Weg in eigen land

Verzetsmuseum

Uiver

Totdat de echte Uiver landt op haar nieuwe thuisbasis Lelystad, begin juni, kunt u gratis de Uiverdome bezoeken. Een bijna honderd meter lang getekend 'stripverhaal' vertelt de geschiedenis van de Uiver en zijn heroïsche rol in de Londen-Melbourne Race van 1934. De Uiver-expositie in het Aviodome op Schiphol is van wo-zo open van 10-17 uur. Voor meer informatie: www.aviodome.nl.

Treinen in oorlogstijd

Vandaag om 15 uur wordt de thematentoonstelling 'Oorlog en wederopbouw bij het spoor' geopend in het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. U ziet er unieke modellen van treinen die in en vlak na de oorlog in Nederland hebben gereden. Ook zijn er spoorattributen en andere historische zaken uit die tijd tentoongesteld.

Zandkasteel

De vereniging van strandexploitanten zorgt ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan voor de bouw van een van de grootste zandkastelen ooit. Dit als extraatje tijdens het internationale, vrij toegankelijke, zandsculpturen-festival in Scheveningen, dat vandaag (5 mei) begint en tot 1 juni duurt, en waaraan dertien professionele 'master carvers' en vijf nationale talenten meedoen. Het thema dit jaar is 'Mythologie van deze wereld'.

Nog meer zand

In het Limburgse Arcen lopen 55 carvers zich vandaag en morgen tijdens een oefenweekend op Recreatiepark Klein Vink warm voor het komende zandsculpturen-seizoen. Veel van de sculpturen die ze zullen maken hebben Papoea-Nieuw-Guinea tot onderwerp. Dit omdat de oprichters van Klein Vink - de missionarissen van Mariannhill - daar al tientallen jaren actief zijn. De toegang is gratis.

Tuinen in Amsterdam

Vijfentwintig Amsterdamse grachtentuinen aan en bij de Gouden Bocht van de Herengracht zijn volgend weekend, van vrijdag 11 mei tot en met zondag 13 mei, te bezichtigen van 10-17 uur. In sommige van 17de- en 18de-eeuwse grachtenhuizen worden bovendien huisconcerten gegeven of zijn tentoonstellingen ingericht. Entreekaarten (een passe-partout kost fl.25,-) zijn verkrijgbaar bij de deelnemers. Goede startadressen zijn Herengracht 442, Keizersgracht 544 of Prinsengracht 644a.

Meer stadstuinen

De VVV Stad Groningen organiseert weer een aantal themawandelingen. 'Tuinen in de stad' heet de wandeling die woensdag gemaakt wordt. De twee uur durende wandeling begint om 14.30 uur bij de VVV, en meedoen kost fl.9,-. Van tevoren aanmelden: 0900-2023050. Park Sonsbeek Park Sonsbeek heeft zoveel verschillends te bieden dat de betrokken organisaties samen besloten hebben alles maar eens op een rijtje te zetten. Van concert tot wandeling, van picknick tot kunstbezoek, het staat allemaal in een aantrekkelijke, 47 pagina's tellende brochure die gratis verspreid wordt. Naast de geschiedenis van het park vindt u hierin ook de activiteitenkalender voor 2001.

Twee molens

Volgende week zaterdag kunt u meedoen met een fietstocht tussen de poldermolen Molen van Sloten (in Amsterdam-Sloten) en de korenmolen De Zandhaas in Santpoort. Starten kan tussen 10 en 13 uur - zolang u maar uiterlijk om 17 uur aankomt. De lengte van de tocht is 40 km. Deelnemen kost fl.5,-. U kunt starten bij elk van beide (nog werkende) molens. Informatie: 020-6690412.

De natuur in

* Vandaag en morgen is de natuurtuin Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan in Hoofddorp open van 14-17 uur. Op beide dagen houdt Fred Koning van 14.30-15.30 uur een lezing over de vogels in tuinen en parken. Tevens zijn er rondleidingen.

* Morgen houdt de Vereniging 'De Oeverlanden Blijven!' een vroege vogelexcursie in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Zeker zullen winterkoning en roodborst en misschien blauwborst en nachtegaal worden gehoord. De anderhalf uur durende excursie vertrekt om 5 uur (!) van het leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperspad in de oeverlanden.

* Morgen leiden IVN-gidsen rond over het moeraspad om het natuurreservaat de Amstelveense Poel. Ze zullen vooral vertellen over de bloeiende grassen. De excursie begint om 14 uur bij de Urbanuskerk in Bovenkerk.

* Elke woensdag in mei leidt Freek Blom van Staatsbosbeheer een gevarieerde ontdekkingstocht door natuur en landschap van Terschelling. Hij vertelt tijdens die drieënhalf uur durende fietstocht over de flora en fauna, en over de geschiedenis van het eiland. Vertrek: om 9 uur van de werkschuur in Lies. Het is verstandig iets te eten en te drinken mee te nemen. Kaartverkoop bij de VVV aan de Willem Barentszkade in West. Deze tocht wordt ook elke zondag gemaakt, maar dan vertrekt u om 10 uur van dezelfde werkschuur.

Postzegels

De 55ste postzegeltentoonstelling van de filatelistenvereniging De Globe, afdeling Ede, wordt de op één na grootste postzegeltentoonstelling van dit jaar in Nederland. Plaats van handeling: de 2000 vierkante meter van de Tesqua hal aan de Horsterwerg in Ede. De tentoonstelling duurt van 10-12 mei. Op zaterdag is er een taxateur aanwezig. Openingstijden zijn do 20-22, vr 10-22, za 9-17 uur. Entree is fl.2,50.

Bakkerijmuseum

De zolder van het Bakkerijmuseum in Hattem is opnieuw ingericht. U vindt er heel de geschiedenis van brood, van (scheeps)-

beschuit en van koek. Net als voorheen zijn er bakdemonstraties met de achttiende-eeuwse takkenbosoven op woensdag 10-12.30 en zaterdag 11.30-15 uur. Bakkerijmuseum Het Warme Land ligt aan de Kerkhofstraat en is open ma-vr 10-17 uur.

Middelburg

Morgen kunt u een wandeling maken door het historisch centrum van Middelburg, langs galeries, ateliers, musea, antiquariaten, kunstuitleen en andere instellingen op het gebied van kunst en cultuur, herkenbaar aan de blauwe gevelvlag met het Kunt & Cultuur-logo. Een folder met uitgebreide routebeschrijving is verkrijgbaar bij de VVV en bij de deelnemers.

* Ook morgen: de grootste boekenmarkt ooit in Zeeland gehouden, 75 kramen op de Middelburgse markt, op de Lange Delft en onder de Lange Jan. Op het koorkerkhof is een podium voor zondagsdichters en klinkt jazzy muziek uit de jaren twintig tot vijftig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden