Weg in eigen land

De natuur in

- De Vereniging voor Veldbiologie KNNV organiseert een excursie door de uiterwaarden van Wijk bij Duurstede naar Rhenen van 8 tot ongeveer 15 uur. Aanmelden bij Wim Haver tel. 0317-410257 of Chris Achterberg tel. 0343-482149.

- Er kan weer koffiegedronken worden met de bowachter op Kasteel Groeneveld in Baarn. En onderwijl gediscussieerd over de vraag 'Is er nog wel natuur in Nederland?'. Om 11 uur.

- Een aantal IVN-natuurwandelingen: Van 9.30-11.30 uur kijken naar overwinterende watervogels op de Reeuwijkse Plassen, informatie 0182-392277; IVN-snertwandeling in het Zeisterbos van 13-16 uur, tel. 030-6990254. Om 14 uur: Landgoed Warnsborn bij Doorwerth (Heveadorp), informatie: 026-3611310; Kozakkenput in Soesterberg, 035-6014410; Landgoed Bornia in Austerlitz, 0343-521138; Toterfoutbossen bij Veldhoven, 040-2536224.

Volgende week zaterdag:

- Van 9 tot 13 uur zoekt de Knotgroep Uithoorn hulp bij wilgen knotten, hakhoutbosjes afzetten en tweejarige fruitboompjes snoeien in het recreatieterrein Oortjespad in Kamerik. Voor koffie, soep, werkhandschoenen en gereedschap wordt gezorgd. Zelf een beker en een lepel meenemen.

- Een winterontdektocht per rondvaartboot door de Brabantse Biesbosch vertrekt van Hank om 9.30 uur en is om ongeveer 13.30 uur weer terug (¿25,-), reserveren tel. 0162-682233.

Dood hout leeft

Vroeger werden dode bomen uit het bos gehaald. De laatste jaren niet meer, want dode bomen, afgevallen takken en vermolmende stobben hebben nut. Meer dan de helft van de bosplanten en bosdieren is op een of andere wijze afhankelijk van dood hout: mossen, varens en paddestoelen groeien op dode stammen, spechten en mezen broeden in holten in stervende en dode bomen en halen er hun voedsel uit. In het Bosmuseum, achter boerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos, is tot 24 maart de tentoonstelling 'Dood hout leeft' van Staatsbosbeheer te zien. Elke dag open van 10 tot 17 uur. Toegang gratis.

Daklozen

In Utrecht wordt morgen de dak- en thuislozenproblematiek onder de aandacht gebracht met een Dak- en thuislozen festival, waar onder andere Hans Dulfer optreedt. Plaats: Tivoli, Oudegracht 245. Toegang ¿15,-, dak- en thuislozen gratis. Het festival begint om 16 uur.

Honden en zo

Waarom laat een tuinman zich makkelijker fotograferen met zijn hond dan met een bloemkool? Een hond kun je aaien, en een bloemkool niet? Nee, het zit 'm in ons boerenverleden, vindt fotograaf Jan Desmet. Hoe hij dat precies bedoelt, valt op te maken uit de tentoonstelling 'Dierenliefde', waarin de Brugse publicist een selectie toont uit zijn verzameling foto's en ansichten van mensen en hun huisdieren. Te zien in het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg tot 15 juni, de openingstijden zijn: di t/m vr 10-17, za en zo 13-17 uur. In dezelfde periode loopt ook de expositie 'Honden', over waakhonden, blindengeleidehonden, schoothonden, en wat er verder nog afstamt van de oer-hond: de wolf. Het Natuurmuseum ligt tegenover het NS-station.

Rotterdam per bus

De hoogbouw aan het Weena en de Boompjes, woonwijk De Esch op het DWL-terrein en de recente ontwikkelingen op de Kop van Zuid, dit alles zonder een eind te hoeven sjouwen: met een architectuurbusexcursie van het ArchiCenter Rotterdam. Vandaag 'Rotterdam, moderne architectuurstad'; over veertien dagen: 'Rotterdam voor de oorlog', over het Nieuwe Bouwen (onder andere de Van Nelle fabriek en de villa's van Brinkman & Van der Vlugt). Beide excursies beginnen om 13.30, bij de VVV Rotterdam aan de Coolsingel. Kosten (¿15,-inclusief bus). Telefonisch reserveren verplicht 010-4023233.

Thijssen en Sluijters

“Een kinderschrijver moet Schrijver zijn. Hij moet van het kind houden; zóóveel houden, dat het kind hem verstaat.” Theo Thijssen vond de meeste kinderboeken van zijn tijd maar niets. “Als hij zo goed weet hoe het moet, laat hij het zèlf dan eens proberen”, vond een van de door Thijssen de grond in geboorde kinderboekenschrijvers. Het resultaat was 'Jongensdagen' (1909), het enige echte kinderboek dat Theo Thijssen schreef. Bas Lubberhuizen heeft het opnieuw uitgegeven, met een schets van de ontstaansgeschiedenis. De illustraties die schilder Jan Sluijters bij 'Jongensdagen' maakte (ook diegenen die door Thijssen werden afgekeurd) vormen de hoofdmoot van een nieuwe expositie in het Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16, Amsterdam. Open do-zo 12-17 uur. Entree ¿2,50.

Ziek op Nova Zembla

Algemeen chirurg dr. C.D. van Duyn houdt morgen om 15 uur in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum een lezing over 'Gezondheid en ziekte in het Behouden Huys'. De lezing maakt deel uit van de herdenking van de overwintering op Nova Zembla door Willem Barentsz, 400 jaar geleden.

Fietsvakantiefiets

Volgend weekend tijdens de Fietsvakantiebeurs (van de Woerdense Fietsvakantiewinkel) wordt de enige echte fietsvakantiefietsverkiezing gehouden: bezoekers mogen testrijden op een speciaal uitgezet testparcours bij het beursgebouw. Er is een uitgebreid lezingenprogramma, over fietstochten in alle windstreken, met onder andere Henny Lamers over een fietstocht naar Santiago de Compostella en wereldfietser Frank van Rijn over Australië. Op zaterdag gaat de video-productie !Cuba Querida! in première,in aanwezigheid van de Cubaanse ambassadeur. De beurs wordt gehouden in gebouw Merwestein, volgende week zaterdag en zondag, van 10-17 uur. Toegang ¿12,50. (Met het toegangskaartje mag je gratis zwemmen in het golfslagbad van Merwestein.)

Groene Vakantiebeurs

Drukke tijden voor Frank van Rijn. De wereldfietser geeft volgende week zaterdag ook acte de présence op de Groene Vakantiebeurs die de afdeling Deventer van het Nivon alweer voor de zesde keer organiseert. Van 10-16 uur, Singel 25, tegenover het station in Deventer.

Christelijk reizen

Beter-uit Reizen, de grootste christelijke reisorganisatie van Nederland organiseert 'op D.V. 15 februari' een informatiebeur in Hervormd Centrum De Aker, Fontanusplein 2 in Putten. Van 10-16 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden