Weg in eigen land

Bio-kerstboom

In het Ecodroom Zwolle staat een 'Bioboom', een grote 'kerstboom' die afkomstig is van de Floriade, en waarmee kunt leren hoe de biotechnologie in haar werk gaat. Allerlei begrippen krijgen uitleg, en je kunt zelf een genetisch perfect samengestelde 'paprika' produceren. Tijdens de vakantie dagelijks open: 10-17 uur.

Oud geld

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn (NH) accepteert de laatste twee weken van 2002 het oude vertrouwde geld van vóór de euro, munten én biljetten. Alles bij elkaar wordt dat als 'het laatste geld van de twintigste eeuw' aan de museumcollectie toegevoegd. Het museum, gevestigd in twee voormalige kaaspakhuizen bij de Haven, heeft t/m 9 maart de wisseltentoonstelling 'Niet met de deuren slaan' over de tv-serie 'Ja Zuster, Nee Zuster'.

Kaarslicht

Buren beleeft vanavond de première van 'Buren bij Kaarslicht'. De historische binnenstad wordt van 19-21 uur uitsluitend verlicht met kaarsen. Op allerlei plaatsen klinkt muziek, zoals bij het Marechausseemuseum, waar bovendien een wacht staat in uniformen uit 1814. De avond eindigt om 21.15 uur met kerst-samenzang in de St. Lambertuskerk.

Kerst met Dudok

Op tweede kerstdag organiseert het Dudok Centrum in Hilversum een bijzondere rondleiding door het raadhuis van architect Willem Marinus Dudok. De rondleiding wordt opgeluisterd door vier zingende engelen: de Christmas Angels. De muzikale rondleiding begint om 14 uur en kost euro5,-, tot 12 jaar euro3,-. Reserveren is gewenst (035-6292262).

Voor jonge benen

Elke toren heeft zijn eigen verhaal. De torenwachter van de Martinitoren in Groningen vertelt in de kerstvakantie de verhalen van zíjn toren. Bovendien kun je meedoen met het Martinitorenspel. Je krijgt tot slot een korte cursus klokkenluiden. Je kunt je aanmelden voor deze speciale kinderrondleiding bij de VVV-winkel (0900-2023050). Data: 24, 27, 28/12 en 4/1 om 11 en 14 uur, op 3/1 om 14 uur. euro3,- per kind (6 t/m 12 jaar).

Nog even: Aviodome

De Aviodome op Schiphol gaat op 6 januari dicht. Tot die tijd kun je nog een heleboel te weten komen over allerlei kersttradities in verre landen. Bovendien kun je de beste vliegende kerstbomen ter wereld komen maken. In de kerstvakantie dagelijks geopend van 10-17 uur, op 26 dec. 12-17 uur; op 25 dec., 1 en 2 jan. gesloten. In juli 2003 komt er een nieuw Aviodrome bij luchthaven Lelystad, dat vijftien keer zo groot moet gaan worden.

Noorderlicht

Maandag begint De Winterwereld van de Zee in het Dolfinarium Harderwijk. Dat betekent: een nieuwe dolfijnenshow, indrukwekkende ijssculpturen en een echt Wenswoud. Met demonstraties ijscarven. Open t/m 5 januari 2003 (beh. 25 en 31 dec. en 1 jan.), dagelijks van 10-17 uur.

Kerstkribben

In het Land van Cuijk en net daarbuiten staan kerstkribben opgesteld in allerlei kerken en kapellen en ook eentje in een klooster. U kunt ze op eerste en tweede kerstdag van 13 tot 17 uur bekijken. De VVV-uitwinkel in Boxmeer (0485-576665) geeft een routeboekje uit.

Kerst met Jetses

Cornelis Jetses, de illustrator van onder andere Ot en Sien, heeft in 1921 voor de Scheveningse 'Zondagsschool Badkapel' een bijzondere kerstschildering gemaakt, op een transparant doek, zodat het van achteren aangelicht kon worden voor een extra feeërieke kerstsfeer. Dit doek hangt nu een paar weken in het Nationaal Schoolmuseum in Scheveningen, als middelpunt van een kleine expositie rond Jetses' schoolplaten. Tot en met 12 januari, open di-za 10-17, zo 13-17 uur.

Kerst met Dickens

Deventer heeft dit weekend een Dickens Festijn. Tussen 11 en 17 uur kunt u meer dan 350 Dickens-figuren en -personages tegenkomen, van boefjes tot deftige dames, tot Queen Victoria aan toe. Morgen is er bovendien een kerstmarkt op de Brink. En er zijn 30(!) gratis kerstconcerten in de kerken in de binnenstad. Meer informatie: www.deventer.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden