WEG IN EIGEN LAND

Dierendag in Drievliet

Boekenmarkt

Zeventig antiquariaten en boekhandelaren presenteren zich morgen in de evenementenhal van de Mauritshof in Hoogeveen voor de Boekenmarkt. De openingstijden zijn 10-17 uur. In dezelfde evenementenhal wordt trouwens vandaag een Keramiekmarkt gehouden, ook tot 17 uur. De toegang is in beide gevallen fl7,50.

Volle laag

Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam is begonnen met een nieuwe rondleidingencyclus 'Bij wijze van spreken': aan de hand van museumobjecten krijgt u uitleg over maritieme spreekwoorden en zegswijzen. Zo laat het model van het 17de-eeuwse oorlogsschip 'Hollandia' zien wat 'iemand de volle laag geven' betekent (een laag staat voor gezamenlijke stukken geschut die op een zelfde dek van een oorlogsschip opgesteld zijn). Reserveren vooraf is niet nodig, bezoekers betalen fl5,- toeslag op de entreeprijs. De rondleidingen worden gegeven op elke eerste zaterdag van de maand, om 11 uur. Voor vandaag is het misschien te laat; op 1april vindt de volgende plaats (zie ook: www.scheepvaartmuseum.nl).

Haarlems heerlijks

Morgen start een nieuwe reeks 'Haarlemse heerlijkheden', de jaarlijkse serie culinaire wandelingen in Haarlem. U bezoekt vijf restaurants en tussendoor wandelt u onder leiding van een gids langs de mooiste plekjes van Haarlem. Start om 12 uur, prijs fl99,-, (excl. drankjes). Reserveren VVV Zuid-Kennemerland 023-5712262. De andere data zijn 2/4, 6/5, 3/6, 1 en 28/10 en 18/11.

Napoleon in lentetuin

De bloembollenshow Lentetuin Breezand heeft dit jaar de Napoleontische tijd tot thema verheven: 'Napoleon levert slag op de Lentetuin'. Nog vandaag en morgen 10-22 en maandag 10-20 uur. Toegang fl8,- (kinderen fl3,-.) Geheel in stijl kunt u uw bezoek aan de Lentetuin combineren met een bezoek en lunch bij Fort Kijkduin: een speciaal arrangement hiervoor kost van fl30, - (kinderen fl20,-).

Knal

De oerknal blijft de gemoederen van de sterrenkundigen bezighouden: feit of fantasie? Dinsdag hierover meer in het Artis Planetarium aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam, om 20 uur (zaal open 19.30 uur), toegang fl13,25. Ook wordt de sterrenhemel van de maand maart vertoond op de grote koepel van het planetarium.

Kasteel voor kinderen

Woensdagmiddag mag je in het grote kasteel Huis Bergh de gravin helpen haar juwelen terug te vinden. De speurtocht begint om 14.30 uur en kost fl5,- (tot 13 jaar). Voor grote mensen zijn er vandaag en 8 t/m 12 maart rondleidingen, steeds om 14 uur.

Karel V in Utrecht

Ook Utrecht herdenkt het 500ste geboortejaar van KarelV. Een programmaboekje over het KarelV-jaar in het Utrechtse Museumkwartier ligt vanaf woensdag klaar bij de VVV (vooral aan te raden voor liefhebbers van historische stadswandelingen en rondleidingen; zij kunnen ook alvast de internetsite www.oculare.demon.nl raadplegen.

Wonen

Bezoekers van de beurs Klus 2000 kunnen aanschuiven aan tiptafels om hun praktische problemen door te spreken met specialisten, of ze kunnen aan de slag in een van de zes demonstratiehuizen. In het Klus Kids Huis kunnen de kleintjes alvast de smaak te pakken krijgen.

In het aanbod van de aanpalende beurs Woonmanifestatie 2000 ligt de nadruk op maat-adviezen. Bovendien wordt hier veel aandacht besteed aan de thuiswerkplek. De gecombineerde entreeprijs voor beide beurzen, in de Jaarbeurs in Utrecht, bedraagt fl20,-. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Nog dit weekeinde te bezoeken, van 10-17 uur. (Dit jaar is de klusbeurs ook per bus te bereiken, vanaf 37 plaatsen in Nederland. Voor inlichtingen over vertrekplaatsen: 0412-482828.)

Meer wonen

'Lekker wonen' is de nieuwste trend volgens de beurs Binnenhuis2000. Vertaald in beurs-termen: The Quality of Life created by Binnenhuis. De woonbeurs wordt gehouden in Ahoy' Rotterdam, en is nog vandaag en morgen te bezoeken 11-17 uur. Toegang fl17,50, kinderen t/m 12 jaar fl8,-. De internetsite van de beurs is www.binnenhuis.nl.

De natuur in

De wandeling van eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk in Ouderdijk, morgen om 14 uur, gaat langs het natuurgebiedje 'het Troontje' bij Averhorn. Kosten fl5,-.

Elke eerste zondag van de maand vertelt een deskundige gids op Elswout over de geschiedenis, cultuur en natuur van dit schitterende landgoed bij Overveen. De anderhalf uur durende wandeling begint om 14 uur bij het poortgebouw aan de Elswoutlaan.

De boswachterij Westerschouwen is een duinstrook tussen strand en bos, waar zich op de trek en in de winter veel vogels concentreren. Dinsdag is er een vogelexcursie, die begint om 13.30 uur bij de Kraaijensteinweg140 in Westenschouwen. Aanmelden bij de VVV Schouwen-Duiveland, kantoor Haamstede, tel. 0111-651513.

De Meeuwenduinen zijn een dynamisch duingebied waar de elementen nog vrij spel hebben. Staatsbosbeheer organiseert daar woensdag een twee uur durende excursie, die om 13.30 uur begint bij de uitkijktoren aan de A. van der Weydeweg in Burgh-Haamstede.

De boswachter van het Noordsche Veld bij Norg kan in deze tijd van het jaar best hulp van kinderen gebruiken bij het tellen van zingende vogels, het voeren van het vee en het controleren of het bos goed groeit en de wandelpaden nog netjes zijn. Ondertussen vertelt de boswachter boeiende dingen over de natuur in het Noordsche Veld. Kom woensdag om 14 uur bij het theehuis tussen Norg en Donderen. Trek wel laarzen aan. Aanmelden bij de VVV Norg, tel. 0592-613128.

In het weidevogelreservaat Oosterwolde komt het voorjaar naderbij. Wintergasten zoals de kleine zwanen zijn nog niet weg of de grutto kondigt zich aan. De kans is groot dat beide vogelsoorten samen te zien zijn, tegelijk met allerlei steltlopers en eenden. Wandelen met de boswachter van Staatsbosbeheer kan woensdag om 9.30 uur vanaf de Grote Woltweg in Oosterwolde. Aanmelden bij de VVV Elburg, tel. 0525-681520.

Stille Omgang

De Amsterdamse Stille Omgang die jaarlijks duizenden mensen naar de hoofdstad brengt, is het onderwerp van een dialezing van Nemo Wandelcafé, vrijdag, om 8 uur. De toegang is fl5,-. De daaropvolgende dag, 11 maart om 13 uur, volgt een wandeling onder leiding van kunsthistoricus Vincent Rottier de route van de Omgang. Opgeven bij Nemo 020-6817013.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden