weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Alle acht schilders van de Bossche familie Slager (de oudste, Piet Slager sr., leefde van 1841-1912, de jongste, Tom, van 1918-1994) zijn vertegenwoordigd op de overzichtstentoonstelling ’De familie Slager herenigd’. De stadsgezichten, stillevens en portretten zijn voor het merendeel afkomstig uit particuliere collecties. Vanaf morgen t/m 1 juli te zien in Museum Slager, Chloorstraat, ’s-Hertogenbosch.

IJsselmeer-stad Hoorn viert dit jaar haar 650ste verjaardag – Hoorns stadsrechten dateren van 1357. Goed voor een heel jaar lang feest. Te beginnen met een historische optocht, morgenmiddag om 13u vanaf de Oosterpoort. Om 16.30u volgt de officiële opening in de Oosterkerk. Hier is alvast de website waar alle festiviteiten op staan: www.hoorn650.nl.

’Maurits en het oranje geheim’ heet de nieuwe kindertentoonstelling in het Legermuseum Delft. Via een tijdtunnel kom je terecht in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Prins Maurits is je gids bij een rondgang langs allerlei historische personen en feiten: denk maar aan Alva, aan de Beeldenstorm, aan de beroemde Slag bij Nieuwpoort van 1600. De tentoonstelling zit vol computerspelletjes, raadsels en opdrachten, en is speciaal bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Tot halverwege het jaar 2010.

Je wilt een gedicht sms-en naar je geliefde en je hebt maar 160 tekens tot je beschikking – meer tekst past immers niet in een sms-bericht. Hoe pak je dat aan? In het Haagse Museum voor Communicatie kun je zondag een masterclass volgen, gegeven door sms-dichteres Sofie Cerutti. Cerutti is bedenkster van de ’160’ en noemt deze nieuwe dichtvorm de 21ste-eeuwse haiku, omdat zo’n sms-gedicht aan net zulke dwingende eisen moet voldoen. Om 13 en 14.30 uur, gratis voor bezoekers.

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging organiseert voor de tiende maal een Bergsportdag. Met informatie over veiligheid, kinderen in de bergen, hoogteziekte en tal van andere onderwerpen. Drie bekende klimmers – Ronald Naar, Peter Habeler en Christoph Hainz – hebben getekend voor een multimedialezing. Zondag van 11-17 uur in NBC de Blokhoeve, Nieuwegein.

Steppen kan iedereen. Om dat te bewijzen organiseert de Nederlandse Autoped Federatie morgen voor de eerste keer een landelijke ’opstepdag’. Op vijftig plaatsen in Nederland – VVV’s, stepverhuurders, stayokays en dergelijke – kun je een steptochtje maken of meedoen met een steptry-out. Op www.autoped.nl/opstepdag staan alle opsteppunten. Bij de meeste kun je vanaf 10 uur terecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden