Weg in eigen land

Design in Rotterdam In de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam wordt de 'nationale designbeurs' gehouden, de eerste beurs in Nederland op het gebied van naoorlogs design. Met bovendien een tentoonstelling over de Franse ontwerper en architect Jean Prouvé. Nog dit weekend, 11-17 uur. euro7,-, tot 12 jaar gratis. Zie www.aadf.nl.

Nieuw stadhuis

De jaarlijkse Heemschut Monumentendag, die dit jaar in Zutphen wordt gehouden, wordt voor een groot deel gewijd aan de bouw van het nieuwe Zutphense stadhuis (om 14.15 uur). Verder: speciale openstellingen en begeleide stadswandelingen (om 11.30 en 13 uur). Centraal informatiepunt is het stadhuis aan het 's-Gravenhof, open 11-17 uur.

Ha, herfst!

Dit najaar organiseert Wilderniscafé de Waard van Kekerdom struintochten door de Gelderse Poort, onder begeleiding van een veldbioloog. Volgende week zaterdag (12/10) is het thema: grote en kleine grazers in de Millingerwaard. Van 11-14 uur, euro14,-, incl. ontbijt vooraf. Op 26/10 zijn de bevers van de Gelderse poort het doel van de struintocht. Van 15-18 uur, euro15,-, incl. een dagschotel in het Wilderniscafé. Opgeven: 0481-431385. Informatie staat www.wilderniscafe.nl.

De IVN-wandeling, morgen, in Oosterheide, gaat over schorskevers, houtmieren, zaagwespen, de timmerbok en allerlei andere kleine insecten en dieren, die in de herfst voor de afbraak van hout en bladeren zorgen (loep mee). Vertrek om 14 uur vanaf parkeerplaats einde Tilburgsebaan Oosterhout.

Bezoekerscentrum De Wieden organiseert morgen een natuurdag, o.a. over de kleine kriebelbeestjes in het rietland van De Wieden. Starten kan tussen 11 en 15 uur bij het bezoekerscentrum in St. Jansklooster. euro2,25 per gezin. Informatie: 0527-246644.

En dan natuurlijk de paddestoelenexcursies: bijvoorbeeld het jaarlijkse paddestoelenevenement op landgoed Elswout (aan de rand van Haarlem), morgen van 10.30-16 uur. Met dialezingen, excursies (ook kinderexcursies zonder ouders! om 12.30 en 14.30 uur) en een paddestoelen-puzzeltocht.

Ook morgen: de jaarlijke paddestoelendag in recreatiegebied Bussloo. Voor de wandeling (paddestoelen zijn van naambordjes voorzien), kunt u starten tussen 11 en 14 uur vanuit de IVN schuur aan de Breuninkhofweg5

Dinsdag: een paddestoelen-wandelexcursie van 10-12 uur vanuit bezoekerscentrum Drents Friese Wold te Appelscha onder leiding van gidsen van Staatsbosbeheer. (Ook op 15 en 22 oktober.)

Kind & kunst

De Open-Atelierdagen Noordoost-Veluwe, dit weekend, hebben als rode draad: Het kind in de kunstenaar. Een thema dat door de deelnemende kunstenaars heel verschillend opgevat wordt. Brochure en routekaart liggen klaar bij onder andere VVV's en bibliotheken. Informatiepanelen staan in Villa Vijvervreugd. Meer info op www.openatelierdagen.nl

De kunst- en cultuurroute in Middelburg, morgen, heeft ook als thema: Kind & Kunst. In de 'Drvkkery' interviewen kinderen de kinderboekenschrijfster Lineke Dijkzeul.

Snoeien

De laatste themadag van het seizoen van de Tuinen van Mien Ruys staat traditioneel in het teken van het snoeien van bomen en struiken . Met veel informatie en een 'dendrologische' wandeling door de Tuinen. Kosten voor deze snoeidag, volgende week zaterdag (12/10) van 10-17 uur: euro17,50. Vooraf opgeven 0523-614774 of per e-mail tuinen@mienruys.nl.

Tien hoeden

In de Domtoren van Utrecht zijn 10 hoeden te zien uit de collectie van ontwerpster Tini Meijhuizen. Onder andere van Christian Dior en Frank Govers. Te zien tijdens de 'gewone' rondleiding. Nog tot en met november. De domtorentour kost euro6,-. Er is ook een speciaal Hoedenarrangement.

Slangen aaien

Er bestaan wel 3500 verschillende soorten slangen. Maar lang niet voor alle slangen hoef je bang te zijn.

In het Ecodrome Zwolle kun je dit weekend van dichtbij kennis maken met Harry en Sally, twee volwassen Boa Constrictors van elk ruim twee meter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden