Weg in eigen land

Excursies

ù IVN-activiteiten voor het publiek: vandaag helpen met wilgen knotten in Roderwolde (gemeente Roden, Noord-Drenthe), om 9.30 uur in Het Rode Hert te Roderwolde; herfst in de heemtuin De Naturije in Drachten, om 10 uur van de ingang van de kinderboerderij; morgen excursie naar de Bishuizerbergen, om 10 uur van het gemeentehuis in Boxmeer en het NS-station Vierlingsbeek; van 12 tot 16 uur activiteitenmiddag in het Amsterdamse Amstelpark in en om de IVN-gebouwen met om 13 uur introductie van het natte ecolint, een groene weg voor de natuur in de stad, en van 14 tot 16 uur een fietstocht langs dat ecolint (eigen fiets meenemen); speuren naar sporen tijdens een twee uur durende wandeling met het IVN Deurne, om 13.30 uur van het Hippisch Centrum aan de Bruggenseweg; wandelexcursie naar de oude landgoederen De Beek en Oud Bussum, om 14 uur bij de ingang van Oud Bussum, Oud Blaricummerweg hoek Flevolaan te Naarden (bus 134 rijdt van NS-station Bussum naar halte Bollelaan); herfstwandeling rondom Helmond, om 14 uur van de parkeerplaats van restaurant De Hoefslag; wandeling in het vennengebied van Oisterwijk, om 14 uur van het Natuurmonumenten-bezoekerscentrum aan de Van Tienhovenlaan; rondleiding in het heempark De Braak in Amstelveen, om 14 uur van de ingang naast Amsterdamseweg 210. ù Van 10 tot 12 november verzorgt de Werkgroep van Kampbegeleiders van het IVN een werkweekend op de Buysse Heide bij Achtmaal. Dit natuurgebied ligt ten zuiden van Breda vlak bij de Belgische grens. Overnacht wordt in een hooischuur. Het werk bestaat uit berken zagen en met de schop uitsteken. De eigen bijdrage voor dit kamp is gesteld op ¿10,- per persoon. Wie mee wil doen, kan contact opnemen met Rob van Neerrijnen, tel. 040-2463272.

Kachelmuseum Morgenmiddag om 13 en om 15 uur worden er in het Kachelmuseum, Bierkade 10 in Alkmaar, rondleidingen gegeven. Normaal gesproken zijn die alleen voor groepen en op afspraak, maar morgen kan iedereen mee - althans: men wordt verzocht tussen 12 en 13 uur te bellen, hoe laat en met hoevelen men komt. Tel. 072-5159418.

Tegelmuseum In het Nederlands tegelmuseum, Eikenzoom 12 in Otterlo, is een tentoonstelling te zien van tegels en tegeltableaus uit slagerijen in het begin van deze eeuw. De vleeshouwer, de spekslager, de lams-, schape- of paardeslager, allemaal wilden ze het vee aan de muur dat paste bij hun type slagerij. Tegelfabrieken in het land leverden ze in soorten en maten, Hollandse landschappen met krachtig vee. Tot 15 januari.

Topkatten Tweeduizend katten in de Amstelhal van de Rai. Morgen van 10-18 uur wordt de grootste kattenshow ooit ter wereld gehouden met katten uit heel Europa. De bedoeling is dat dit een jaarlijks terugkerende happening wordt, waarbij de beste kat de titel 'Open Nederlands Kampioen' krijgt.

Stoomdag In Renkum is vandaag de Nationale Stoomdag. Modelbouwers uit heel Nederland komen met honderden stoommodellen, treinen, lokomobielen en complete fabrieksinstallaties naar sportcomplex De Rijnkom, Hogenkampseweg 45. Bereikbaar per Midnet-lijn 88 en per trein, uitstappen Ede-Wageningen en verder per treintaxi.

Nachtwereld In het Natuurmuseum in Groningen is tot eind februari de tentoonstelling Nachtwereld te zien, over het leven van dassen, vossen, mollen en andere dieren die een groot deel van de dag in het donker doorbrengen. De tentoonstelling is gericht op kinderen van vier tot acht jaar, en heeft als ondertitel: 'voor kinderen die wel eens bang zijn in het donker'. Open: dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur, zaterdag en zondag 14-17 uur.

Baby Boom Een paar weken geleden stond in deze rubriek een oproep voor foto's en ander materiaal voor de tentoonstelling 'Baby Boomers - de naoorlogse geboortengolf' in het Museum van de Twintigste Eeuw. Deze week is de tentoonstelling opengegaan. Hij duurt tot 28 januari. Adres Bierkade 4 & 4a, Hoorn iedere dag, behalve maandag open van 10 - 17 uur.

Sinterklaas & Co. In Museum Swaensteyn, Herenstraat 101 in Voorburg, is tot 7 januari een tentoonstelling over Sint Maarten, Sint Nicolaas en Santa Claus. De tentoonstelling geeft een beeld van deze drie 'heiligen' en de gewoonten en gebruiken rondom hun feesten. Open: woensdag t/m vrijdag van 12-17 uur, zaterdag en zondag 13-17 uur.

Auto's met namen Hun eigenaars gaven hun namen als Rambo Rambler, CJ Seven Heaven, El Camaro en Macho-Manch 1. Dit weekend staan ze te kijk op de Custom Car & Bike Show in het Autotron Rosmalen. Wat een customcar is? Het Autotron legt het zo uit: 'Koop een Mercury uit 1950, vervang de originele 255 ci motor voor een moderne Ford 302 ci V8-motor, monteer zijlijsten van een Buick '53, de getande grille van een DeSoto '55, de achterlichten van een Buick '51, de wielkasten van een Cadillac '57 en voorzie het geheel van Goodyear Ariva banden met witte flanken en klaar is je customcar.' Geheel naar eigen inzicht samengestelde rijdende creaties dus. Vandaag en morgen van 10-17 uur. Entree ¿15,-, kinderen 4-12 jaar ¿7,50. Infolijn Autotron: 073-5219050.

Luchtvaartbeurs In het Luchtvaartmuseum Aviodome wordt dit weekend de Nationale Luchtvaartbeurs georganiseerd. Alles wat met de vliegerij te maken heeft kan hier worden verkocht of geruild. Van beschuitbussen en fietsvlaggetjes die herinneren aan de Fokkervluchten van 'de Pelikaan' of 'de Uiver' tot historische vliegtuigonderdelen, zoals propellers, instrumenten en motoren. Vooral daarvoor neemt de belangstelling de laatste tijd toe, wat leidt tot opvallende aanbiedingen en opvallende prijzen. Het Aviodome is vandaag en morgen open van 10-17 uur. Tel. 020-6041521.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden