Weg in eigen land

Utrechtse forten

Textiel

Een expert en een conservator van het Vendu Notarishuis zijn morgenmiddag van 14 tot 16 uur in het Historisch Museum Rotterdam het Schielandshuis aanwezig om meegebrachte textiele voorwerpen te taxeren (bij voorkeur kleding; maximaal drie voorwerpen per persoon). In het museum is ook de textiel-tentoonstelling 'Grote maten kleine maten' te zien.

Vierspan

Het Bredase landgoed De Prinsenhoeve is het strijdtoneel voor de spectaculaire vierspanwijdstrijden: vandaag eindigt hier de marathon en worden er hindernissen gereden (tot 18 uur; ¿10,-); morgen worden paarden en koetsiers op vaardigheid en vakmanschap getest (10.30-18 uur; ¿5,- kinderen t/m 12 jaar gratis). Het landgoed ligt aan de Dr.Batenburglaan.

Anders zien

'De Kunst van het Anders Zien V' is een tentoonstelling met werk van blinde en slechtziende kunstenaars - de 130 werken mogen zowel bekeken als aangeraakt worden. Er is tijdens de openingsuren, di-vr 11-17 za zo 13-17 uur, altijd een medewerker van de (jubilerende) Stichting Kubus aanwezig om bezoekers wegwijs te maken. Het Slot Zeist, waar de werken tot 7 november geëxposeerd worden, ligt aan de Zinzendorflaan en is voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Overigens zijn ook blindegeleidehonden welkom. Toegang ¿6,50. Tel. 030-6921704.

Luchtbel of luchtballon?

Nog dit jaar zullen test-zeppelins van een nieuwe generatie in het Rotterdamse luchtruim verschijnen. In de Kunsthal Rotterdam kunt u t/m 12 december een documentaire-tentoonstelling zien over de geschiedenis van de eerste generatie zeppelins, rond 1900, tot aan de beruchte vlucht van de Hindenburg in 1937. Daarnaast krijgt u een beeld van de actuele ontwikkelingen van de LTA (Lighter Than Air-ship), zoals vakmensen de zeppelin noemen.

Begraafplaats

De Oosterbegraafplaats van Enschede viert vandaag zijn honderdjarige bestaan - op gepaste wijze uiteraard - met een open dag: een expositie van onder andere uitvaartvoertuigen, een rondwandeling door het prachtige park, een bezichtiging van de grafkelder, demonstraties van steenhouwers en grafdelvers en muziek door twee koren en een orkest. Bezoekers zijn welkom tot 16 uur.

Vrijmarkt

Het terrein van Zwerfkei Outdoor & Travel Centre in Woerden staat volgende week zaterdag (2/10) ter beschikking van aanbieders èn kopers van (tweedehands) buitensportspullen. Er is genoeg ruimte om lichtgewicht tenten op te zetten. De vrijmarkt duurt van 9 tot 16 uur. Toegang gratis.

Verdwenen dorp

Het dorp Blankenburg moest halverwege de jaren zestig vedwijnen om plaats te maken voor nieuwe industrie. Die industrie kwam pas later en vormt nu de futuristisch aandoende achtergrond voor de expositie 'Het verdwenen dorp Blankenburg'. Per speciale bustour (¿10,-) te zien, nog vandaag en morgen en volgend weekend (2 en 3/10). De bus vertrekt van het gemeentehuis Rozenburg, om 13 uur en 15.30.

De natuur in

- Vanavond kunt u deelnemen aan een vollemaantocht (van 2,5 uur) door smalle sloten en over de Beulakerwijde met de open excursieboot van Natuurmonumenten. Vertrek om 19 uur van het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster (¿15,-, kinderen ¿5,--. Van tevoren opgeven: tel. 0527-246644.)

- De geschiedenis van Terschelling en de invloed van de eilandbevolking op de omgeving zijn onderwerpen die woensdag ter sprake komen tijdens de ontdekkings-fietstocht (3,5 uur) met de boswachter van Staatsbosbeheer. Verzamelen om 9 uur bij de werkschuur van Staatsbosbeheer aan het fietspad in Lies. Kaartverkoop bij de VVV West-Terschelling, tel. 0562-443000 (¿7,50, kinderen ¿2,50).

- De Eese bij Steenwijkerwold is rijk aan insecten. Woensdag gaat de boswachter van Staatsbosbeheer er, met wie maar mee wil, naar op zoek. Vertrek om 13.30 uur aan het einde van de Bultweg (pad achter Fedesheim) (¿3,50, kinderen ¿1,50).

- Woensdag wordt de eerste paddestoelenwandeling van deze herfst in de boswachterij Nunspeet gehouden. De excursie begint om 13.30 uur in het bezoekerscentrum Zandenbos aan de Eperweg in Nunspeet. Tevoren aanmelden tel. 0341-252996 (¿3,50, kinderen mogen gratis mee). Trek bij regenweer laarzen aan.

- Volgende week zaterdag houdt de Stichting Het Utrechts Landschap een excursie in het natuurgebied De Blauwe Kamer. Met uitleg over de natuurontwikkeling langs de rivier. Verzamelen om 10 uur in de informatieruimte naast restaurant De Blaauwe Kamer. Meer informatie tel. 030-2205555. Deelname is gratis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden