Weg in eigen land

Patrick's parade

's Avonds wordt het nog echter: met een echte céile (=Iers feest), waarvoor kaarten (euro10,-) te koop zijn bij de Ierse ambassade in Den Haag, bij de Utrechtse Grainne Irish Design Shop en via stpatricksday04utrecht@hotmail.com.

Veel Oranjes

'Roddelbladen'-fotograaf Joop van Tellingen exposeert in Stadsmuseum IJsselstein. Te zien zijn zowel officiële foto's als shots van het paparazzo-type. De tentoonstelling 't Is Oranje, 't blijft Oranje is te zien van morgen t/m 16 mei. Het museum (Walkade 2) is open di-zo 13-17 uur.

Miss Pop

Vijftig antieke poppen in het speelgoedmuseum Toy Gallery dingen naar de titel Miss Pop. In het Brummense museum staan ze opgesteld, gekleed in hun mooiste kostuums en omgeven door passende period accessoires. Voor eind augustus mogen bezoekers hun stem uitbrengen. Open ma-za 10-17 en elke 1e zo van de maand 11-16 uur.

Wandelingen

Bij de zondagwandeling in de Leidse Hortus leert u dat voorjaar in de tropen eigenlijk niet bestaat. Om 12 uur bij de hoofdingang, euro1,- toeslag, www.hortusleiden.nl.

De wandelaars van de zondagse themawandeling vanuit bezoekerscentrum Sonsbeek (Zijpendaalseweg 24a in Arnhem) gaan op zoek naar van oudsher overgeleverde 'spirituele plekken' in de stadsparken Sonsbeek en Zypendaal. Zondag 13.30 uur, 026-4450660.

Special Olympics

Op de Alkmaarse ijsbaan De Meent wordt zondag een groot sportfestijn gehouden: de Special Olympics voor Nederlandse schaatsers met een verstandelijke beperking. Afstanden 100, 300 en 700 meter. De openingsceremonie begint om 13.30 uur, in bijzijn van onder anderen ambassadrice Nelli Cooman. Info over G-schaatsen staat op www.knsb.nl.

Opa

Heeft u nog foto's van een grootvader of oudoom in een legeruniform dat u niet thuis kunt brengen? De zes militair-historische musea houden zondag van 12-17 uur een grote Foto-dag waarop u vragen over uw foto's stellen kunt (in elk van de zes musea zit een panel dat gespecialiseerd is in een toepasselijk krijgsmachtonderdeel; de landmacht-specialisatie vindt u in het Delftse legermuseum - op www.mijnopawaseen.nl staan ze alle zes).

Haagse architectuur

Den Haag biedt drie stedenbouwkundige wandelingen, met uitleg over architectuur, openbare ruimte en de wisselwerking tussen beide. De ongeveer twee uur durende wandelingen beginnen om 10 uur. Ze gaan door drie verschillende wijken, morgen door Wateringse Veld (Vinex-locatie), 27/3 door het Regentessekwartier (stadsvernieuwing) en 24/4 door het Centrum. Meedoen kost euro10,-; alle drie euro25,-. Reserveren: 070-3962159.

Markt en beurs

De Huishoudbeurs nieuwe stijl noemt zichzelf een funshop-evenement. Nu met een extra dosis gezelligheid, amusement en ontspanning. Veel muziek, een dierenvriend theater, een kook- en een creatief theater. Vanaf vandaag t/m volgende week zondag. De laatste vijf dagen gaat de beurs gelijk op met de Negen-maanden-beurs. Open 11-18 uur, do en vr -22 uur, in de Amsterdamse Rai.

In het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde wordt morgen een arctische markt gehouden. Veel informatie, films, replica's van inuit-kajaks, en op het buitenterrein demonstraties sledehonden en eskimoteren. Een goede gelegenheid om de tentoonstelling 'Groenlandse kleding in de spotlights' te bekijken. 11-16 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden