WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

ù Vandaag geeft het IVN Rotterdam een excursie naar de paddenpoel op de grens van Zuidwijk en Lombardijen, een dijkje met wilde planten en een moerasgebiedje. Het vertrek is om 14 uur van de Slinge (bushalte Zuiderbegraafplaats).

ù Over geneeskrachtige en eetbare wilde planten gaat de twee uur durende IVN-excursie in Middenduin in Haarlem, morgen om 11 uur. Vertrekpunt is de parkeerplaats bij de ingang aan de Duinlustweg in Overveen. Inl. 023-5288620.

ù Morgen kunt u de videofilm 'Natuur nabij' in het Groningse Natuurmuseum aan de Praediniussingel bekijken, voordat u met het IVN op wandelexcursie door de stad gaat. Aanvang van de voorstelling 14.30 uur, van de wandeling 15.15 uur.

ù Woensdag houdt het IVN Haarlem een anderhalf uur durende wandeling door de stad, waarbij speciaal gelet wordt op de planten die tussen stoeptegels en bakstenen groeien. Vertrek om 19.30 uur van Zorgcentrum De Molenburcht, Groningenlaan 12 in Haarlem. Informatie: 023-5254140.

ù Donderdag stelt Natuurmonumenten onder het motto 'Hekken open voor mindervaliden' lichamelijk gehandicapten in de gelegenheid met de auto achter de hekken van de Sprengenberg te rijden, waar IVN-gidsen zorgen voor begeleiding en informatie. De rododendrons staan er in volle bloei. Tussen 15 en 16 uur van de parkeerplaats bij boerderij De Pas, Molenweg 2 in Haarle.

Thematour

ThemaTours organiseert morgen een geografische wandeltocht in de Achterhoek. De wandeling begint tussen 10 uur en half 11 bij NS-station Zutphen en voert over landgoederen langs de IJssel naar Gorssel. De afstand varieert van 12 tot 24 kilometer, er kan individueel en in eigen tempo worden gelopen. Onderweg vertellen geografen alles over het ontstaan van het landschap. Kosten f12,50 (inclusief busvervoer Gorssel-Zutphen). Vooraf opgeven is niet nodig. Info: tel. 030-2730608 of internet www.ix.nl/thematours.

Muziek

'Kazìkketie-beng!' heet de themamiddag, morgen 14-15 uur, in het Haagse PTT-museum. Er wordt nu eens niet gepraat, alleen muziek gemaakt, en wel met allerlei uiteenlopende zaken. Reserveren: 070-3307500.

Wijkgebouw

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is sinds kort een wijkgebouw uit de jaren vijftig rijker. Het gebouw is, compleet met de oude inrichting èn de lysolgeur, overgekomen uit het Limburgse Wessem. Tegelijkertijd is er een publicatie verschenen over de geschiedenis van het kruiswerk in Nederland: 'Door allen, voor allen, een heerlijk streven' (96 pag.'s, f29,50).

ù Overigens wordt morgen (10-17 uur) de Nationale Draaiorgeldag in ditzelfde museum gehouden; hiervoor worden Nederlands mooiste draaiorgels voor den dag gehaald.

Nat

Kleinschalige en milieuvriendelijke natuurexcursies in de waterrijke natuur rondom Amsterdam - variërend van een kanotocht met lunch of een dag fietsen en roeien met een picknick onderweg - kosten f50,- tot f75,- inclusief transport en lunch. Informatie: Wetlands Safari, 020-6863445. Tot en met 15 september.

De Gruyter

In het Museum van Langeveld te Noordwijkerhout wordt vandaag en morgen (10-17 uur) weer een De Gruyter-weekend gehouden, waarbij ook de oude fotoboeken en promotiefilms uit de kluis gehaald worden.

Watermanagement

'Unsere Zukunft liegt auf dem Wasser', is de titel van een tentoonstelling gewijd aan de zeer grote belangstelling van de Duitse keizer Wilhelm II voor alles wat met zee en marine te maken had. De tentoonstelling, georganiseerd in samenwerking met Kasteel Huis Doorn, is tot en met 27 september te zien in het Marinemuseum Den Helder (open di t/m vr 10-17 uur, za zo 13-16.30).

Nescio

Schilder en cultuurbeschermer Willem den Oude is gastspreker bij de derde Nesciobijeenkomst in Kasteel Groeneveld in Baarn, morgen om 14 uur. ('God zegene de verantwoordelijke autoriteiten, als het kan een beetje hardhandig', is een citaat van Nescio, dat regelmatig door Den Oude wordt aangehaald.) Kosten: f7,50.

Tuin

De tuinen van de buitenplaats De Wiersse (tussen Vorden en Ruurlo), zomerverblijf van Victor de Stuers, zijn morgen en volgende week zondag en maandag (10-18 u.) open voor het publiek, entree f8,50.

Friese kaarten

In verband met de viering van 500 jaar Friesland wordt in het Eise Eisinga Planetarium in Franeker een kleine expositie gehouden over de cartografie van de provincie, 'Friesland 500 jaar in kaart' geheten. Te zien tot eind augustus.

Feestweek

In het kielzog van het 750-jarig bestaan van Den Haag zijn er ook in Scheveningen speciale Gedenkdagen: 'Scheveningen, vis en de wereld', beginnend met de opening van een tentoonstelling in Museum Scheveningen, maandag, en uitlopend op de beroemde Vlagge- tjesdag, zaterdag 30 mei. Verder is er in die feestweek onder meer een korengala, op vrijdagavond, met vuurwerk toe.

Sumatra

In het Missiemuseum Steyl (in Steyl-Tegelen) is tot 1 november een collectie Sumatraanse voorwerpen te zien, en wordt aandacht besteed aan de geschiedenis, religie en cultuur van Sumatra. Openingstijden 10-17, zo 13-17 uur.

Piano

Van dinsdag tot en met vrijdag vindt de eerste editie van Leeuwardens Piano Zomerfestival plaats, in Stadsschouwburg De Harmonie en Winkelcentrum Zaailand. Met bijvoorbeeld Anna Kravtchenko die Prokofiev speelt, een Boogie Woogie Battle, en het Tweede pianoconcert van Chopin. Passepartout: f50,-. Informatie: 058-2330233.

Luilak-tocht

De Zaanse VVV organiseert een speciale 'Luilak'-vaartocht, volgende week zaterdag. Om 8 uur vertrekt een excursie per overdekte boot naar het plassengebied het Zwet en de Merken. Vertrekpunt is het Dorpshuis De Lepelaar aan het Molenpad in Jisp. Reserveren: 075-6162221/6351747.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden