WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

ù Vandaag start de eerste dwaalgastfietstocht van de Stichting Bomen Over Leven om 13.30 uur bij restaurant Aa Zicht, Strand 1 in Zoetermeer. De excursie duurt ruim twee uur en kost 5 gulden. Donateurs betalen 4 gulden en kinderen tot 12 jaar niets. Telefonisch aanmelden moet: 079-3413905 op werkdagen tussen 12.30 en 13 uur en 18.30 en 20.30 uur. Wie recepten wil meebrengen voor het maken van jam, sap, wijn of tips voor het kweken en gebruiken van kruiden, een gedicht voordragen of een kort verhaal vertellen, kan dat kenbaar maken bij aanmelding.

ù Spiritualiteit in het landschap, daarover spreekt Ronald Jan Heijn (van Oibibio) morgen in Kasteel Groeneveld in Baarn. Er komen vragen aan de orde als: welke wisselwerking bestaat er tussen de omgeving en onszelf? Wat is harmonie in een landschap? Zijn er fouten gemaakt bij grote nieuwbouwwijken en nieuwe steden? Aanvang 14 uur, toegang f7,50, reserveren aangeraden: tel. 035-5420446.

ù Morgen houdt het IVN Arnhem een wandeling bij en over Moskowa. Vertrek om 14 uur van de ingang aan de Waterbergseweg.

ù IVN'ers uit Oude Landgraaf begeleiden morgen een wandeling in en om het Imstenraderbos. De natuurgidsen wachten om 13 uur bij het 'Koffie Huuske' te Benzenrade en om 12.30 uur bij het NS-station Landgraaf op de deelnemers.

ù Het IVN Hellendoorn-Nijverdal heeft een gezinswandeling uitgezet, ook geschikt voor kleine kinderen, die men kan volgen aan de hand van een routebeschrijving. Morgen begint de wandeling tussen 14 en 15 uur bij Buitencentrum Hellendoorn, restaurant De Paddestoel, Sanatoriumlaan 6 in Hellendoorn. Langs de route staan IVN-natuurgidsen die de deelnemers wegwijs maken over de natuur. Een kop koffie of een glas frisdrank is inbegrepen bij de kosten van deelname: f2,50 voor een volwassene, f1 voor een kind.

ù Reisorganisatie ThemaTours organiseert morgen een geografische wandeltocht over de Utrechtse Heuvelrug van Driebergen naar Langbroek. De wandeling begint tussen 9 uur en half elf bij NS-station Driebergen-Zeist, varieert in lengte van 12 tot 26 kilometer en kan individueel en in eigen tempo worden gemaakt. Onderweg staan geografen die de ontwikkeling van het landschap verklaren. Kosten f12,50, inclusief kaart, routebeschrijving en het vervoer vanaf het eindpunt naar het station. Aanmelden is niet nodig. Informatie tel. 030-2730608 of website www.ix.nl/thematours.

ù Morgen kan men met IVN'ers op zoek naar natuur in de stad Haarlem. De excursie begint om 14 uur op de Noorderbrug aan de Schotersingel bij de Maarten van Heemskerckstraat en duurt anderhalf uur. Inlichtingen tel. 023-5254140.

ù Alle dinsdagen in april, mei en juni neemt de boswachter van Staatsbosbeheer liefhebbers van wild mee voor een fietstocht over de Noorderheide. In dit heuvelachtige gebied met heide, strubben en vliegdennen gaat men op zoek naar moeflons, reewild en vossen. Start: Dorpshuis Horsterhoek, Elspeterweg 26 te Vierhouten. Inf. en aanmelden: 0341-252996.

ù Luisteren naar zingende nachtegalen kan vrijdag 1 mei in de Kennemerduinen met gidsen van het IVN en van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. De excursie begint om 20 uur bij de ingang Koevlak aan de Zeeweg in Overveen, waar tevens een toegangskaart voor het duinterrein te koop is. Je moet je van tevoren aanmelden bij het Nationale Park Zuid-Kennemerland: tel. 023-5411119.

ù Volgende week zaterdag houdt het IVN Eemland een vroege vogelwandeling in de bossen van Buitenzorg, die om 6 uur begint op het parkeerterrein aan de Ravensteinselaan naast Kasteel Groeneveld. Neem vooral een kijker mee.

Wilde planten

Vandaag en morgen is in Bezoekerscentrum de Watermolen in Arnhem een Wilde Planten Weekend. Van 11-17 uur worden er ruim 150 soorten wilde planten en kruiden te koop aangeboden. Deskundigen beantwoorden vragen. Op zondag wordt twee keer een lezing gehouden over eetbare wilde planten. Adres: Zijpendaalseweg 24a, aan de rand van park Sonsbeek.

Vleermuizen

Vleermuizen hebben hun imago niet mee. Het zijn bloeddorstige monsters, agressieve ziekteverspreiders, afgezanten van de duivel. De tentoonstelling 'Bats, masters of the night' in het Haagse Museon probeert af te rekenen met veel misverstanden. Want eigenlijk zijn het bijzondere dieren. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren met vleugels en hun echolocatie is fameus. De bezoekers krijgen een nagebouwde vleermuisgrot te zien met kraamkamer, maar ook Zuid-Amerikaanse vampiers die dagelijks gevoed worden met koeienbloed. Voor de kinderen is er een aparte activiteitenruimte waar graaf Dracula de scepter zwaait. Tot en met 1 november.

Miskleunen

De twintigste eeuw lijkt de geschiedenis in te gaan als de eeuw van de technologie. Toch ging er de afgelopen honderd jaar ook vaak wat fout. Prestigieuze gebouwen en bruggen stortten in, vóór ze geopend waren, vliegtuigen kwamen niet van de grond en onzinkbare boten verdwenen in de diepte. Soms ook was het product prima, maar ging het met de introductie mis, zoals de Video 2000. Of deed het product méér dan de fabrikant vermoedde, zoals de haar etende pop uit de Verenigde Staten. Dit, en nog veel meer is te zien op de tentoonstelling 'Mislukkingen in de techniek', in het Techniek museum Delft. Tot en met 13 september.

Treinen en trams

ù Morgen om 10.45 is er een stoomtreinrit te maken bij de Hoogovens in IJmuiden. Verkoop loket NS Beverwijk, inl. 0255-515611.

ù Op de overdekte perrons van het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht vindt morgen voor de tweede keer de Stationsboekenmarkt plaats. Met meer dan 60 kramen met antiquarische boeken op het gebied van reizen en vervoer. Van 10-17 uur.

ù Op Koninginnedag en 1 en 2 mei viert de Rotterdamse Tramweg Maatschappij haar honderdjarig bestaan, in de remise De Punt aan de Brouwersdam in Ouddorp (toegang f5,-, kinderen f2,50). Vandaar rijden de smalspoortrammetjes door de duinen, langs de Brouwersdam naar Port Zélande. Een retourje incl. toegang toe het remiseterrein kost f10,- (kinderen tot 12 jaar f7,50). Inf. 0187-689911.

ù De stoomtram Hoorn-Medemblik rijdt in deze tijd dwars door de bollenvelden. Inf.0229-214862.

ù Volgende week zaterdag, 2 mei, krijgt het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht bezoek van het Wetenschapscircus. Er wordt een pretlab ingericht en een natuurkundekermis, waar bezoekers (jong en oud) chemieproefjes kunnen doen of psychologische experimenten; wetenschapstheater Pandemonium treedt op en de werking van de stoomtrein wordt aanschouwelijk uit de doeken gedaan. Van 10-16 uur.

Rappen

In het PTT-museum in Den Haag kun je morgen leren rappen. Van 14-15 uur, onder leiding van Jeroen Slieker, een echte rapper. De workshop (voor kinderen) wordt besloten met een klein rapconcert. Reserveren op tel. 070-3307500.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden