Weg in eigen land

Tindagen

Voor de zesde keer worden de Tielse Tindagen gehouden, komende week op 14, 15 en 16 februari, op het terrein van de Tielse Tinindustrie Rio, Bergakker64 Kapel-Avezaath. Er zijn demonstraties tingieten, maar ook een boekbinder, een leerbewerker, een sigarenmaker en een wever laten de kneepjes van hun oude vak zien. Alle dagen van 8.30 tot 16.30 uur. Toegang gratis.

Keringhuis

Tijdens de voorjaarsvakantie is er een speciaal kinderprogramma in het Keringhuis bij de stormvloedkering bij Hoek van Holland. Van 9 februari t/m 3 maart is er op elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 13.30 uur een rondleiding voor kinderen vanaf 8 jaar. Na een speciale aflevering van ''t Klokhuis' over de Maeslantkering, krijg je uitleg over de kering bij de bewegende maquette. Daarna wordt er een spannend bezoek gebracht aan het buitenterrein van deze enorme stormvloedkering. Speciaal voor de vakantie is er ook een speurtocht over het beheersen van het water. Entree van het informatiecentrum is gratis. De kinderrondleiding kost 1,20 euro, volwassenen mogen voor de kinderprijs mee. Open ma t/m vr 10-16 uur, za en zo en feestdagen van 11 tot 17 uur. Adres: Nieuw Oranjekanaal 139, Hoek van Holland.

www.keringhuis.nl

Spelen met egels

Hoe maak je het een egel naar de zin? In het Pieter Vermeulen Museum in IJmuiden is een doe-tentoonstelling ingericht met allerlei voorwerpen die met egels te maken hebben, waar kinderen opdrachtjes mee kunnen doen. In het midden ligt een reuzenegel haar winterslaap te houden. Als je wilt mag je bij de egel in haar hol kruipen. Ze prikt niet hoor! De 'egelspeeltentoonstelling' is gemaakt voor kinderen van 3 tot 10 jaar en duurt t/m vrijdag 29 maart. Tel. 0255-536726.

Adres: Moerbergplantsoen 20. Open di t/m vr en zo 13-17 uur.

Aan de wandel

Trek warme kleren aan, want het kan koud zijn in het Lauwersmeergebied, als je morgen met boswachter Jan Willems van Staatsbosbeheer roofvogels wilt gaan kijken. Hij maakt een rondje van drie uur langs de observatietoren in het Ballastbos en de uitzichtheuvel tussen de Strandweg en de Marneweg. De wandeling begint om 10 uur bij de werkschuur, Rug 1 in Lauwersoog (2,27 euro, kinderen tot 15 jaar gratis). Denk eraan een kijker mee te nemen. Aanmelden tel. 0519-345145 van 9 tot 12 uur.

Ook in de winter zijn er bloemen, zelfs heerlijk geurende: de sarcococca, toverhazelaars en het meloenboompje bijvoorbeeld. Morgen om 11 en 14 uur laten gidsen dat zien in het Von Gimborn Arboretum, Vossensteinsesteeg 8 in Doorn. Entree 2 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn gaat morgen naar mossen kijken en wel rondom de Kozakkenput bij Zeist, ooit een paardendrenkplaats van de cavalerie van de Franse troepen. Vertrek om 14 uur van de Krakelingweg/ afslag Arta/manege (eind parkeerplaats) in Zeist.

Snertwandeling

Volgende week zaterdag 16 februari organiseert Vereniging Natuurmonumenten een winterwandeling over het Kierschewijdepad, rond de eendenkooi Kiersche Wijde in de Beulakerwijde, onder leiding van eengids. De route, 5km lang, voert door bos, over gras- en hooilanden en langs riet en trekgaten. Via houten bruggetjes en een lange vlonder door een moerassig bosgedeelte wordt de wandelaar door alle landschapstypen van de Wieden geleid. Na afloop is er erwtensoep met roggebrood en spek in de werkschuur van Natuurmonumenten. Wie mee wil wandelen, dient zich van tevoren aan te melden: tel. 0527-246644.

Nederland trouwt

Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek opent in het paasweekend een expositie over de 'gewone' Nederlanders en hun trouwkoetsen. Daarvoor zoekt het museum foto's van bruidsparen met hun koets. Het museum nodigt iedereen uit om trouwfoto's en bruidsjurken (liefst gedragen in een koets) in te zenden tot 1maart. Adres: Nienoord 1, 9351 AC Leek.

e-mail rijtuigmuseum@tref.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden