint om 9 uur bij de ingang van Thijsse's Hof.

Doe- en Kijkdag

Op Landgoed Slangenburg in Doetinchem presenteren zich op tweede paasdag acht Achterhoekse natuurkampeerterreinen. Ze liggen op 30 à 50 km (fiets)afstand van elkaar; al die afstanden zijn met elkaar verbonden tot een unieke fietsroute van 300 km. Deze doe- en kijkdag van Staatsbosbeheer begint om 10.30 uur.

In de regio's Flevoland, Overijssel en Gelderland houdt Staatsbosbeheer op tweede paasdag een doe- en kijkdag op veertien lokaties, elk met een eigen programma (excursies, puzzeltochten, brood bakken enz.) van 10.30 tot 16 uur. Zo is er samen met Vogelbescherming een doe-kijk-dag in het gebied van de Oostvaardersplassen met speciale aandacht voor de roerdomp. De activiteiten beginnen daar aan de Kitsweg en duren van 10.30 tot 16 uur. Er is een speciale paasinfolijn: 0320-230607.

Biesbosch

Bezoekerscentrum Hollandse Biesbosch in Dordrecht heeft een facelift ondergaan. Verspreid over vijf drie-dimensionale units staat een nieuwe tentoonstelling over de verschillende Biesboschlandschappen opgesteld. Openingstijden di-zo 9-17, paasmaan- dag en in mei en juni ma 13-15 uur.

Overtuin

De historische Overtuin bij Huis Welgelegen, in het hart van het dorp Warnsveld, gaat weer twee weekeinden open: morgen en overmorgen en 16 en 17 mei, van 10-17 uur. Entree f3,50.

Esmoreit

In Kasteel Huis Bergh te 's-Heerenberg wordt op beide paasdagen het middeleeuwse ridderspel Esmoreit opgevoerd. De openingstijden op beide paasdagen zijn 11-16 uur; de voorstellingen worden gehouden om 12, 13, 14 en 15 uur. Entree f8,50, kinderen f5.

Paasspel

In de kerk van de St.-Adelbertabdij in Egmond-Binnen wordt op tweede paasdag om 15 uur het Egmonds paasspel opgevoerd door de Amsterdamse Nova Schola Cantorum. Dit spel is afkomstig uit een middeleeuws gezangenboek dat in de vijftiende eeuw voor gebruik in de Egmondse abdij werd geschreven. Het spel duurt ongeveer een halfuur, de toegang is gratis.

Paastrein en -schans

Bij de Museumstoomtram, die rijdt tussen Hoorn en Medemblik, kun je dit weekeinde paaseieren schilderen in de speciaal versierde Paas Express rijtuigen, voor een extra toeslag van f5 (je ouders) en f3,50 (jijzelf). Vertrek om 11.05 en 14.20 vanuit Hoorn (inl. 0229-219231).

Op de Zaanse Schans is een paasverrassingsspeurtocht uitgezet (voor kinderen van 5 tot 12 jaar). Voor 50 cent koop je die tocht aan de balie van bezoekerscentrum Vrede in Zaandam.

KunstINkijk

Een kijkje in de keuken van de kunst, maandag tussen 11 en 17 uur bij achttien kunstenaars uit de regio Weert. Een mooi startpunt vormt de expositie van alle deelnemende kunstenaars in het gemeentelijk museum De Tiendschuur, Recollectenstraat 5a in Weert. Kunstschilder Jan Tullemans geeft daar om 11 en 13 uur een toelichting.

Circus

Met Pasen staat het beroemde Groot Russisch Staatscircus nog in Apeldoorn: vandaag zijn er nog (tweeënhalf uur durende) voorstellingen om 15 en 19.30 uur, morgen om 13 en 16.30 uur, en maandag is de allerlaatste om 15 uur. Daarna vertrekt het circus naar 's-Hertogenbosch en Tilburg, en dan moet u weer wachten tot de zomer.

Punter

Vandaag, morgen en overmorgen biedt bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster de mogelijkheid om per zeilpunter een tocht over de Beulakerwiede te maken. De tochten (van een uur) starten vanaf 13 uur elk heel uur en kosten f7,50. Ook mogelijk op 21-24 mei. Overigens houdt het bezoekerscentrum maandag een groot lentefeest met vaartochten, poppenkast, groenmarkt, en om 11 uur is er de boswachter aan wie vragen gesteld kunnen worden.

Verder:

In Zoutkamp wordt het vaarseizoen geopend met een feestelijk programma rond de Binnenhaven en Haven Hunzegat, van 12- 16.30 uur.

De landelijke Solovakantiebeurs wordt gehouden op paasmaandag van 10.30 tot 17 uur in het congres- en partycentrum 't Veerhuis in Nieuwegein-Zuid. Toegang f7,50.

Attractiepark Slagharen opent zijn seizoen met een nieuw reuze-apparaat: The Eagle.

Het Willy Alberti Museum in het Hem Hotel, Voorburgstraat 250 in Amsterdam, sluit op 1 mei zijn deuren. Laatste openingstijden zijn de dins- en vrijdagen in april, 12-16 uur.

Bij Keukenhof betaalt iedereen die dit weekeinde tussen 6 en 8 uur 's ochtends aan het loket verschijnt de prijs van een kinderkaartje. Ontbijten kunt u voor de vroege vogelprijs van f10,-.

Maandag om 12 uur begint de Motorveiling Lage Weide aan de Mesonweg 11 in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden