weg in eigen land

In de Centrale bibliotheek van Rotterdam wordt stilgestaan bij de 80ste verjaardag van Dick Bruna. Nu eens niet met Nijntje en haar vriendjes, maar met de ruim 2000 boekomslagen die de kunstenaar ontwierp. Bruna werkte voor de Zwarte Beertjes-pocketreeks van uitgeverij A.W. Bruna. Zijn bekendste omslagen zijn Maigret (’de pijp’), Havank en De Saint. Te zien t/m 16 september.

Het jaarlijkse Small Sail-festival in Vlissingen is in dit Michiel de Ruyter-jaar een Big Sail-feest: met meer dan dertig tall ships, waaronder windjammers uit Polen en Rusland, en veel kleine historische schepen, stoomsleepboten en loodsboten. Op veel schepen mag u rondkijken. Morgenmiddag neemt de bruine vloot deel aan het admiraalzeilen (14-16 uur), morgenavond (20 uur) zijn er spiegelgevechten, zondag is de afsluitende vlootschouw (14-16 uur). Ook Bestevaer zelf is morgen trouwens aanwezig. Wie (voor euro 59,-) mee wil varen op een van de grote schepen: www.sailevenement.nl.

Nog tot en met dit weekend duurt de Drentse Week van de Prehistorie. Het Hunebedcentrum in Borger biedt bijvoorbeeld een Nordic Stonewandeling aan (morgen 13u) en een workshop Tempels van Stilte (zondag 13u), www.hunebedcentrum.nl.

De voormalige badkuipenfabriek op het DRU-terrein in Ulft vormt de achtergrond van de theatervoorstellingen van SCHAFTtijd, t/m 26/8. www.cultuurachterhoek.nl.

Een ander voorbeeld van de culturele zomerevenementen in Gelderland: de kunstmanifestatie in de voormalige Telpost van Rijkswaterstaat op de Rijndijk in Millingen, t/m 9/9, www.kunstinmillingen.nl.

Volle maan, wassende maan, nieuwe maan, eerste kwartier – hoe zat het ook weer? Morgen om 21u geeft sterrenkundige Ko Bakker uitleg, in Natuurcentrum Veluwe in Ede. Reserveren bij de VVV: 0318-614444 (zaklantaarn en verrekijker mee).

Wie wil er mee hooien? Morgen in het Spaarnwouderveen vlakbij Halfweg, georganiseerd door IVN-Zuid-Kennemerland, 9.30-15.30 uur, aanmelden: 023-5351239.

Klimaatveranderingen hebben hun weerslag op vogels. Veel soorten kunnen zich niet zo snel aanpassen. Deze problematiek vormt het hoofdthema van het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen, dit weekend. Met een vogelfestivalprijsvraag, een WILDzoekersprogramma voor de kids en stands met vogelboeken.

Enorme robotdieren bewegen zich voort in het Museon Den Haag. Met motoren, tv-schermen, lichtslangen, schokdempers en pompen kun je zien hoe ze werken. Ze vormen de tentoonstelling ’Robot Zoo’, t/m 28/10. Er hoort ook een werkhoek bij, waar je zelf een vuurvlieg of een inktvis kunt maken (6-12jr).

Wegens succes herhaald: de nostalgische wasdag in het Historisch Museum de Bevelanden in Goes, morgen 12-16 uur.

Valkenswaard herbergt dit weekend het jaarlijkse Brabantse Stripspektakel, met ruilbeurs en signerende stripauteurs.

Voor het World Statues Festival komen dit weekend zo’n tweehonderd levende beelden naar Arnhem. Met morgen de Kids Statues (13-18u) en zondag het WK Living Statues.

Woensdag om 14 uur is de officiële aftrap van de Visserijdagen in Harlingen (t/m 1/9); ’’ avonds is er een openingsconcert in de Grote kerk. Zie www.visserijdagenharlingen.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden