Weg in eigen land

Carnaval des Animaux

Autovrij!

Morgen is het een autovrije zondag in tientallen steden en dorpen in Nederland. Meer informatie hierover biedt het Landelijk Overleg Autovrije Zondag: 030-6372621, of op internet: www.autovrijezondag.nl.

Jazz aan zee

Vanavond is dé grote avond van het 'Jazz by the Sea'-festival, in het Domburgse theater De Parel, met optredens van o.a. blueszangeres Sydney Ellis en pianovirtuoos 'little' Willie Littlefield. Maar al vanaf 11 uur vandaag barst het in Domburg los met boogie woogie, bong bong jazz en een streetparade. Misschien nog wel mooier wordt de jazz-kerkdienst in de Grote kerk van Veere, morgen om 12 uur. Hier zingt dezelfde Sydney Ellis de gospels waarmee ze ooit haar carrière begon. De hele verdere zondagmiddag vermengt zich de jazz met het ruisen van de zee: op de stranden van Koudekerke, Zoutelande, Domburg, Vrouwenpolder en Kamperland. (VVV Walcheren/Domburg 0118-581342. Toegang concert ¿25,-)

Koters en veelpoters

Een wandeling waarbij je heuse acteurs in te gekke outfits tegen kunt komen: vanmiddag om 13 uur vanaf café De Efteling bij Loon op Zand. De theaterwandeling heet 'Koters en veelpoters' en is bedoeld voor als je tussen 4 en 12 jaar oud bent. (Die veelpoters zijn vast insecten, denk je niet?) Je ouders of oudere broers en zusjes kunnen intussen een grote-mensen-wandeling maken samen met de boswachter. (¿10,- en ¿5,-; VVV Kaatsheuvel 0416-277719).

Kikkers in watertoren

In het Waterleidingmuseum in de mooie grote - en nog in functie zijnde! - watertoren van de stad Utrecht zijn de 'Kikker'-tekeningen te zien van Kinderboekenmaker Max Velthuijs. 'Kikker en water' duurt tot en met 24 oktober. Het waterleidingmuseum staat aan de Lauwerhof 29 en is open di-vr zo 13.30-17, za 11-16 uur.

Noordelijke beurs

Een aantal noordelijke galerieën heeft samen met het Fries, het Groninger en het Drents museum het initiatief genomen om een kunstbeurs op te zetten. Onder de naam Noordkunst '99 zal van vrijdag tot en met zondag in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren een groot aanbod van hedendaagse kunst bij elkaar gebracht worden. De openingstijden van de beurs zijn vr. za. 14-22, zo. 10-18 uur.

Urk in Enkhuizen

Wie meer wil weten van Urk kan tot en met dinsdag terecht in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum. Thema-rondleidingen, lezingen, films en foto's, en 'live' rolspelers. In de kapel van het buitenmuseum wordt zowel vandaag als morgen een echte Urker kerkdienst gehouden, van 15 tot 16 uur (vandaag m.m.v. het Urker mannenkoor).

Genieten

Brabant zit dit weekend met drie evenementen op een kluitje: de Brabantse Fietsdag, de Week van het platteland en de Week van het landschap zijn bij elkaar omgetoverd tot de 'Manifestatie Buiten Genieten'. Landgoed Nemelaer in Haaren wordt de spil: hier vindt morgen de aftrap plaats van de activiteiten die er verder gedurende de hele week op allerlei plaatsen in Brabant zullen plaatsvinden.

Zeeuws feest

In Zeeland is het leven goed, vinden de Zeeuwen en in de Petrus en Paulus Hoeve te Lamswaarde kunt u dat komen uitproberen tijdens 'De Goede Land Feesten'. Standhouders, demonstraties, kozakken- en tienpaardenspannen, alle dieren en machinerieën die bij het Zeeuwse platteland horen zijn op de ruim acht hectare grond bij de hoeve vertegenwoordigd. Toegang ¿10,- kinderen tot 12 jaar gratis. Nog vandaag en morgen 10-18 uur.

Titia in Rijksmuseum

Tot slot: Henriëtte van Eyk en Simon Vestdijk situeerden hun brievenroman 'Avontuur met Titia' voor een groot deel in een nachtelijk Amsterdams Rijksmuseum. Op woensdag 13 oktober wordt een deel van die roman in situ voorgelezen. U kunt dan ook (een deel van) de nachtelijke route van beide schrijvers nalopen. Na afloop een glas wijn. De kosten van de literaire avond in het Amsterdamse museum zijn ¿40,- en u kunt zich tot drie weken voor aanvang inschrijven (inl. 020-6747000).

Voor de freaks

Een feest voor liefhebbers van oude (luchtgekoelde) Volkswagens: het spektakel VW-EURO, dat tot en met zondag plaatsvindt in het recreatiecentrum De Schatberg in Sevenum (vlakbij Venlo). Met rally's, wedstrijden en andere feestelijkheden.

De natuur in - Tijdens een inspirerende wandeling met de boswachter van Staatsbosbeheer naar de observatiehut Schollevaar of Zeearend kunt u vanmiddag vogels observeren in de Oostvaardersplassen. De excursie begint om 13.30 uur in het informatiecentrum aan de Knardijk (bij het spoorwegviaduct) in Lelystad (¿6,-). Aanmelden bij de VVV Lelystad, 0320-243444. Volgende week zaterdag wordt de excursie herhaald. - De Drechterweide in het voorgenomen tracé van de Betuwelijn tussen de Charloise Lagendijk en Zuidwijk/Pendrecht is vanmiddag het doel van een excursie van het IVN Rotterdam, om 14 uur van de eindhalte van bus 67 aan de Krabbedijkstraat. - Vlinders, kikkers, libellen en paddestoelen zijn de voornaamste onderwerpen van de vroege herfstwandeling van het IVN morgen in het Haaksbergerveen. Om 14 uur vertrekt de excursie van de parkeerplaats van Staatsbosbeheer tegenover Nijhof aan de Niekerkerweg, de weg tussen Rekken en Haaksbergen.

- Een bezoek aan een nonnen-boomgaard en historische uitleg over vroegere en tegenwoordige bewoners door de boswachter van Staatsbosbeheer staat vrijdag op het programma tijdens een wandeling naar de keileemopduiking De Hoogte in het voormalig veenlandschap bij Heiligerlee. Onder de tegenwoordige boerderij lag ooit een klooster. Vertrek om 10 uur van de parkeerplaats aan de provincialeweg. (Laarzen aan; ¿2,50).

Week van het Landschap

De Provinciale Landschappen openen vandaag op spectaculaire wijze de Week van het Landschap, die zal duren tot en met 26 september. Wie meer wil weten, kan bellen naar het informatienummer 035-6285299. Er is een folder waar alle activiteiten - excursies, tentoonstellingen enzovoort - in vermeld staan. Voor vanavond noemen we de nachtvlinder-excursies die op twaalf plekken in Nederland worden gehouden. Verder de vee-, wandel- en fietsroutes door de mooiste natuurgebieden, zoals een wandeling over het normalerwijze strikt verboden militaire oefen- en schietterrein op de Leusderheide. Speciaal thema dit jaar is het 'klein gespuis': kevers, duizendpoten, slakken en pissebedden. Het Utrechts Landschap heeft zelfs gekozen voor het vliegend hert als 'kriebelsymbool' voor de Heuvelrug: vliegende herten zijn de grootste kevers die in Nederland voorkomen en het Utrechts landschap hoopt dat hun aantal zich in de toekomst zal vermeerderen. Bij de activiteiten is speciaal met kinderen rekening gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden