Weg in eigen land

Houthakkersfeest

Pure spierkracht valt er te bewonderen bij de houthakkerswedstrijden die vandaag worden gehouden in de Lage Vuursche. Ook de bokkewagenrijders (meest kinderen tussen 6 en 14 jaar, gekleed in Ot en Sien stijl) houden er hun nationale kampioenschappen, op een hindernisbaan en er zijn dressuurproeven. Bovendien zijn er elk halfuur Jack Russell races en om 11 en 14.30 is er een dressuur op muziek voor honden. Een orkest van jachthoornblazers zal de hele dag van passende muziek voorzien.

Straattheater

- In Noordwijk vindt dit weekend een groot internationaal straattheaterfestival plaats. Talloze optredens zijn er in de badplaats, bij de Vuurtoren, op de boulevard, in de hoofdstraat, in een dikke krant staat het hele programma, beide dagen van 12-24 uur.

- Dit weekend viert de Amsterdamse Zeedijk haar jaarlijkse feest: de hartjesdagen, met vandaag veel straatmuzikanten en straattheater en morgen de grote Hartjesparade, die uit moet groeien tot een echt Amsterdams carnaval, vindt de organisatie.

Kastelentocht

110 rijtuigen en koetsen rijden er morgen door Doorn en langs de kastelen in de omgeving, de inzittenden gekleed in de stijl van hun voertuig. Om 10 uur begint de stoet te rijden vanuit de Achterwei van Huis Doorn, 11 uur geeft de Doornse harmonie een koffieconcert in het park, om 12.30 uur is iedereen weer terug voor de lunchpauze, en om 13.45 gaat de tocht naar Langbroek en kasteel Sandenburg. Kijken langs de route en op de Achterwei van Huis Doorn is gratis.

Vuurwerk

Scheveningse strandgangers kunnen dit weekend de finale van het Internatonaal Vuurwerk Festival meemaken. Elke avond om 22, 22.45 en soms ook om 23.30 uur worden vuurwerken ontstoken ter beoordeling van een jury die op zondag om 23.15 uur de winnaar bekend zal maken.

Tuinen

- Op 't Goed Aldenhaeve in Zelhem (Achterhoek) worden dit weekend de Natuurtuindagen gehouden. Er is een plantenmarkt, een pompoenenkraam en een tuinarchitecte die uitleg geeft over harmonie met de natuur. Speciaal voor de dieren zijn er zwaluwdakpannen, egelkoepels en mezen- en kerkuilkasten te koop. Toegang ¿10,-. De siertuinen en heemtuin zijn in de maand augustus trouwens vaker geopend: elke woensdag en donderdag van 10-17 uur, en 's zondags van 13-17 uur. Toegang dan ¿5,-.

- In botanische tuin De Kruidhof in het Friese Buitenpost kan op de maandagen 16 en 23 augustus een kruidige avondwandeling worden gemaakt, aanvang 19 uur, entree ¿7,-.

Zomer in de Keukenhof

Van a.s. donderdag, 19 augustus tot 19 september is de Keukenhof voor de tweede keer dit jaar geopend, nu als Zomerhof. Ter ere van haar 50-jarig bestaan. Geen tulpen en narcissen dit keer, maar dahlia's, lelies, begonia's, gladiolen, fuchsia's, eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten. Dagelijks open van 9-18 uur, kassa's tot 17 uur.

Vaarexcursies

- Morgen en woensdag kan men met het hele gezin een vaarexcursie meemaken met de open excursieboot, die om 15 uur vertrekt bij het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster (bereikbaar met VEONN-bus 71). Leden van Natuurmonumenten betalen ¿7,50, anderen ¿10, kinderen ¿2,50. De tocht gaat over de Beulakerwijde en de schipper vertelt over het water en zijn bewoners. Vooraf opgeven tussen 10 en 17 uur bij het bezoekerscentrum, tel. 0527 246644.

- In de Hollandse Biesbosch varen een salonboot en een fluisterboot op zonnepanelen waarmee excursies worden georganiseerd. Op maandag, woensdag, vrijdag en volgende week zaterdag (21 aug). Alle tochten beginnen om 10 uur, behalve gevaren wordt er ook gewandeld. Reserveren is gewenst bij Bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch, 078-6305353.

Grachtenfestival

In Amsterdam vindt van donderdag 19 t/m zondag 22 augustus het grachtenfestival plaats, met vele concerten in binnentuinen, stijlkamers en dakterrassen van de historische grachtenpanden aan de Heren-, Keizers- en Prinsengracht in de buurt van de Westerkerk. Op zondag 22 augustus is het traditionele Prinsengrachtconcert te beluisteren, 's middags is het Kinderprinsengrachtconcert. Inf. op de Grachtenfestivallijn: 020-4214542.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden