Weg in eigen land

Voor snelle beslissers:

Rotterdamse toren

De toren van de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam mag vandaag tussen 12 en 14 uur beklommen worden. De toegang is fl2 en kinderen betalen de helft.

Boten aan Meppeler kade

De schepen van Zeilvloot Zwartsluis liggen afgemeerd aan de Stoombootkade in Meppel, en vandaag en morgen (12.30 tot 17 uur) kunt u daar een voorproefje van het nieuwe zeilseizoen komen nemen. Uiteraard is zeemansmuziek aanwezig. Wie alvast meer wil weten kan kijken op www.hollandsglorie.nl

In Meppel wordt vandaag bovendien de Heemschut-Monumentendag gehouden. Hotel Neuf (aan het Stationsplein) fungeert als startpunt (open 11-17 uur). U kunt hier een brochure krijgen aan de hand waarvan u een Meppeler ontdekkingstocht kunt maken. Toegang fl7,50. Op www.heemschut.nl staat meer informatie.

Museumweekend

Over de activiteiten tijdens het museumweekend is al veel geschreven in de Museumbijlage bij de krant van 30 maart. Hier volgen nog een paar mogelijkheden:

Tijdens de Zutphense open dag, morgen, kunnen rondritten per historische koets gemaakt kunnen worden, of rondvaarten per 'fluisterboot'. Mensen die slecht ter been zijn kunnen ook de 'fluisterkar' nemen. De VVV heeft informatie, 0900-2692888.

Overal op Schokland kunt u dit weekend festiviteiten tegenkomen, verhalenvertellers, demonstraties, zeemansliederen, enz. In de Gesteentetuin wordt bijvoorbeeld een doorlopend stenenspreekuur gehouden. En op zondag kunt u hier zien hoe de prehistorische mensen van vuursteen hun gereedschap maakten.

Vandaag start het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg met de expositie 'Mensen en hun tuinen', een tentoonstelling in drie delen: geschiedenis van de Brabantse tuinen, de ecologie van de tuin en ten derde de rol van de mens in de tuin. Aan dat laatste onderdeel is een waarnemingsactie 'Struin in uw tuin' gekoppeld. De gegevens die die actie oplevert zullen elke maand in de tentoonstelling verwerkt worden. Tijdens het museumweekend: open 11-17 uur. Normaal di-vr 10-17, za zo 13-17 uur.

Oorlogskinderen

18 april, de datum waarop in 1945 Kamp Amersfoort werd overgedragen aan het Rode Kruis, is voor het Amersfoortse museum Flehite aanleiding om een expositie met een originele invalshoek op te zetten: het kamp wordt vanuit kinderogen bezien - wie zich nu de bezetting kan herinneren was toen immers meestal nog een kind. 'Oorlogskinderen. Bezet Amersfoort door kinderogen bekeken' is te zien tot en met 18 juni.

Grimm op Groeneveld

Op kasteel Groeneveld is vanaf vandaag een sprookjesachtige kindertentoonstelling te zien, waarbij je al je fantasie kunt gebruiken. De tentoonstelling is gebaseerd op een sprookje van Grimm en heet: 'Kruip uit je huid'. Op woensdag, zaterdag en zondag kun je er terecht, tussen 12.30 en 16 uur. De gewone openingstijden van het museum zijn di-vr 10-17, za zo 12-17 uur.

Giethoornse beelden

Het pittoreske waterdorp Giethoorn is verrijkt met een beeldenroute. De route voert vooralsnog langs tweeëntwintig locaties, en kan afgelegd worden per fiets, te voet, met de punter en deels ook per auto. Een catalogus met routebeschrijving is voor fl7,50 te koop bij o.a. de VVV.

Tuinen:

Op het modeltuinencomplex van De Tuinen van Appeltern (West Maas en Waal) zijn tijdens het speciale 'Aprilterrasweekend', vandaag en morgen, overal terrassen en verscholen hoekjes ingericht. De tuinen zijn dagelijks open van 10-18 uur. Toegang fl15,-, tot 16 jaar gratis.

Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz (op de grens van Meeden en Westerlee) houdt morgen samen met een aantal collega-kwekers een grote Kwekerijendag. Van 10.30-17 uur.

De Warnsveldse Overtuin, de historische overtuin horend bij het Gelders Huis Welgelegen, kan vandaag en morgen bezichtigd worden, tussen 10 en 17 uur. De entree bedraagt fl3,50, kinderen gratis. Honden mogen niet mee naar binnen.

Botten in Maastricht

In het Mosalab 2000 kunt u van dichtbij volgen hoe specialisten de botten van een 66 miljoen jaar oude Mosasaurus uit de mergel vrijmaken en prepareren. Het Mosalab is een open laboratorium van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Het lab is open tot en met 4 juni en de preparateurs zijn in elk geval dagelijks van 14-17 uur aan het werk; het museum is al vanaf 10 uur open. De voortgang van de werkzaamheden is ook te volgen op www.nhmmaastricht.nl.

Met de fiets de boer op: in de streek Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden kunt u deelnemen aan drie culinaire fietsdagen, op respectievelijk woensdag (19/4) en dinsdag 25/4 en donderdag 27/4. Voor fl75,- bent u van alles voorzien: koffie, routebeschrijving, bedrijfsbezoeken, lunch en een warme maaltijd achteraf. De vereniging Den Hâneker verschaft informatie: 0347-342044, of www.denhaneker.nl.

De natuur in

Midden in Den Haag ligt het Haagse Bos, een 100 hectare grote oase van rust in de drukke stad. De boswachter van Staatsbosbeheer vertelt vanmiddag tijdens een excursie, die om 14 uur begint, over het beheer en de groei- en bloeiwijze van de stinsenflora hier. Aanmelden bij Staatsbosbeheer, tel. 030-6028602.

Morgen houdt het IVN een vroege vogelwandeling in het Quirijn Stokpark met speciale aandacht voor de vogels die net zijn teruggekeerd uit hun overwinteringsgebieden, zoals tjiftjaf, fitis en zwartkop. De excursie begint om 8 uur bij de flats aan de Sweelincklaan in Tilburg.

Aan de rand van de voormalige Zuiderzee ligt de zeepolder Arkemheen, een van de oudste polders van Nederland. Morgen wachten de boswachters bij het gerestaureerde stoomgemaal Hertog Reijnout op deelnemers aan een weidevogelexcursie. Ze hebben telescopen bij zich om de vogels van heel dichtbij te zien. De wandeling begint om 8 uur. U kunt zich aanmelden bij het bezoekerscentrum Zandenbos van Staatsbosbeheer, tel. 0341-252996.

De Ooypolder in de Gelderse Poort is een afwisselend landschap van wilgenbossen, groenlanden, graslandjes, rietveldjes en open water. Morgen begint hier om 10 uur een excursie. Aanmelden bij het Infocentrum van Staatsbosbeheer, tel. 0481-434176.

Morgen houdt het IVN om 13 uur een excursie in de heemtuin 't Schouw aan de Th. Weverweg 13-17 in Amsterdam.

De polder Zeeburg op Texel is door Staatsbosbeheer aangekocht om rotganzen op te vangen en zo de schade die deze ganzen aan het jonge gras berokkenen te beperken. Woensdag begint om 14 uur een ganzenexcursie van twee uur met een korte videofilm. Aanmelden bij EcoMare, tel. 0222- 317741.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden