Weg in eigen land

Redden

Amuze op zee

Een 'avontuur voor de ziel' noemt de Stichting KunstKlank de muziektheatervaarten die ze elke zaterdag in augustus bij zonsopgang en zonsondergang organiseert. De Albatros vaart om 6.30 of 21.00 uur uit vanaf het Noordwijkse strand, met zo'n twintig passagiers, een actrice en twee muzikanten aan boord. Verder is er spake van een script, hoeden en een flinke portie weemoed. Reserveren voor dit raadselachtige evenement (euro17,50) kan bij Boekhandel van der Meer aan het Vuurtorenplein te Noordwijk (www.kunstklank.nl).

Zomerkerken

In de om z'n gewelfschilderingen beroemde Ursulakerk van Warmenhuizen is een zomertentoonstelling ingericht met schilderijen van Doris Groeneveld en bronzen sculpturen van Hans Blank. T/m 29 augustus; open van wo-zo 13-17 uur. Wie zondag komt, maakt ook een inloopconcert mee van gitarist Kees Oud.

Organist Willem Poot is uw gids tijdens een orgeltocht langs drie historische kerkorgels in Zeevang en de Beemster. Startpunt om 10.30 uur de Grote Kerk van Oosthuizen; deelname euro8,- incl. programma, excl. lunch en (fiets)vervoer.

Tractorpulling

Een vast onderdeel op de zomerkalender is het kampioenschap TractorPulling in Lochem. Van de 4,5 ton Vrije Klasse tot de Minipullers, en als uitsmijter de spectaculaire (6000pk!) Ghostbuster -het komt allemaal aan bod, morgen van 17.00-23.15 uur.

Poldernostalgie

De nostalgische oogstdagen van Nagele laten zien hoe het oogsten vijftig jaar geleden in z'n werk ging, toen de Noordoostpolder net drooggevallen was. Met Belgische trekpaarden om de aardappelen en bieten te rooien, met oude trekkers om graan te dorsen, en inzet van boer en knechten om het graan te binden en de erwten te 'ruiteren'. Morgen en overmorgen 11-17 uur, bij Op d'n Akker Poldernostalgie aan de Havenweg (euro5,-, tot 12 jaar gratis).

Darwin

Bij de tentoonstelling 'Darwins Datingbureau', over het intieme leven van planten in de Utrechtse Botanische Tuinen, zijn twee rondleidingen gepland: zondag en 22 augustus. Entree tuinen (incl. rondleiding om 14 uur) euro4,50, 4-12 jaar euro1,50.

Haarlems feest

Het zomerfeest Haarlem Leeft! is behalve culinair festijn ook boekenfeest (morgen en zondag), en Place du Tertre (zondag). Tussen de bedrijven door vindt morgenochtend ook een Stokpaardenrace plaats (in de 'Koffie en thee tuin' in het Prinsenhof).

Matrones

Hoe een Romeinse soldaat eruitziet weten we nu wel, maar hoe staat dat met de 'domina' van de Romeinse tijd? Tijdens het Romeins Festival in het Archeon laten de matrones iets van hun dagelijkse leven zien, in een van fornuis, toilet en huisaltaar voorziene woning. Ook advocaten, handwerkslieden en slaven geven inzage in hun bestaan. Het Romeins Festival wordt gehouden in Alphen aan den Rijn.

Bijen

Op de Sprengenberg worden al eeuwenlang bijen gehouden. In de zomer staan honderden bijenkasten op de Heuvelrug. Zondag tussen 13.30 en 16 uur zijn imkers aan het werk in de bijenstal op de Sprengenberg (bereikbaar via Haarle; zie www.natuurmonumenten.nl).

Klassiekers

Wie de echte ponyhandel mee wil maken, moet maandag vroeg uit de veren: tussen 05.30 en 10 uur wordt het echte werk gedaan -de rest van de dag is het 'gewoon' de jaarlijkse Bemmelse ponyjaarmarkt.

Voor jamfanatici: de Jammarkt in het Gelderse Neede, woensdag 11-17 uur, met 120 ter zake doende standhouders en natuurlijk de Jamkoningin 2004.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden