WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

- Woensdag verzorgt de Stichting Bomen Over Leven een rondleiding van anderhalf uur door het prielengebied van Noord-Aa, waar het Plan Wielewaal wordt uitgevoerd. Vertrokken wordt om 10.30 uur van het restaurant Aa-Zicht, Strand 1, Zoetermeer (wijk 25). Kosten 2,50, kinderen 1,-. Er kunnen hoogstens 10 personen mee. Aanmelden: tel. 079-3413905, van 12-13 en van 18.30-20.30 uur.

- Donderdag kan men kennis-maken met de Schotse hooglanders die grazen in het Lage Bergse Bos in Rotterdam tijdens een ochtendwandeling van het IVN. Vertrek om 10 uur van het eindpunt van lijn 4 aan de Molenlaan.

- Vrijdag is er om 14 uur op Texel een twee uur durende excursie met de boswachter in de natte duinvalleien en langs de duinmeren van het Staatsbosbeheer-reservaat De Geul. Er zijn veel wintergasten te zien: wintertalingen, smienten, pijlstaarten, toppereenden, grauwe en rotganzen en verscheidene soorten steltlopers. Deelname kost 7,50, voor een kind tot 12 jaar 4. Neem een kijker mee en trek warme kleding aan. Aanmelden en inlichtingen bij EcoMare, tel. 0222-317741.

- Levenstekens in de nacht heet een wandeling van Staatsbosbeheer met de boswachter vrijdagavond in het Bergerbos. Twee uur lang ruiken, voelen en genieten van de rust in een nachtelijk bos, wandelen over een donkere stille heide en na afloop bij een drankje daarover napraten. Vertrek om 21 uur van het SBB-beheerkantoor, Kapelstraat 71 in Afferden. Deelname 3,75, een kind tot 12 jaar 1,50. Aanmelden bij boswachter I. van Westerlaak, tel. 0485-531558.

- Het natuurreservaat Goudberg bij Strijbeek is een ringveen, een ven met veeneilandjes met levend hoogveen, een zeldzaam element in het Nederlandse landschap. Volgende week zaterdag wordt daar een wandelexcursie van anderhalf uur gehouden met de boswachter van Staatsbosbeheer door eiken- en berkenbossen, langs vliegdennen, een beek en een elzenbroekbos met weilanden. Start om 10 uur van de ingang van het natuurreservaat aan de Grazenseweg (bereikbaar met openbaar vervoer). Aangelijnde honden mogen mee.

- En nog een zeldzaamheid, volgende week zaterdag organiseert Staatsbosbeheer een excursie langs het strand van het Lauwersmeer - dat normaal gesloten is voor publiek - en langs de Waddendijk. Samen met de boswachter op zoek naar wat er zoal aanspoelt. Ook zijn er veel ganzen en andere vogels te zien tijdens deze wandeling op de grens van zout en zoet water. Start 14 uur parkeerplaats Hoek van de Bant, aan de N361 (Dokkum-Lauwersoog). Aanmelden en informatie 0519-345145 (9-12 uur).

Snertvaartochten

Bezoekerscentrum De Hollandsche Biesbosch in Dordrecht organiseert in de winter elke zondag een Snertvaartocht door de Biesbosch. Tijdens de tocht wordt vooral gelet op de watervogels die in de winter in de Biesbosch te vinden zijn. Er zijn verrekijkers en een tele-scoop aan boord, en beneden in de kajuit is erwtensoep. De tochten beginnen om 12.30 met een inleiding in het bezoekerscentrum. Hij kost 18,-, 15,50 voor 65-plussers en 13,- voor kinderen tot 12 jaar, incl. erwtensoep. Opgeven kan bij het Bezoekerscentrum, Baanhoekweg 53, tel. 078-6305353.

Vuurtorens

De vuurtoren is een bron van inspiratie voor kunstenaars. Dat is te zien in het Open Haven Museum, KNSM-laan 311 in Amsterdam. Aquarellen, schilderijen, foto's en kera-miek, allemaal met het thema 'vuurtoren'. En als klap op de vuurpijl enkele ontwerpschetsen voor het 250-gulden-bijet van prof. Oxenaar. Het museum is open wo t/m zo van 13-17 uur. Er zijn ook foto's van op of rondom het KNSM-eiland uit de jaren twintig. Tot 7 februari.

Monsters

Vroeger zagen ze eenhoorns, tegenwoordig zien veel mensen ufo's. Fantasie of werkelijkheid? Dat is een vraag voor de 'cryptozo"logie', een bijzondere tak van de zo"logie, waarin men onderzoek doet naar mysterieuze dieren. Het monster van Loch Ness, bijvoorbeeld, of de verschrikkelijke sneeuwman, draken, cyclopen, aliens. De hele mythische dierentuin is nu tentoongesteld in het Museon in Den Haag onder de titel 'Mythen en monsters. Fantasie of bizarre werkelijkheid?'

De tentoonstelling duurt tot 15 maart, het Museon, Stadhouderslaan 41 Den Haag, is open van di-vrij van 10-17 uur, za en zo 12-17 uur, maandags gesloten.

Bollenstreek

In een voormalige bollen-schuur in Voorhout, nu een advocatenkantoor, wordt vandaag en morgen een nostalgisch bollenstreekweekeinde georganiseerd. Klapper is een collectie unieke dia's, 8000 stuks, die het naoorlogse bollenvak in beeld brengen. Verder is een kamer vol bollenbedrijven uit 1958 ingericht, zijn er antiquarische boeken over de bollenstreek en bollencultuur en worden oude films gedraaid. Ook wordt het boek 'Zo was het in de bollen' van Herman van Amsterdam gepresenteerd. De expositie, Torenlaan 1, is open van 10 tot 18 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden