Weg in eigen land

De natuur in

- Het Diemerbos is een bos in wording. Morgen wordt daar om 12 uur een rondleiding gehouden. Inlichtingen 020-6902283.

- Morgen is in het Amstelveense heempark De Braak om 14 uur een gewone herfstrondleiding. Verzamelpunt: Amsterdamseweg naast nr. 210.

- Het Nivon Rotterdam en de Vereniging Te Voet organiseren morgen een wandeling van Meerkerk naar Leerdam, over het Oeverpad, afstand 18 km. Vertrek om 10.15 uur bij de bushalte Postkantoor in Meerkerk. Inf. 010-4113671 of 4118824. Meewandelen is gratis.

- Donderdag 5 november verzorgt natuurgids Rob Wiewel van de Stichting Bomen Over Leven een excursie van anderhalf uur in het Balijbos. Vertrokken wordt om 13.30 uur van stadsboerderij De Balijhoeve, Kurkhout 100 in Zoetermeer (wijk 19). Neem een kijker mee. Kosten: 2,50, kinderen 1,-. Er kunnen hoogstens 10 personen mee. Aanmelden: 079-3413905, van 12-13 en van 18.30-20.30 uur.

- Volgende week zaterdag werkt de Knotgroep Uithoorn in de terreinen van Natuurmonumenten in de polder Botshol. Wie mee wil helpen, kan zich vóór 9 uur melden bij de werkschuur aan de Botsholsedijk. Precies om 9 uur vertrekt de werkboot naar het werkterrein. Voor koffie, soep, gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Trek stevig schoeisel of laarzen aan en neem een mok en lepel mee.

Museumfestival

Museumfreak Boudewijn Büch geeft morgen een lezing in het Museum Boerhaave, Rijksmuseum voor de geschiedenis van de geneeskunde en de natuurwetenschappen. Hij is de tweede schrijver die optreedt in een Leids museum, in het kader van het Leids Museumfestival. Büch haalt een aantal voorwerpen uit de collectie van het Boerhaave museum voor het voetlicht waar hij een bijzondere band mee heeft, bijvoorbeeld met de allereerste microscoopjes van Antoni van Leeuwenhoek. Ongetwijfeld zal hij daar gloedvol over vertellen, van 14-15 uur.

Volgende week treedt Geerten Meijsing op in Het Koninklijk Penningkabinet.

Voor de freaks

- Oud speelgoed in Deventer, te kijk, te koop en ter taxatie. Morgen van 9.30-16 uur in het Postiljon Hotel, aan de A-1. Toegang 6,-, kinderen 3,-.

- Conferentieoord Koningshof in het Noord-Brabantse Veldhoven staat dit weekend in het teken van de Europese Quilt Kampioenschappen. Er zijn stands met materialen, er zijn honderden wedstrijdquilts te zien, er zijn walk-in-workshops en er worden lezingen gegeven. Inf. 040-2212184.

- Italiaanse auto's en motoren staan dit weekend in Houten bijeen op de Auto-Moto d'Italia. De nieuwe Alfa Romeo 166, die dit weekend in Nederland gepresenteerd wordt, is er te zien, evenals de Maserati 450 S, 'een raspaard uit 1956' volgens de organisatoren, die nu opnieuw in productie is genomen 'en geschikt voor de Nederlandse weg'. Speciaal om de dames te ontroeren (alweer de organisatie) zijn er Fiatjes 500 en 600. Plaats: Expocenter Euretco op het Industrieterrein Doornkade in Houten, vandaag en morgen 10-18 uur. Entree: 15,-, kinderen tot 12 jaar 5,-.

- Stenenliefhebbers kunnen naar Nijmegen. In het Natuurmuseum aldaar vindt vandaag het 7de Nederlands Zwerfstenensymposium plaats, over de stollingsgesteenten Rhyolieten en Ignimbrieten. Morgen is er een speciale stenendag voor het gewone publiek. Dan liggen de Rhyolieten en Ignimbrieten ter bezichtiging, men kan zelf stenen meenemen waar deskundigen dan de naam van weten en voor 2 gulden mag uw favoriete steen op de foto. Zondag is het museum open van 13-17 uur.

- Dwerghoenders hebben ook hun vaste publiek: volgend weekend wordt voor de 39ste keer de Exceptionele Nationale Dwerghoendershow gehouden. Met dit jaar speciale aandacht voor de Amerikaanse rassen, in het bijzonder de Wyandottes die, bij uitzondering, zowel op klein als op groot formaat aanwezig zullen zijn. In de Panda-hallen in Loosdrecht, Industrieweg 10. Vrijdag 6/11 van 20-22 uur, zaterdag 7/11 van 9-17 uur, zondag 8/11 van 9-16 uur.

Lezingen

- 'Zwaartekracht in het heelal', daarover gaat de avondvoorstelling in het Artis Planetarium op dinsdag 3 november. Van 20-22 uur, toegang 15,50.

- Op woensdag 4 november is er in het Historisch Museum in Apeldoorn een lezing over de streekdrachten van koningin Wilhelmina. In de loop van de jaren bood de Nederlandse bevolking aan koningin Wilhelmina tal van kostuums en accessoires aan. Zo is een rijke en bijzondere verzameling ontstaan van drachten uit alle delen van het land. Die verzameling is nu te zien op de tentoonstelling 'Een volk presenteert zich'. De lezing begint om 20 uur, voorafgaand aan de lezing, tussen 19 en 20 uur, kan de tentoonstelling worden bekeken. Entree 5,-.

Kunst!

- In Haarlem wordt dit weekend de jaarlijkse Kunstlijn gehouden. Alom in de stad en in de omliggende gemeenten stellen kunstenaars hun werk ten toon in hun atelier, of in galerieën en voor de gelegenheid ingerichte expositieruimten.

- Ameland heeft de hele maand november uitgeroepen tot Kunstmaand. Zo'n twintig beeldende kunstenaars brengen hun visie op het thema 'eiland' in beeld. Hun werken zijn verspreid over het hele eiland te zien, zowel buiten, in de duinen, op het strand of op het golfterrein, als binnen, in kerken, in de vuurtoren, het busstation of in de Schuur van Polet. De Kunstmaand begint vandaag al, de projecten binnenshuis zijn te bekijken van woensdag t/m zondag van 11-16 uur, kerken op zondag van 13-16 uur, de buitenlocaties zijn doorlopend te bezoeken. Inf. 0519-546552, fax 0519-546550.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden