WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

Morgen:

- De trekvogelexcursie van het IVN in Andijk is iets voor vroege vogels. Verzamelen om 7 uur bij de vuurtoren De Ven. Trek warme kleding en laarzen aan en neem een kijker mee.

- Voor een IVN-ochtendwandeling in het bos van Elsloo moet men om 10 uur op de markt in Nuth zijn.

- 'De natuur bedriegt ons nooit: het zijn altijd wij die onszelf bedriegen' is het thema van de IVN-wandeling in het natuurpark De Maashorst te Nistelrode. Vertrek om 10.30 uur uit bezoekerscentrum Slabroek, Erenakkerstraat 5. Kosten per deelnemer ¿3,-, waarbij koffie is inbegrepen. Kinderen tot 13 jaar gaan gratis mee. Reserveren tel. 0412-611945.

- Om mee te doen aan de middagwandeling van het IVN in de omgeving van Wijnandsrade, kan men gebruik maken van carpooling, als men om 13.30 uur bij het NS-station Meerssen is. De excursie vertrekt om 14 uur van de parkeerplaats van Wijnandsrade.

- In Bergeijk houdt het IVN een heemkundewandeling, om 14 uur van Kattendans in Bergeijk.

- Het IVN Rijk van Nijmegen begeleidt een nazomerwandeling door het Kraaiendal, om 14 uur van de parkeerplaats Maldensebaan, Stekkenburg, in Groesbeek.

- Een herfstwandeling door het bos van kasteel Keppel in Laag-Keppel is bedoeld als doewandeling voor ouders met kinderen. IVN-gidsen wachten om 14 uur op deelnemers op de parkeerplaats van De Gouden Leeuw.

Pompoenen

Er zijn zes prijzen te winnen in de Pompoenfinale die Moestuin, 'het vrijetijdsblad voor eigentijds moestuinieren', vandaag organiseert in Lelystad: voor de zwaarste, de zwaarste bij de jeugd, het leukste masker of de mooiste lantaarn, het mooiste pompoenarrangement, het origineelste of lekkerste gerecht, en tenslotte in de categorie 'overige toepassingen van of met pompoenen'. Van 10-17 uur. Plaats: De Wind in de Wilgen aan de Bronsweg.

Eko-markt

Morgen viert Oosterhout (N-Br) het einde van de zomer met onder meer een Ekologische markt. Om 11 uur vindt de opening plaats, verzorgd door de Oosterhoutse Nachtegalen.

Op wielen

- De grootste oldtimerclub van Nederland, die van de Citroen DS en ID (bijna 3100 leden), houdt vandaag op Papendal bij Arnhem zijn jaarlijks clubdag. Er worden zo'n 600 'snoeken' verwacht. De Franse consul in Arnhem verricht om 12 uur de opening. De dag duurt zeker tot 5 uur, toegang ¿12,50.

- In de Margriethal in Schiedam is vandaag voor de tweede maal de 1e Nederlandse Bromfietsbeurs. Met oude beestjes als een Snob uit 1929, gebouwd in Schiedam, veel onderdelen en literatuur. Van 10-17 uur. Entree ¿7,50.

- Een Oldtimershow, volgend weekend in de Zwolse IJsselhallen. Zaterdag van 10-22 uur, zondag van 10-17.30, entree ¿12,50 (korting ¿10 en ¿7,50). Met daaraan voorafgaand op vrijdag de 27ste van 15-21 uur een modelautoruilbeurs, (entree ¿5,-). Inf. 0591-641028 of 038-4211843.

- Op het Circuit Baarlo, bij Venlo, is volgende week zondag, 29 september, een Eurofestival voor BMW-rijders (ook motoren). Inf. 0570-614692.

Argonauten

Fietsen in Costa Rica is de nieuwste aanbieding van Reisclub de Argonauten. Fietsen in Nepal en Siberië stonden al eerder op het programma, en zijn er, bij voldoende belangstelling, zó weer op te zetten. Die belangstelling moet blijken volgende week zaterdag, in de Denksportzaal van Sporthal Wibaut, Van Musschenbroekstraat 38 in Amsterdam-Oost. Daar is van 14-17 uur een reizigersmiddag. Toegang gratis. Inf. 020-6628546.

Amnesty

Volgende week, 28 september, wordt hij voor de vierde keer gelopen: de Herfstkleurenwandeltocht te Leusden, waarvan de opbrengst bestemd is voor Amnesty International. Met afstanden van 5, 10, 15 en 25 km, startplaats Don Bosco, Dodeweg 6. Inf. tel. 033-4940770.

De hemel

- Op de morgen van 27 september is er een totale maansverduistering te zien. Volkssterrewacht Simon Stevin, Bovenstraat 89 in Hoeven, is die ochtend open tussen 3 uur en 7.30 uur. Voor ¿10,- kunnen de vroege waarnemers een maansverduisteringsontbijt nuttigen, zodat ze met een gevulde maag aan de dag kunnen beginnen.

- Het Artis Planetarium in Amsterdam organiseert het komende najaar weer de cursus 'Sterrenkunde voor beginners', op acht mnaandagavonden van 7 oktober tot en met 25 november. Cursusgeld ¿90,-. Inf. en aanmelden: 020-5233452.

Pieperfestival

Ruim 6 ton patat (dat zijn 36.000 zakjes friet) wordt er zaterdag 5 oktober gratis uitgedeeld aan de bezoekers van het Pieperfestival in Emmeloord. En voor diezelfde gelegenheid komt bij windstil weer die dag ook de grootste ballon ter wereld naar Emmeloord. Die ballon, in de vorm van een koe, is veel groter geworden dan de bedoeling was omdat hij in Engeland gemaakt is. De makers maten daar in inches, in plaats van de centimeters die de opdrachtgevers in hun hoofd hadden. Het Pieperfestival begint op 27 september en duurt tot en met zondag 6 oktober.

Cursus Oerknal

Volkssterrewacht Simon Stevin in het Brabantse Hoeven houdt op 5, 19 en 26 oktober de cursus Oerknal voor beginners. Prijs incl. cursusboek ¿65,-. Bel voor een inschrijfformulier: 0165- 502439.

Koninklijk ozonlinnen

Museum Swaensteyn in Voorburg toont keukenlinnen van paleis Noordeinde. De plaatselijke Elektrozon-wasserij had namelijk de majesteiten vanaf Emma als vaste klanten. Voor het schoonmaken gebruikte de firma het blekende gas ozon, vandaar de naam. De lokale ozonlaag verdween al in de jaren zestig: toen sloot het bedrijf. Wat resteert is 'industrieel erfgoed' in de vorm van foto's, textilia, documenten en video's. Adres: Herenstraat 101; open woensdag t/m zondag van 13 tot 17 uur; laatste dag 20 oktober.

Kapers en piraten

Watergeuzen, Piet Heijn, zeerovers in dienst van de West Indische Compagnie: veel kaperij was officieel goedgekeurd. Het Maritiem Museum in Rotterdam (Leuvehaven 1) laat tot 8 december ook die kanten zien van 'kapers en piraten' (zo heet de tentoonstelling). Toch is er ook plaats voor de enge baardaap met houten poot, lapje voor z'n oog en papegaai op z'n schouder. Want in de herfstvakantie is er de piratenweek met films, schatzoeken en verkleedwedstrijd.

Schildpadden

Zo'n 70 miljoen jaar geleden leefden er schildpadden in de omgeving van Maastricht: zeeschildpadden. Maastricht grensde toen nog aan zee, en had een strand. De fossielen zijn gevonden in de mergel en worden nu tentoongesteld in het Natuurhistorish Museum, De Bosquetplein 7. Op werkdagen van 10-12.30 en 13.30-17 uur, in het weekend 14-17 uur. Zeegeluiden en de geur van 'zon, zee strand en mergel' moeten het gevoel geven in of bij de Maastrichtse zee te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden