Weg in eigen land

Dickens in Deventer

Kerstkastelen

Kastelen in kerstsfeer, wat is er beter om in de stemming te komen? Liefhebbers kunnen dit weekend op diverse plaatsen hun hart ophalen:

* In kasteel Cannenburch in Vaassen, vandaag met kerstmarkt op het voorplein, morgen geen kerstmarkt, alleen het versierde kasteel. Geopend van 13-17 uur. Toegang fl.7,-.

* Kasteel Middachten in De Steeg is door Gravin Ortenburg-Bentinck hoogstpersoonlijk opgetuigd. Centraal staat een grote kerststal. Alle zalen hebben een eigen thema ('wintervertellingen', '1001 nacht') en als het donker wordt is het kasteel fee eriek verlicht door honderden vetpotjes. Toegang fl.14,50, kinderen tot 12 jaar fl.5,- (NS Arnhem, Dieren of Rheden).

* Huis Bergh in 's-Heerenberg is vanavond opengesteld, en biedt dan een heel programma met koffie en krentenwegge, een concert, een rondleiding en een glaasje toe (fl.42,50). Morgen is er een kerstconcert om 16 uur, toegang fl.32,50. Info en reserveren: 0314-661281. e-mail info@huisbergh.nl.

Kerstcountry

Linedancen en countrymuziek, maar ook kerstwinkelen in countrysfeer morgen vanaf 10 uur bij de Christmas Round Up in de Brabanthallen in Den Bosch. De kerstman komt ook, in arreslee mét cowboyhoed op. Toegang fl.20,- Inf. 035-6283355 / www.westernexperience.com.

Winterfair

* Vandaag is de laatste dag van de driedaagse Winterfair in kerstsfeer op kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze. Er zijn traditionele kerstkransen, guirlandes en tafelstukken, barokke potten met kerstgroen. En wie de bollen nog moet planten: Rita van der Zalm staat er met voorjaarsbollen.

Tot 17 uur. Entree 6,-, tot 12 jaar gratis.

* Op de oude boerderij Tuingoed Foltz in Meeden (Groningen) is het hele weekend een kerst- en wintermarkt in landelijke stijl. In de koestal worden scones,

teas en delicatessen geserveerd. Van 10-17 uur, entree 5 gulden.

Kerstconcerten

* In de Grote Kerk in Monnickendam geeft vanavond de Australische zanger Kamahl een kerstconcert met het Grootkoor Amsterdam. De bas Kamahl is beroemd geworden met zijn hit The Elephant Song. Vanavond zingt hij onder andere I'm dreaming of a White Christmas. Aanvang 20 uur. Informatie over grootkoren is te vinden op www.grootkoor.nl.

* Weesp beleeft vandaag een korenfestival en kerstmarkt. De koren treden op op 7 locaties, in het gemeentehuis, in kerken, de synagoge en in tenten. Van 17-21.30 uur.

Spoorkerst

Tot en met 23 december, van 18-21 uur worden in de oude wagons van het Spoorwegmuseum in Utrecht kerstartikelen verkocht. Onderwijl lezen verhalenvertellers in Dickenskostuum kerstverhalen voor. In het restaurant is onder andere glühwein, stamppot en warme chocolademelk verkrijgbaar. Entree 7,50, MJK geldig.

Sparrentochten

* Wie heeft het idee voor de kerstboom bedacht? Waarom halen we in de kersttijd groen in huis? Deze vragen komen morgen aan de orde tijdens de Sparrentocht in het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Er zijn twee wandelingen, om 11 uur en 14 uur. Vossensteinsesteeg 8, Doorn (zijweg van de Driebergsestraatweg). Toegang 3 gulden, kinderen gratis. * Morgen vertelt een Staatsbosbeheergids tijdens een excursie in de boswachterij Austerlitz allerlei leuke wetenswaardigheden over de kerstboom en laat hij zien hoe sparren groeien. De twee uur durende wandeling begint om 14 uur bij het SBB-bord aan de Woudenbergseweg in Austerlitz (fl.4,-, kinderen fl.2,50).

Kerstbarbie

Zondag 16 december is er een Barbie-kerstbeurs in het Mercure Hotel aan de Rijksstraatweg 30 in Dordrecht. Er komen tachtig standhouders uit binnen- en buitenland. Levensgrote Barbies lopen er rond en voor de kerstsfeer ook een kerstman. Toegang 7,50, kinderen 5 gulden. Gratis pendelbus (ieder heel uur) vanaf het Centraal station van Dordrecht.

Kaarsen

Ook de kaars kent zijn modetrends, zo is dit weekend te zien in de Verenigde Bredase Kaarsenfabriek (Vebeka). Daar zijn de jaarlijkse open dagen en worden nieuwigheden als hoogglans gelakte kaarsen en de nieuwste luchtjes van de geurkaarsen aan het publiek gepresenteer. Beide dagen kun je zien hoe kaarsen gemaakt worden, van 10.30 tot 16.30 uur. Kinderen kunnen hun eigen kaarsen maken. De Vebeka ligt aan de Franse Akker 19, op het industrieterrein Emer-Noord/Hintelaken (Noordwest-Breda). Het bedrijfspand heeft nummer 4272.

Gouda bij kaarslicht

Gouda kaarsenstad: op dinsdag 18 december is het weer zo ver. Voor de 46ste keer zijn het stadhuis en de huizen rondom de Markt verlicht door kaarsen. In de middag zijn er al concerten in de St. Janskerk (gratis) en de Gouwekerk (f25,-). Vanaf 17.45 uur wordt op de markt de mobiele beiaard bespeeld en zingen koren samen met het publiek kerstliederen. Bezoekers wordt aangeraden met openbaar vervoer te komen; de NS zetten extra treinen in.

Snertvaartochten

Bezoekerscentrum De Hollandsche Biesbosch in Dordrecht organiseert in de winter op zondagen Snertvaartochten door de Biesbosch. Er wordt samen met natuurgidsen gespeurd naar kolganzen, brandganzen en andere watervogels maar ook naar roofvogels. En op de dijken langs de kreken vertonen zich soms reeën. Aan boord zijn verrekijkers aanwezig. Data: 17,24, 27 en 29 december; 2, 3, 5, 7, 28 januari; 4, 11, 18, 25 en 27 februari. In de kerstvakantie wordt er in plaats van erwtensoep glühwein met een oliebol geserveerd. Aanmelden op tel. 078-6305353.

Harry Potter

Vrienden van Harry Potter zijn morgen welkom op de Pier van Scheveningen. De Ron-, Hermelien- en Marcel-lookalikes of, ander favoriet, Zweinstein-figuren maken kans op een prijs. Dreuzels komen er niet in, met andere woorden: kom verkleed. Er is veel te doen: het maken van een toverstok, gouden snaai of bezemsteel, er wordt voorgelezen, er worden stukjes uit de film vertoond en bezoekers kunnen hun kennis over Harry en zijn vrienden testen. Entree fl.2,50. Bereikbaar vanaf station Den Haag Centraal, buslijn 14,22 of 23 of tram 1,8 of 9.

Vehikel verhuisd

De Vehikel Oldtimermarkt is verhuisd van de Jaarbeurs, die steeds onbetaalbaarder werd, naar de Veemarkthallen. En verlaagde de prijs: toegang is nu 15 gulden. Voor 16.000 vierkante meter 'volgepakt met roest en chroom'. Van Puchjjes uit Oostenrijk tot een zeer zeldzame Railton uit 1937, die op 60-jarige leeftijd de monsterrit Peking-Parijs uitreed. Plaats: Sartreweg 1-3. Vandaag en morgen 9-17 uur. Inf. 030-2258262.

Munten

Honderdduizenden postzegels en munten zijn te zien, en te ruilen of te koop op de najaarsbeurs in Amsterdam, morgen 16 december, in het Ondernemerscollege, Jan Tooropstraat 99. Er zijn antieke munten en historische bankbiljtten en postzegels. Taxeren verzamelingen mogelijk. Entree 3,50 gulden. Inlichtingen: 030-6063944

De natuur in

* Vanmiddag begint om 15.30 uur bij De Rank de traditionele snertwandeling van het IVN Den Ham-Vroomshoop. Na de wandeling wordt erwtensoep gegeten bij 'De Gloepe' in Diffelen.

* Langs oevers en dijken en door drassig grasland, langs het Kinselmeer en over de Waterlandse Zeedijk gaat morgen een drie uur durende wandeling naar de polder IJdoorn in Waterland met de boswachter van Staatsbosbeheer. Rubberlaarzen, warme kleding en een kijker zijn wel nodig. Er zijn onderweg veel vogels te zien. Vertrokken wordt om 9 uur van de Uitdammerdijk hoek Durgerdammergouw in Durgerdam. Aanmelden tel. 020-4904927 (fl.7,50, kinderen fl.5,-).

* Het IVN Hoogeveen houdt morgen in samenwerking met eigenaar Het Drentse landschap een midwinterwandeling over het landgoed Rheebruggen, een enclave van kleinschalige cultuurlandschappen in grootschalig landbouwgebied. De wandeling begint om 13.30 uur bij de beheersboerderij, Rheebruggen 8 in Ansen.

* Het IVN Helmond begeleidt morgen een doorstapwandeling langs een aantal vennen in de Stiphoutse bossen met winterkenmerken van bomen en kruiden als thema. De excursie, die om 14 uur begint bij het veldkruis aan de Gerwenseweg, duurt anderhalf tot twee uur.

Tuinvogeltoptien

De Vrije Vogel Club gaat tuinvogels tellen en iedereen kan meedoen. Kijk op www.tuinvogeltop10.indenatuur.nl en tel mee! Blijft de mus op de eerste plaats of stoot de koolmees nu door naar nummer 1? We verwachten de gaai als nieuweling hoog in de Top-10. Tuinvogels tellen in de winter is hartstikke leuk! De Vrije Vogel Club heeft het al drie keer eerder gedaan en deed steeds verrassende ontdekkingen. Tel volgend weekend, op 22 of 23 december, de vogels in de tuin of in een park in de buurt. Via www.tuinvogeltop10.indenatuur.nl kan iedereen de waarnemingen doorgeven. Behalve informatie over het onderzoek en de resultaten van de afgelopen jaren vind je er tips om meer vogels naar je tuin te lokken en een on line vogelgidsje met de veertien meest algemene tuinvogels in december.

Van de gegevens die worden doorgegeven maakt de Vrije Vogel Club de nieuwe Nationale Tuinvogel Top-10. De tussenstand wordt telkens geactualiseerd met de nieuw doorgegeven waarnemingen. Begin januari wordt de nieuwe Tuinvogel

Top-10 bekend gemaakt. Dus tel mee!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden