Weg in eigen land

Heerenveen's Proms

Friese emigranten

Het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek heeft een tentoonstelling samengesteld over Friese emigranten, de schepen waarmee ze reisden en alles wat er bij de emigratie kwam kijken. Er is bijvoorbeeld een fragment te horen van een radio-uitzending uit 1953 over emigratiesubsidie. Te zien tot 30 september.

Waterdagen

Volgende week vrijdag beginnen de Zuid-Hollandse Waterdagen, een nieuw zomerevenement, waarvoor een uitvoerig programmamagazine klaarligt bij vvv's, bibliotheken en AH-winkels in de regio. Met open huis in tal van - zowel historische als moderne - gemalen, molens, sluizen, bruggen en andere waterstaatkundige gebouwen, en met veel muziek en fiets-, wandel- en vaartochten (zie ook www.waterdagen.nl).

Bij natuuractiviteitencentrum De Watersnip worden bijvoorbeeld verschillende poldertochten georganiseerd met een cultuurhistorisch tintje - vrijdag 7/7 start een vaartocht om 13 uur (opgeven bij 0348-501732) of zondag 9/7 om 14 uur een avontuurlijke pramentocht, met baggerestafette en polsstokspringen, (opgeven bij 0182-395460), deelname fl.30,-, kinderen fl.15,-.

Nog meer water

In Hoek van Holland beginnen vrijdag (7/7) de Hoekse Havendagen, met demonstraties in de haven en veel muziek en dans en de tentoonstelling '30 Visions on Water' in de stormvloedkering. De Havendagen duren tot en met zondag.

Vliegeren

Op het strand van Groote Keeten (Noord-Holland) wordt dit weekend een groot vliegerfeest gehouden. Vanaf 9.30 uur kunnen vliegerfanaten hier terecht voor kitesurfdemonstraties, vliegerfitness, vliegerlessen en wat dies meer zij.

Deventer op stelten

Vrijdagavond 7/7 om 20 uur is de aftrap van 'Deventer op Stelten', Deventers spectaculaire driedaagse festival. Met theateracts in prachtige kostuums, en hoog boven iedereen uitrijzende acrobatische steltdansers, veel muziek en een bijzondere straatversiering. In totaal zijn er meer dan zestig optredens, allemaal in de historische binnenstad en allemaal zijn ze gratis toegankelijk. Vr 20-24 uur, za 11-17 en 20-24 uur en zo 12-17 uur. Zondag is er ook PlugPlantsoenPop in het Singelplantsoen.

Liemerse wegen

Een van de bekendste pontjes in de Liemers was het Berghoofdse veer. Het Liemers Museum in Zevenaar heeft oude filmbeelden van dit pontje. Ze zijn te zien tijdens de tentoonstelling 'Handel en wandel over Liemerse wegen' over allerlei vormen van transport en vervoer die in het verleden plaatsvonden op en rond het Liemerse wegennet. Te zien tot en met 10 september. Openingstijden zo, di t/m vr 14-17 uur.

Architectuur

De Dag van de Architectuur is in Rotterdam vanwege het voetbal verhuisd naar volgende week zaterdag (8/7). Op die dag kunt u bijvoorbeeld het nieuwe Luxor Theater van Bolles-Wilson, of de Ichthus Hogeschool van Erick van Egeraat van binnen bekijken. U mag ook voor niets in het NAi, waar de tentoonstelling 'Het Stadion - architectuur van de massasport' te zien is. En verder staan er uiteraard wandelingen en bootexcursies op het programma.

Zocher

Architectuurcentrum Aorta Utrecht organiseert morgen een uitgebreide rondleiding door het negentiende-eeuwse Zocherplantsoen. Aanvang 15.30 uur vanaf het architectuurcentrum, achter de Dom, 030-2321686. Kosten fl.15,-.

Overwater

Volgende week zaterdag kunt u meedoen aan een ruim vijftig kilometer lange fietstocht in het gebied van de Regge tussen Den Ham en Hellendoorn. Deze 'Overwaterfietstocht' voert langs verschillende havezaten, langs oude kerken en lang de kruising van de Regge met het Overijsselskanaal, en heeft als startpunt CR De Kroon aan de Dorpsstraat in Hellendoorn of CR Harwig aan de Ommerweg in Den Ham. Meefietsen kost fl.4,50, een gezinskaart kost fl.15.-. ,

Avondwandelingen

In de Botanische tuin 'De Kruidhof' in Buitenpost kunt u op alle maandagen tot en met 21 augustus een anderhalf uur durende avondwandeling maken. De wandelingen beginnen om 19 uur en van tevoren aanmelden is niet nodig. U betaalt alleen de entree tot De Kruidhof (fl.8,-, kinderen fl.4,-).

Over de tuin, die dit jaar zijn 70ste jubileum viert, is meer te vinden op www.tuinen.nl/kruidhof.

Literaire wandeling

Een literaire wandeling door Noordwijk voert onder andere langs het huis en de laatste rustplaats van Albert Verwey. Volgende week zaterdag, start om 11 uur bij de boekenmarkt Boeken onder de Vuurtoren. Aanmelden: 071-3619498 of 3613073. Gids is Thijs den Otter, schrijver van het boek 'Een literaire fietstocht aan Zee'.

Kinderfeesten op kastelen

Zeven Gelderse kastelen schenken in de zomermaanden extra aandacht aan kinderen. Je kunt zwaardvechten met Floris, een heldencertificaat halen, of bijvoorbeeld een mysterieuze wandeling maken door de catacomben van een kasteel. En speciaal voor de Gelderse kastelen is er een voorstelling gemaakt, 'De Vuurburcht'.

In Batenburg speelt theatergroep Tweestromenland het bijbelverhaal van de Ark van Noach na. Op de buitenplaats van kasteel Ammersoyen kunnen kinderen morgen (2/7) meedoen aan de middeleeuwse klucht Hilaria (toegang fl.10,-, volwassenen fl.15,-). Aan het kinderfeest doen de kastelen in Rozendaal, Doorwerth, Hernen, Verwolde, Vaassen, Batenburg en Ammerzoden mee. Bij de provinciale VVV is een compleet programma te krijgen. En op www.hgl-vgk.nl staat meer infomatie.

De natuur in

* Dit weekend houdt de Heimanshof in Hoofddorp, van 14 tot 17 uur een open dag in de wilde plantentuin.

* Maandagavond houdt het IVN een excursie over geneeskrachtige planten in de heemtuin van De Naturij in Drachten. De wandeling begint om 19 uur bij de ingang van de kinderboerderij aan de Oude Slingeweg 4.

* De Nederlandse Lathyrus Vereniging houdt tot en met 9 juli haar jaarlijkse tentoonstelling op Fort Hoofddijk, een van de twee botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht. (Open 10-17 uur en vr en di ook 19-21.30 uur).

Wandelingen op maandag

'Bespodt Niet Een out wyf ofte Man/ Niemant wyet Waer 't Hem Toe Comen Can' staat er boven de ingang van een van Groningens hofjes te lezen. Zie de maandagmiddagwandelingen in Groningen, in juli en augustus (start 14.30 bij de VVV aan het Ged. Kattendiep; fl.7,50. Aanmelding 0900-2023050 of bij de VVV tot 14 uur).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden